Με μια του απόφαση ο Έλον Μασκ εξαφάνισε 365 δισ. δολ. από την αγορά των κρυπτονομισμάτων

Με μια του απόφαση ο Έλον Μασκ εξαφάνισε 365 δισ. δολ. από την αγορά των κρυπτονομισμάτων
Photo: pixabay.com

Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια αποσύρονται κάθε ώρα που περνά από την αγορά των κρυπτονομισμάτων, που μέχρι πρότινος ξεπερνούσε τα δύο τρισεκατομμύρια δολάρια, παρουσιάζοντας θεαματική ανάπτυξη, μετά το tweet του ιδρυτή και CEO της αυτοκινητοβιομηχανίας Tesla, Έλον Μασκ, με το οποίο ανέφερε πως πλέον οι εταιρείες του δεν θα δέχονται ως μέσο πληρωμής τα Bitcoins, διότι είναι περιβαλλοντικά επιζήμια – κάτι που αποτελεί λογική απόφαση, δεδομένου ότι αφενός η Tesla παρουσιάζει ως συγκριτικό πλεονέκτημά της τα φιλοπεριβαλλοντικά οχήματα που παράγει, ενώ από την άλλη η εξόρυξη του δημοφιλέστερου κρυπτονομίσματος απαιτεί την κατανάλωση τεραστίων ποσοτήτων ενέργειας.

Ειδικότερα, στις 6.06 το πρωί (ώρα Σιγκαπούρης) την Πέμπτη 13 Μαΐου, ο Μασκ προέβη στην προαναφερόμενη δήλωση μέσω Twitter. Εκείνη τη στιγμή, σύμφωνα με το Coinmarketcap.com, η αξία όλων των κρυπτονομισμάτων ανερχόταν στα 2,43 τρισεκατομμύρια δολάρια. Γύρω στις 8:45, η κεφαλαιοποίηση της αγοράς ανερχόταν στα 2,06 τρισεκατομμύρια δολάρια, όπερ σημαίνει απώλειες 356 εκατομμύρια δολάρια. Κάποιες απώλειες αντισταθμίστηκαν, ωστόσο και πάλι μετά το tweet του Μασκ οι ζημιές εξακολουθούσαν να είναι κολοσσιαίες, διαμορφούμενες στα 165 δισεκατομμύρια δολάρια.

Υπενθυμίζεται ότι τον Φεβρουάριο του 2021 η Tesla ανακοίνωσε ότι είχε αγοράσει bitcoins αξίας 1,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ σχεδίαζε να δεχτεί το κρυπτονόμισμα ως μέσο πληρωμής. Ο Μασκ εξέφρασε τις περιβαλλοντικές ανησυχίες την Πέμπτη. «Ανησυχώ για την ταχέως αυξανόμενη χρήση ορυκτών καυσίμων για την εξόρυξη Bitcoin και τη διενέργεια συναλλαγών – ειδικά άνθρακα, που παράγει τις χειρότερες εκπομπές αερίων καυσίμων».

Το Bitcoin δεν εκδίδεται από μία οντότητα, π.χ. μια κεντρική τράπεζα. Αντ ‘αυτού, συντηρείται από ένα δίκτυο μηχανών, των λεγόμενων «εξορυκτών». Αυτοί είναι υπολογιστές ειδικά σχεδιασμένοι, που όμως απαιτούν πολλή ενέργεια για να λύσουν πολύπλοκους μαθηματικούς γρίφους και να καταχωρίσουν συναλλαγές σε bitcoin. Η κατανάλωση ενέργειας για την εξόρυξη Bitcoins είναι μεγαλύτερη από χώρες όπως το Ισραήλ. Πλέον, η τιμή του κρυπτονομίσματος είναι στα 51.000 δολ.