Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι μεγάλοι νικητές

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Οι μεγάλοι νικητές

«Αυλαία» έριξε το 16ο Φεστιβάλ με παρουσιάστρια της τελετής απονομής τη δημοσιογράφο Μάγια Τσόκλη.

Θέματα απλά, ανθρώπινα και νεανικά κυρίως προβλήματα, πραγματεύονται οι ταινίες που επέλεξαν να βραβεύσουν οι θεατές του 16ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ στη Θεσσαλονίκη. Με την ωμή αλήθεια στο πρώτο πλάνο, κάποια από τα ντοκιμαντέρ ήταν σκληρά, αλλά αποτύπωσαν τη πραγματικότητα ως έχει.

Ο πολυβραβευμένος Έλληνας σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος προσέθεσε μια ακόμη διάκριση στην φορτωμένη τροπαιοθήκη του με το «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής», ένα γλυκόπικρο χρονικό της τριετούς φοίτησης μιας ομάδας νέων σε μια δραματική σχολή της Αθήνας και βγήκε ο πρώτος νικητής – συνεχίζοντας τη περσινή του πορεία με τη ταινία «Ο μανάβης». Ο σκηνοθέτης τόνισε πως η ταινία ήταν μια ανεξάρτητη παραγωγή βασισμένη στην εθελοντική εργασία χωρίς καμιά υποστήριξη,ενώ αφιέρωσε το βραβείο στη μνήμη του συγγραφέα αδελφού του Πέτρου Κουτσιαμπασάκου.

Η αντίστοιχα βραβευμένη ξένη παραγωγή ντοκιμαντέρ (για ταινία άνω των 45′ λεπτών) διαπραγματεύεται την πορεία τριών παιδιών που βρίσκονται σε διαρκή κόντρα με τους εαυτούς τους και τον κόσμο γύρω τους, ενώ πάσχουν από το σύνδρομο Διάσπασης Προσοχής και Υπερκινητικότητας (ΣΔΠΥ). Την ταινία με τίτλο «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων- Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» σκηνοθέτησε ο Έρλεντ Ε. Μο από τη Δανία.

Πιο αναλυτικά, οι ταινίες που βραβεύτηκαν ήταν:

Βραβεία Κοινού

Ταινίες άνω των 45’:
• Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Ηθοποιοί: Ημερολόγιο Σπουδής» σε σκηνοθεσία του Δημήτρη Κουτσιαμπασάκου (Ελλάδα )
• Για ξένη παραγωγή («Βραβείο Κοινού Πίτερ Ουιντόνικ» ) στην ταινία «Με διαφορά τεσσάρων γραμμάτων – Παιδιά στην εποχή του ΣΔΠΥ» σε σκηνοθεσία του Έρλεντ Ε. Μο (Δανία )
Ταινίες κάτω των 45’:
• Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Κοινωνικό Ωδείο-Notes» σε σκηνοθεσία της Θέκλας Μαλάμου και της Αλεξάνδρας Σαλίμπα (Ελλάδα )
• Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Το Αγόρι της Πλαζ» σε σκηνοθεσία του Εμίλ Λάνγκμπαλε (Μεγ. Βρετανία)

Βραβεία Fipresci

• Για ελληνική παραγωγή στην ταινία «Καλάβρυτα-Άνθρωποι και σκιές» του Ηλία Γιαννακάκη (Ελλάδα )
• Για ξένη παραγωγή στην ταινία «Στο Χείλος Του Κόσμου» σε σκηνοθεσία Κλάους Ντρέξελ (Γαλλία )

Βραβείο Διεθνούς Αμνηστίας

«Τσαπουλτζού: Φωνές από το Γκεζί» σε σκηνοθεσία Μπενεντέτα Αρτζεντιέρι, Κλάουντιο Καζάτσα, Κάρλο Πρεβόστι, Ντούτσο Σέρβι και Στέφανο Ζόγια (Ιταλία-Τουρκία ).

Βραβείο WWF

«Χειμώνας» σε σκηνοθεσία Κριστίνα Πίκι (Ρωσία ).

Βραβείο Docs In Progress

«Sad People Factory» (Γαλλία ), σε σκηνοθεσία Michèle Dominici και παραγωγή Karina Si Ahmed & Jean-François Lepetit – Flach Film Production.

Βραβείο EDN

Το καθιερωμένο βραβείο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Ντοκιμαντέρ (EDN ), το οποίο τιμά πρόσωπα και οργανισμούς από την Ευρώπη με μεγάλη συνεισφορά στον τομέα του ντοκιμαντέρ, απονεμήθηκε φέτος στον Tue Steen Mϋller, μια εξέχουσα φυσιογνωμία στο χώρο των ταινιών τεκμηρίωσης, με σπουδαίο έργο στο ενεργητικό του.

Διαβάστε ακόμα:

Χωριό για συνταξιούχους ετοιμάζει ο Μπουτάρης

Οι καλύτερες φωτογραφίες της περασμένης εβδομάδας

Νησιά-παράδεισοι προς ενοικίαση