Έρχεται «μαχαίρι» στις επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων

Έρχεται «μαχαίρι» στις επικουρικές και τα εφάπαξ των ενστόλων

Μόνο ένα μέρος των περικοπών που υπέστησαν οι μισθοί των ενστόλων από τον Αύγουστο του 2012 σχεδιάζει να αποκαταστήσει η κυβέρνηση.

Από την 1η Ιανουαρίου 2015, εντάσσεται στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Απασχολούμενων στα Σώματα Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ). Σύμφωνα με το dikaiologitika.gr η σχετική διάταξη αναμένεται να συμπεριλαμβάνεται στο πολυνομοσχέδιο που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή τις αμέσως επόμενες ημέρες (άρθρο 221).

Αυτό σημαίνει ότι πλέον το ΤΕΑΠΑΣΑ εκχωρεί τη λογιστική και οικονομική του αυτοτέλεια στο ΕΤΕΑ. Συνεπώς, η όποια απόφαση ληφθεί στο εξής από τη διοίκηση του ΕΤΕΑ για ενδεχόμενες νέες περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, θα επηρεάσει και τους ένστολους, αναπόφευκτα.

Επίσης, τα αποθεματικά του Ταμείου (γίνεται λόγος για περίπου 300 εκατ. ευρώ), μεταφέρονται στο ΕΤΕΑ, συνεπώς αξιοποιούνται από το σύνολο των συνταξιούχων του Ταμείου, που υπερβαίνουν το 1 εκατ. άτομα.

Σε ό,τι αφορά τους κλάδους πρόνοιας του ταμείου, που χορηγεί εφάπαξ στους ένστολους, πρόκειται από την 1η Ιανουαρίου 2015, να εφαρμοστεί το μέτρο της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος». Η εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου «στρώνει το χαλί» για περικοπές στο εφάπαξ, καθώς οι κλάδοι πρόνοιας του Ταμείου θα απονέμουν εφάπαξ με βάση την εφαρμογή του νέου μαθηματικού τύπου, που στοχεύει στην αποφυγή δημιουργίας νέων ελλειμμάτων. Άρα, είναι ορατό το ενδεχόμενο περικοπών και στα εφάπαξ, στο πλαίσιο της αποφυγής δημιουργίας ελλειμμάτων.

Στο ίδιο άρθρο, στην παράγραφο 4, γίνεται λόγος για εφαρμογή του συντελεστή βιωσιμότητας και στα Μετοχικά Ταμεία. Η διάταξη αυτή αφορά το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων (ΜΤΠΥ), τους ειδικούς λογαριασμούς των Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού (ΜΤΣ, ΜΤΑ, ΜΤΝ). Θα χρειαστεί έως το τέλος του έτους, να εκδοθεί βέβαια και κοινή υπουργική απόφαση, ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας και τον καθ’ ύλην αρμόδιο Υπουργό για να καθοριστούν οι τεχνικές παράμετροι, που θα καθορίζουν το συντελεστή βιωσιμότητας.

Θεωρείται πάντως πιθανό ότι η εφαρμογή του θα προκαλέσει εμπλοκή στη διαδικασία διαπραγμάτευσης που έχει ξεκινήσει ανάμεσα στους ένστολους και το υπουργείου Οικονομικών, μιας και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας ζητούν αυξήσεις στους μισθούς τους και να τους δοθούν τα αναδρομικά, σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, καταβάλλονται προσπάθειες έτσι ώστε να μείνει εκτός της εφαρμογής του συντελεστή βιωσιμότητας το Μετοχικό Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας, γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έρθει νέα μείωση στο εφάπαξ. Στο πλαίσιο αυτό πραγματοποιήθηκε ξεχωριστή σύσκεψη χθες το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και του υπουργού Οικονομικών, κ. Γκίκα Χαρδούβελη, στην οποία εξετάστηκε το σενάριο το Ταμείο των ένστολων που χορηγεί εφάπαξ, να διατηρηθεί ως έχει, όντας αυτοχρηματοδοτούμενο και το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να διατηρήσει μια απλή εποπτεία.

Πηγή: News247.gr