Επενδύσεις 1,2 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία από την Κίνα

Επενδύσεις 1,2 τρισ. δολαρίων την επόμενη δεκαετία από την Κίνα

«Η χώρα θα εξακολουθήσει να είναι ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη παγκοσμίως» σημείωσε ο πρόεδρος της Σι Τζινγκπινγκ.

Η οικονομία της Κίνας είναι σταθερή και οι κίνδυνοι που αντιμετωπίζει δεν είναι και τόσο τρομακτικοί, δήλωσε την Κυριακή ο πρόεδρος της χώρας Σι Τζινγκπινγκ σε ομιλία που παραχώρησε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC). Ο Σι είπε κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, στην οποία συμμετείχαν υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, ότι ακόμα κι αν η οικονομία της Κίνας επρόκειτο να σημειώσει αύξηση 7%, η χώρα θα συνεχίσει να αποτελεί ένα από τα ταχύτερα αναπτυσσόμενα κράτη παγκοσμίως.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στο εξωτερικό αναμένεται να φτάσουν τα 1,2 τρισεκατομμύρια δολάρια μέσα στην επόμενη δεκαετία.

Ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, έφτασε σήμερα στο Πεκίνο προκειμένου να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για την Οικονομική Συνεργασία Ασίας-Ειρηνικού (APEC) στην οποία θα λάβουν μέρος 21 χώρες και περιοχές του Ειρηνικού.

Ο Πούτιν είναι προγραμματισμένο να έχει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινγκπίνγκ πριν την έναρξη του διήμερου φόρουμ που ξεκινά τη Δευτέρα, μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης της Κίνας.

Αυτή θα είναι η 10η συνάντηση μεταξύ του Πούτιν και του Σι από τον Μάρτιο του 2013, οπότε και ο Κινέζος πρόεδρος ανέλαβε καθήκοντα ηγέτη της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αναμένεται να έχει επίσης διμερείς συναντήσεις στο Πεκίνο με ομολόγους του από τη Χιλή, την Ινδονησία, τη Μαλαισία και την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Itar-Tass.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί εάν ο Πούτιν θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος είναι προγραμματισμένο να φτάσει στην Κίνα τη Δευτέρα.

Έμφαση στα έργα υποδομής
Στο μεταξύ η κυβέρνηση της Κίνας ενέκρινε έργα υποδομής αξίας που ξεπερνά τα $100 δισεκ. από τα τέλη του Οκτωβρίου ως τις αρχές του Νοεμβρίου, μετέδωσαν κρατικά ΜΜΕ το Σάββατο, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για να τονωθεί η ανάπτυξη της δεύτερης σε μέγεθος οικονομίας του πλανήτη.

Το ανώτατο κρατικό όργανο οικονομικού σχεδιασμού της Κίνας, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης, ενέκρινε τη χρηματοδότηση 21 έργων υποδομής από την 16η Οκτωβρίου ως την 5η Νοεμβρίου, συνολικής αξίας ¥693,3 δισεκ. (113,24 δισ. δολαρίων), μετέδωσαν η κρατική ραδιοφωνία και το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στα έργα αυτά συμπεριλαμβάνονται 16 σιδηροδρομικές συνδέσεις και πέντε αεροδρόμια, ενώ στόχος των έργων αυτών είναι να αναζωογονηθούν και οι επενδύσεις στην αγορά ακινήτων, ανέφερε το Νέα Κίνα.

Ο ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας επιβραδύνθηκε το τρίτο τρίμηνο στο 7,3% του ΑΕΠ —είναι ο χαμηλότερος από το αποκορύφωμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης—, καθώς η μείωση της δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων βάρυνε στην εγχώρια ζήτηση.

Ο ετήσιος ρυθμός επέκτασης των εξαγωγών και των εισαγωγών της Κίνας επίσης επιβραδύνθηκε τον Οκτώβριο, όπως καταδεικνύουν στοιχεία τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, γεγονός που προστίθεται στις ενδείξεις επιδείνωσης της προοπτικής της κινεζικής οικονομίας και ίσως οδηγήσει το Πεκίνο να ανακοινώσει και νέα μέτρα τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.