Επιστρέφει η ένταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας

Επιστρέφει η ένταση στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας

Ρωσόφιλοι διαδηλωτές κατέλαβαν κτίριο στο Ντονέτσκ – Ματαίωσε το ταξίδι του στην Λιθουανία ο Ουκρανός πρόεδρος. 

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Ουκρανίας Αλεξάντρ Τουρτσίνοφ ματαίωσε την επίσκεψη που επρόκειτο να πραγματοποιήσει την Δευτέρα στη Λιθουανία προκειμένου να παραμείνει στο Κίεβο και να χειριστεί την κατάσταση στις ανατολικές επαρχίες της χώρας, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κοινοβουλίου.

Ο Τουρτσίνοφ, που είναι επίσης και πρόεδρος του κοινοβουλίου, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας.

Διαβάστε επίσης: Αναδρομικά ζητά 11,4 δισ. δολάρια η Gazprom από την Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα διαδηλωτές εισέβαλαν στην έδρα του κυβερνείου στην πόλη Ντονέτσκ, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό. Κάποιοι μάλιστα κατέβασαν την ουκρανική σημαία που κυμάτιζε στο δεκαώροφο κτίριο και ύψωσαν στη θέση της τη ρωσική. Στο Λουχάνσκ φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν επίσης την έδρα των υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) , αφού οι αστυνομικοί δεν κατάφεραν να τους απωθήσουν μολονότι έκαναν χρήση δακρυγόνων.

Eπίσης φιλορώσοι διαδηλωτές κατέλαβαν ένα κρατικό κτίριο στο Χάρκοβο της ανατολικής Ουκρανίας, στο οποίο ύψωσαν τη ρωσική σημαία, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου και το πρακτορείο Ιντερφάξ. Περισσότεροι από 2.000 διαδηλωτές που κρατούσαν ρωσικές σημαίες είχαν συγκεντρωθεί έξω από το κτίριο και δεκάδες από αυτούς μπήκαν μέσα όταν οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας υποχώρησαν μπροστά στο πλήθος.

Το Κίεβο κατηγόρησε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ενορχηστρώνει τις καταλήψεις κρατικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία. Ο υπουργός Εσωτερικών της Ουκρανίας Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε ευθέως τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για την κατάληψη κυβερνητικών κτιρίων από φιλορώσους διαδηλωτές στην ανατολική Ουκρανία και υποσχέθηκε ότι η αστυνομία θα αποκαταστήσει ειρηνικά την τάξη.

Ο Αβάκοφ κατηγόρησε επίσης τον πρώην πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς ότι συνωμοτεί με τον Πούτιν για να πυροδοτήσουν εντάσεις σε μια περιοχή που κατοικείται σε μεγάλο βαθμό από ρωσόφωνους.

Πηγή: AΠΕ – ΜΠΕ