Ένα Facebook μόνο για πλούσιους

Ένα Facebook μόνο για πλούσιους

Με $9.000 ετήσια συνδρομή μπαίνεις σε ένα «κλειστό» online «κλαμπ». Όμως κάτι δείχνει να μην πηγαίνει καλά.

Γιατί, με την εξαίρεση της showbiz, δεν βλέπεις πραγματικά πλούσιους ανθρώπους στα social media; Μία απάντηση είναι πως δεν θέλουν να αναμιχθούν με τον «λαουτζίκο» που παραπονιέται για το χαράτσι και βγάζει selfies από παραλίες γεμάτες απλό κόσμο. Η άλλη είναι πως δεν έχουν χρόνο γιατί είναι εκεί έξω βγάζοντας χρήματα.

Ο James Touchi-Peters πιστεύει πως όχι μόνο υπάρχει αγορά για πραγματικά εύπορους που θέλουν ένα online club, ώστε να περνούν χρόνο με τους ομοίους τους, αλλά το έφτιαξε κιόλας. Ο Touchi-Peters, που είναι συνθέτης και πρώην διευθυντής στη Minnesota Philharmonic Orchestra, δημιούργησε το site αυτό για ανθρώπους που έχουν, όπως λέει, «περισσότερα χρήματα από χρόνο».

Η εγγραφή κοστίζει $9.000 και η ετήσια συνδρομή $3.000. Το site ονομάζεται Netropolitan και φιλοδοξεί να γίνει το μέρος όπου οι πλούσιοι μπορούν να συζητήσουν για τις πανάκριβες -για εμάς- διακοπές τους ή για την καινούργια τους Bentley χωρίς τον κίνδυνο να τους «επιτεθεί» το πλήθος του 99% των απλών μισθοσυντήρητων ανθρώπων.

Τα υποψήφια μέλη πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 ετών και εγγραφούν με το πραγματικό τους όνομα. Το site δεν θα εμφανίζει διαφημίσεις, δεν θα είναι ορατό στις μηχανές αναζήτησης και δεν θα επιτρέπει στα μέλη να προβάλλουν τις επιχειρήσεις τους μέσω των posts τους.

Όπως αναγράφεται στους όρους «Η ομάδα υποστήριξης μελών είναι εδώ για να σας βοηθήσει, αλλά δεν είναι concierge service. Δεν θα σας κλείσουμε θέσεις σε ιδιωτικό τζετ ούτε θα σας βρούμε εισιτήρια σε sold-out παράσταση στο Broadway. Ρόλος μας είναι μόνο να σας βοηθήσουμε να χρησιμοποιήσετε την υπηρεσία μας».

Ο ιδρυτής δεν αποκαλύπτει πόσα μέλη περιμένει να εγγραφούν, ούτε πόσα χρήματα υπολογίζει να εισπράξει προτού το site γίνει βιώσιμο.

Όμως υπάρχουν ένα-δύο πράγματα που προκαλούν ερωτηματικά: καταρχάς το Netropolitan έχει κατάληξη .info στο domain του, αντί για .com που θα ήταν πιο ταιριαστό -και ελάχιστα ακριβότερο. Επίσης η homepage του έχει κατασκευαστεί στη δωρεάν πλατφόρμα WordPress, όχι κάτι που θα περίμενε κανείς από ένα τόσο exclusive online club.

Αλλά αυτά είναι παρατηρήσεις που μόνο εμείς που είμαστε απ’ έξω μπορούμε να κάνουμε. Περιμένουμε με αγωνία τις εντυπώσεις και τις μαρτυρίες όσων πραγματικά γίνουν μέλη και είναι πρόθυμοι να τις μοιραστούν μαζί μας.