Έξι στους δέκα ασκούμενους δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στα γυμναστήρια

Έξι στους δέκα ασκούμενους δηλώνουν έτοιμοι να επιστρέψουν στα γυμναστήρια
Photo: Φωτ. Προσωπικού Αρχείου
Τι καταδεικνύει η έρευνα της Matrix Fitness, ποιες οι προκλήσεις των γυμναστηριούχων και ποια η ψυχολογία των ασκούμενων.

Τα γυμναστήρια είναι από τους τελευταίους κλάδους της ελληνικής οικονομίας που αναμένεται να ανοίξουν, με τους επιχειρηματίες του χώρου να χτυπούν καμπανάκι και να προειδοποιούν πως η επόμενη μέρα θα φέρει μαζί της αρκετά λουκέτα. Λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά τους μήνες (Μάρτιος, Απρίλιος, Μάιος), παραδοσιακά τα γυμναστήρια πραγματοποιούν το 40% του ετήσιου τζίρου τους, αντιλαμβάνεται κανείς και το μέγεθος της οικονομικής καταστροφής για τις 2.500 επιχειρήσεις του κλάδου, οι οποίες απασχολούν περί τους 42.000 εργαζόμενους και αναγκάστηκαν να κατεβάσουν ρολά, λόγω lockdown.

Μέχρι και την τελευταία στιγμή εξετάζονται διάφορα σενάρια στο τραπέζι, ως προς το ενδεχόμενο τα γυμναστήρια να ανοίξουν πριν από τις 29 Ιουνίου, ενώ δεν αποκλείεται να δούμε η ημερομηνία ανοίγματος να είναι διαφορετική για τα μεγάλα γυμναστήρια και τα personal studios που δηλώνουν ότι έπρεπε να έχουν ήδη ανοίξει. Από την πλευρά του ο ΕΟΔΥ έχει ήδη ανακοινώσει οδηγίες και μέτρα που πρέπει να τηρούνται στα γυμναστήρια για την ασφάλεια τόσο των εργαζομένων όσο και των αθλούμενων, οδηγίες οι οποίες όμως ενδέχεται να τροποποιηθούν στην πορεία.

Το άνοιγμα των γυμναστηρίων μέσα στο καλοκαίρι θα αποτελέσει σίγουρα ένα «crash test» για τον κλάδο, ο οποίος περιμένει με αγωνία να δει ποια θα είναι στην πράξη η αντίδραση του κοινού. Θα συνεχίσει τη γυμναστική στο σπίτι και σε εξωτερικούς χώρους ή θα σπεύσει στους επαγγελματίες για τη σωστή και αποτελεσματική εκγύμνασή του;

Η 3d Leisure εκπόνησε έρευνα με θέμα: «Η επίδραση της καραντίνας στις συνήθειες των καταναλωτών υπηρεσιών Fitness» για λογαριασμό της εταιρείας Martrix Fitness λαμβάνοντας υπόψη ένα δείγμα 988 συμμετεχόντων, εκ των οποίων 44% άνδρες και 56% γυναίκες.

Το είδος των γυμναστηρίων που επιλέγουν οι Έλληνες

Η γυμναστική έχει γίνει καθημερινότητα

Οι Έλληνες φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχουν αναγνωρίσει τα οφέλη της γυμναστικής και την έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Όπως επιβεβαιώνει και η έρευνα το 55,38% δήλωσε ότι πριν από την έλευση του κορωνοϊού επισκεπτόταν το γυμναστήριο περισσότερο από 3 φορές την εβδομάδα, ένα 38,84% πήγαινε από 1 έως 3 φορές, ενώ χαμηλό ήταν το ποσοστό όσων είχαν εγγραφεί αλλά πήγαιναν σπάνια (5,78%).

Πόσο συχνά πηγαίνατε γυμναστήριο πριν το κορωνοϊό

Η συντριπτική πλειοψηφία ανέφερε πως κάνει χρήση αερόβιων, μηχανημάτων δύναμης και ελεύθερων βαρών (58,38%), στη δεύτερη θέση έρχονται τα ομαδικά προγράμματα σε μεγάλα (26,29%) και μικρά γκρουπ (10,66%) αντίστοιχα και υπάρχουν και εκείνοι που προτιμούν tailor made υπηρεσίες για τις ανάγκες του σώματός τους και στρέφονται στο personal training (4,67%).

Ενθαρρυντικό είναι το στοιχείο ότι οι περισσότεροι μέσα στην καραντίνα συνέχισαν να γυμνάζονται, αλλά λιγότερο. Όσοι, εκ φύσεως, δεν είναι πειθαρχημένοι και χρειάζονται κάποιον γυμναστή να τους επιβλέπει και να τους καθοδηγεί, σταμάτησαν εντελώς τη γυμναστική μέσα σε αυτό το διάστημα, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που συνέχισαν με αμείωτο ρυθμό τις προπονήσεις τους και εκμεταλλεύτηκαν τον επιπλέον ελεύθερο χρόνο για να γυμναστούν περισσότερο από ότι πριν.

Το σπίτι και οι εξωτερικοί χώροι είχαν την τιμητική τους, ενώ σημαντική αύξηση παρατηρήθηκε στην παρακολούθηση on line μαθημάτων γυμναστικής από έμπειρους εκπαιδευτές μέσα από τα social media.

To 27,3% των ερωτηθέντων αγόρασε αξεσουάρ, όπως βαράκια, στρώματα γυμναστικής, λάστιχα κ.α. και το 3,66% επέλεξε να βάλει ακόμα βαθύτερα το χέρι στην τσέπη προβαίνοντας σε αγορά εξοπλισμού, όπως διάδρομοι, ποδήλατα και κωπηλατικά.

Μολονότι κανείς θα περίμενε ότι ο κόσμος μετά την καραντίνα δεν θα θέλει να επισκέπτεται κλειστούς πολυσύχναστους χώρους, όπως τα γυμναστήρια εντούτοις το 59% δηλώνει ότι είναι πολύ πιθανό να πάει, ποσοστό που έρχεται σε αντιδιαστολή με το 3,85% που έχει αποφασίσει να απέχει. Σε ορίζοντα δε 6μήνου το 64,18% δηλώνει πως θα έχει επιστρέψει πλήρως στις συνήθειες του και στην εξάσκηση με την επίβλεψη γυμναστή, το 19% θα συνεχίσει να κάνει γυμναστική στο σπίτι και το 2,55% θα παρακολουθεί on line μαθήματα.

“Το γυμναστήριο δεν είναι είδος πολυτελείας – Προάγει τη δημόσια Υγεία”

«Είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό το γεγονός ότι το 60% των πελατών θέλουν να επιστρέψουν στο γυμναστήριο. Θεωρώ ότι συνιστά ένα καλό σημείο αναφοράς για να ξεκινήσουν οι επιχειρήσεις. Σαφώς και θα έπρεπε να έχουν ανοίξει νωρίτερα. Μπορεί ως χώροι να ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω των σωματιδίων που εκπέμπονται κατά την άσκηση, ωστόσο, είναι δεδομένο ότι τα υγειονομικά πρωτόκολλα ασφαλείας θα τηρηθούν κατά γράμμα από τους επαγγελματίες του κλάδου» λέει στο fortunegreece.com, ο Γιώργος Παναγεωργίου, Γενικός Διευθυντής του ελληνικού τμήματος της Johnson Health Tech στην οποία ανήκει το brand Matrix Fitness.

Διευκρινίζει πως τα γυμναστήρια δεν πρέπει να εκλαμβάνονται ως είδος πολυτελείας καθώς  συμβάλλουν τα μέγιστα στην δημόσια υγεία. Για το λόγο αυτό θα έπρεπε, όπως λέει, να μειωθεί ο Φ.Π.Α. από το 24% στο 13% διότι οι υπηρεσίες που προσφέρονται είναι εφάμιλλες με τις υπηρεσίες παροχής υγείας. Προσθέτει πως, όσο νωρίτερα ανοίξουν τα γυμναστήρια, τόσο το καλύτερο, προκειμένου να υπάρξει και μία μικρή περίοδος αναπροσαρμογής για τους επαγγελματίες του κλάδου για να δουν τι δουλεύει και τι όχι, τι πρέπει να αλλάξουν και πώς πρέπει να κινηθούν από εδώ και μπρος. Προς αυτή την κατεύθυνση βοηθάει βέβαια και ο βροχερός καιρός που δεν στέλνει τον κόσμο στις παραλίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Johnson Health Tech Hellas, με ιδιωτική πρωτοβουλία, ήταν η μοναδική εταιρεία του κλάδου που διοργάνωσε Round Tables στα οποία αποτιμήθηκε η κατάσταση του κλάδου της γυμναστικής, τα κόστη επαναλειτουργίας, ενώ έμπειροι επαγγελματίες από τον χώρο της συμβουλευτικής και του marketing έδωσαν χρηστικές συμβουλές για το «νοικοκύρεμα» των οικονομικών των εν λόγω επιχειρήσεων, αλλά και χρήσιμα εργαλεία που θα συμβάλουν σε διατήρηση των πωλήσεων.

«Ο λόγος που ξεκινήσαμε να κάνουμε τα Round Tables της Matrix Fitness, είναι γιατί εμείς απευθυνόμαστε στην αγορά όχι μόνο ως προμηθευτές εξοπλισμού αλλά και ως σύμβουλοι επιχειρήσεων. Σε μια κρίσιμη περίοδο, στόχος μας ήταν να δοθεί η καλύτερη δυνατή πληροφόρηση στο κοινό, να παρασχεθούν συμβουλές από καταξιωμένους επαγγελματίες αλλά και να συνδέσουμε περισσότερους αλληλένδετους κλάδους μεταξύ τους, έτσι ώστε η παροχή των υπηρεσιών προς τους πελάτες να είναι ολοκληρωμένη» εξηγεί ο κ. Παπαγεωργίου.

Πάντως ένα μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα γίνει με τις τρέχουσες συνδρομές των πελατών. Οι περισσότεροι είναι διατεθειμένοι να ανανεώσουν τα πακέτα τους, όμως εάν δεν υπάρξει κάποια μέριμνα για τους μήνες που έχουν πληρώσει και δεν αξιοποίησαν τις υπηρεσίες λόγω κορωνοϊού, τότε η ψυχολογία τους ενδέχεται να αλλάξει και να λειτουργήσουν τιμωριτικά. Καθίσταται σαφές πως, παρόλο που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρηματιών του κλάδου δεν σταμάτησαν να «τρέχουν» – χωρίς φυσικά να μπαίνει ευρώ στο ταμείο – κρίνεται αναγκαίο να προβούν άμεσα σε επιπλέον ενέργειες και παροχές προκειμένου να μην χάσουν τους υφιστάμενους πελάτες.

Άλλωστε το 35% των συμμετεχόντων στην έρευνα παραδέχεται πως επιλέγει σε ποιο γυμναστήριο θα εγγραφεί έχοντας ως βασικό κριτήριο τη σχέση τιμής-ποιότητας και μάλιστα δεν διστάζει να «ξενιτευτεί» σε άλλη περιοχή αν το βρει.