Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex στην Τουρκία – Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη με Ε.Ε και ΝΑΤΟ

Η Ελλάδα απαντά με αντι-Navtex στην Τουρκία – Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη με Ε.Ε και ΝΑΤΟ
(Ξένη Δημοσίευση) Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Mητσοτάκης προέδρευσε στην τηλεδιάσκεψη του Υπουργικού Συμβουλίου την Πέμπτη 28 Μαΐου 2020, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τα θέματα της συνεδρίασης που διεξήχθη αφορούσαν την ενημέρωση για υγειονομικά και οικονομικά θέματα σχετικά με τον COVID-19.. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις 17.00 έχει προγραμματιστεί επικοινωνία του Πρωθυπουργού με τον Γενικό Γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Στην ελληνική αντί-Navtex που εξέδωσε ο σταθμός Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού ανακοινώνεται ότι ο σταθμός της Αττάλειας δεν έχει τη δικαιοδοσία για να εκδώσει Navtex για τη συγκεκριμένη περιοχή.

Επίσης, επισημαίνει ότι η περιοχή που δεσμεύεται αναφέρεται σε παράνομη δραστηριότητα και μάλιστα σε περιοχή που επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Καλούνται, μάλιστα, οι ναυτιλόμενοι να αγνοήσουν την τουρκική Navtex.

H Navtex στην αγγλική γλώσσα:

ZCZC HA28
100640 AUG 20
IRAKLEIO STATION NAVWARN 455/20
SOUTHEAST CRETAN SEA
1. UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20 IN HELLENIC NAVTEX
SERVICE AREA, REFFERING TO UNAUTHORIZED AND
ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE
GREEK CONTINENTAL SHELF.
IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO
BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
2. ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX
MESSAGE NUMBER FA26-1024/20.
3. CANCEL THIS MESSAGE 232059 UTC AUG 20.
NNNN

Ολοκληρώθηκε το ΚΥΣΕΑ: Εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα

Όπως ανακοινώθηκε μετά την ολοκλήρωσή του «κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε επισκόπηση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και εξετάστηκαν οι τρόποι αντίδρασης στην τουρκική προκλητικότητα». Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ) που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κρίσιμες επαφές Μητσοτάκη

Επαφές με τους ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του NATO έχει σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προκειμένου να ενημερώσει τους εταίρους για την ελληνο-αιγυπτιακή συμφωνία, όπως και για τις τελευταίες προκλητικές όσο και ανησυχητικές κινήσεις της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης μίλησε ήδη τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τον οποίο ενημέρωσε για τη συμφωνία της Ελλάδας με την Αίγυπτο, αναφορικά με την οριοθέτηση Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, καθώς και για τις ανησυχητικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 5 το απόγευμα ο κ. Μητσοτάκης θα συνομιλήσει και με τον γενικό γραμματέα του NATO, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση

Το θερμόμετρο στα ελληνοτουρκικά ανέβηκε στο κόκκινο μετά την έκδοση από την Τουρκία νέας NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis νοτίως του Καστελόριζου έως τις 23 Αυγούστου.

«Το πλοίο μας σεισμολογικών ερευνών Oruc Reis (…) έφθασε στο σημείο όπου θα πραγματοποιήσει τις εργασίες του στη Μεσόγειο» έγραψε στο Twitter ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Η Τουρκία θα συνεχίσει χωρίς διακοπή τις δραστηριότητές της στη Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα ώστε να διασφαλίσει την ενεργειακή ανεξαρτησία της», πρόσθεσε.

Από ελληνικής πλευράς έχει κινητοποιηθεί μεγάλο μέρος του στόλου που βρίσκεται εν πλω στο Αιγαίο. Τα πληρώματα βρίσκονται σε κατάσταση υψηλής επιφυλακής όσο η Αθήνα προσπαθεί να ερμηνεύσει και να αποκωδικοποιήσει τις προθέσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας. Κινητοποίηση επικρατεί και στην Πολεμική Αεροπορία.

Δείτε ακόμη: Νέα πρόκληση της Τουρκίας: Εξέδωσε NAVTEX για έρευνες του Oruc Reis στο Καστελόριζο – Συνεδριάζει εκτάκτως το ΚΥΣΕΑ