«Έξοδος» από τη Μοσούλη – Φόβοι για την εξάπλωση των τζιχαντιστών

«Έξοδος» από τη Μοσούλη – Φόβοι για την εξάπλωση των τζιχαντιστών

Μισό εκατομμύριο πολίτες έχουν ήδη εγκαταλείψει τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, μετά την κατάληψή της από το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε».

Σκηνές «αποκάλυψης» εκτυλίσσονται σήμερα στο Ιράκ, μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας του ιρακινού Βορρά, Μοσούλης, από τους ένοπλους αντάρτες της οργάνωσης «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» (ISIS).

Τουλάχιστον 500.000 άνθρωποι εγκατέλειψαν με κάθε μέσο την πόλη, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Προσφύγων (IOM), μεταξύ αυτών ακόμη και ιρακινοί στρατιώτες.

Χθες, ανακοινώνοντας πως η κυβέρνηση της χώρας έχει χάσει τον έλεγχο στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ και σε όλη την επαρχία της Νινευή, ο Ιρακινός πρωθυπουργός Νούρι αλ Μαλίκι έθεσε τη χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης και ζήτησε από τα στρατεύματα να βρίσκονται σε πολεμική ετοιμότητα.

 

Αναγνωρίζοντας πως πλέον το «Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και στο Λεβάντε» που διατηρεί στενές σχέσεις με την Αλ Κάιντα έχει καταλάβει μια τεράστια έκταση στην ανατολική Συρία και το δυτικό και κεντρικό Ιράκ, σε μια προσπάθεια να εγκαθιδρύσει βάση για το ένοπλο αντάρτικο, οι Ηνωμένες Πολιτείες παραδέχτηκαν σήμερα πως η οργάνωση αποτελεί σημαντική απειλή για την ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

Με τον ιρακινό στρατό να δείχνει ανήμπορος να σταματήσει την προέλασή τους, οι τζιχαντιστές ανάρτες και οι σύμμαχοί τους πραγματοποιούν εδώ και μία εβδομάδα μπαράζ επιθέσεων σε πόλεις και κωμοπόλεις του βόρειου Ιράκ, αφήνοντας πίσω δεκάδες νεκρούς στο διάβα τους.

Οι πολίτες της Μοσούλης -που έφυγαν κατά κύματα από την πόλη, κατευθυνόμενοι στην πλειοψηφία τους προς τις περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν όπου έχουν στηθεί προσφυγικοί καταυλισμοί- δήλωσαν πως οι αντάρτες είχαν κρεμάσει σημαίες-σύμβολα της Τζιχάντ (του «ιερού αγώνα» κατά των απίστων) σε κτίρια της πόλης και ανακοίνωσαν μέσω μεγαφώνων πως «ήρθαν για να απελευθερώσουν» την πόλη.

Στελέχη του Διεθνούς Οργανισμού Προσφύγων δήλωσαν πως οι αντάρτες είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλα τα κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου και των αστυνομικών και στρατιωτικών βάσεων. Μάλιστα υπάρχουν μαρτυρίες πως οι αντάρτες απελευθέρωσαν εκατοντάδες φυλακισμένους και έβαλαν φωτιά σε πολλά κτίρια της αστυνομίας. Ο αριθμός των τραυματιών από τις ένοπλες συγκρούσεις είναι σημαντικός και πολλά τζαμιά έχουν μετατραπεί σε κλινικές.

«Η κατάσταση είναι χαοτική μέσα στην πόλη και δεν υπάρχει κανείς που να μπορεί να μας βοηθήσει. Φοβόμαστε», δήλωσε ο Ουμ Καράμ, δημόσιος υπάλληλος. «Οι στρατιώτες πέταξαν τα όπλα τους, άλλαξαν ρούχα, εγκατέλειψαν τα αυτοκίνητά τους και έφυγαν από την πόλη», είπε ένας κάτοικος της Μοσούλης.

 

Χθες το βράδυ οι αντάρτες κατέλαβαν και την πόλη Μπάιτζι, έδρα του μεγαλύτερου διυλιστηρίου πετρελαίου του Ιράκ. Ωστόσο, φαίνεται πως υποχώρησαν καθώς ενισχύθηκε η παρουσία των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή.

«Η κατάσταση στο Ιράκ είναι εξαιρετικά σοβαρή», δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζεν Ψάκι, και πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ «στηρίζουν την ισχυρή, συντονισμένη επιχείρηση απώθησης των επιτιθέμενων».

«Σοβαρή ανησυχία» για τις εξελίξεις εξέφρασε και ο εκπρόσωπος του Γεν. Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

«Το Ιράκ αντιμετωπίζει έναν σοβαρό, θανατηφόρο κίνδυνο», δήλωσε από την Αθήνα όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη της ΕΕ με τον Αραβικό Σύνδεσμο, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών, Χοσιάρ Ζεμπάρι. «Πρέπει να υπάρξει μια άμεση απάντηση σε όσα συνέβησαν».

Διαβάστε ακόμη:

Στο απόλυτο χάος βυθίζεται το Ιράκ – Στα χέρια ανταρτών η Μοσούλη

Τι γυρεύουν οι Έλληνες επιχειρηματίες στο Ιράκ;

Το Ιράκ μέσα από τα μάτια της Heather Raffo

Οι εκλογές στο Ιράκ μέσα από φωτογραφίες