Επίσημη «πρώτη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2014

Επίσημη «πρώτη» για το Χρηματιστήριο Αθηνών για το 2014

Στο ζήτημα του φόρου υπεραξίας των μετοχών αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Χ.Α.

Στο φλέγον θέμα του φόρου υπεραξίας στις μετοχές επικεντρώθηκαν οι αναφορές των φορέων της χρηματιστηριακής αγοράς κατά τη σημερινή εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στην πρώτη συνεδρίαση του έτους στο Χρηματιστήριο της Αθήνας.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Χ.Α., Σωκράτης Λαζαρίδης, δρομολογείται υπουργική απόφαση που προβλέπει ότι για τους κατόχους μετοχών πριν το 1999 θα λαμβάνεται ως τιμή κτήσης ο μέσος όρος της τιμής 15 ημέρες και 15 ημέρες μετά την 29η Σεπτεμβρίου του 1999 (ημερομηνία αποϋλοποίησης των μετοχών), ενώ για τις μετοχές που εισήχθησαν στην αγορά μετά την 1η Ιανουαρίου 1999, ως τιμή κτήσης θα λαμβάνεται η τιμή εισαγωγής.

Όπως είπε ο πρόεδρος του Χ.Α., η απόφαση αυτή ικανοποιεί μερικώς τα αιτήματα των φορέων της αγοράς, καθώς οι τιμής κτήσης με βάση τις οποίες θα καθοριστεί και ο φόρος υπεραξίας είναι υψηλές, αφού στους τελευταίους μήνες του 1999 η αγορά βρισκόταν κοντά στα ιστορικά υψηλά της.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κ. Μποτόπουλος σημείωσε ότι η συλλογική προσπάθεια των φορέων της αγοράς με την κατάρτιση και υποβολή ολοκληρωμένων προτάσεων για την εφαρμογή του φόρου υπεραξίας, τελικά δεν είχε το προσδοκώμενο αποτέλεσμα, αφού οι προτάσεις δεν υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Η κατάταξη των χρηματιστηριακών εταιρειών το 2013

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίων Αθηνών (ΣΜΕΧΑ), Σ. Κυρίτσης δήλωσε ότι η χρηματιστηριακή αγορά θα έβλεπε με περισσότερη αισιοδοξία το 2014 αν είχαν περάσει οι απόψεις των φορέων για το φόρο υπεραξίας και κάλεσε όλους να συνεχίσουν τις προσπάθειες ώστε να θεσπιστεί ένα αφορολόγητο όριο, ενώ ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εταιρειών Διαμεσολαβητών Υπηρεσιών Κινητών Αξιών (ΣΕΔΥΚΑ), Γ. Πολυχρονίου προανήγγειλε ότι ο Σύνδεσμος θα κινηθεί νομικά, εάν δεν υπάρξει βελτίωση του νόμου.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ της Εθνικής Τράπεζας, Γ. Ζανιάς μιλώντας στην εκδήλωση, τόνισε μεταξύ των άλλων, ότι το 2014 οι τράπεζες θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην περαιτέρω βελτίωση του κλίματος και στο Χρηματιστήριο, ενώ και το Χ.Α θα παίξει σημαντικό ρόλο για την άντληση κεφαλαίων από τις εταιρείες, ενώ επεσήμανε ότι η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος και η ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα αποτελέσουν τις βασικές παραμέτρους για ανάκαμψη το 2014.

Ο πρόεδρος του Χ.Α Σ. Λαζαρίδης επεσήμανε ότι περιμένει πολλά από τις τράπεζες το 2014 στην ενίσχυση της κεφαλαιοποίησης της αγοράς, αφού το 2013 υπήρξε άνοδος του Γενικού Δείκτη και των συναλλαγών, χωρίς τη συμμετοχή των τραπεζών.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ της ΕΧΑΕ, Ι. Γεωργάνας εκτίμησε ότι το νέο έτος θα είναι χρονιά των εταιρικών ομολόγων και οι επιχειρήσεις θα αντλήσουν σημαντικά κεφάλαια κίνησης και αναδιάρθρωσης του δανεισμού τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Φωτογραφία: Παντελής Σαΐτας