Φοροαποφυγή μέσω… Χάρι Πότερ

Φοροαποφυγή μέσω… Χάρι Πότερ
epa04645483 An exterior view of the Dutch head office of Royal Bank of Scotland at the Zuidas in Amsterdam, The Netherlands, 03 March 2015. RBS withdrew almost fully from the Netherlands. The Dutch branch of the British financial group will scrap at least 600 of the approximately 650 jobs in the country. EPA/REMKO DE WAAL

Η RBS εκμεταλλευόταν επί μία δεκαετία το ευνοϊκό καθεστώς για τη στήριξη του βρετανικού κινηματογράφου.

Φοροαπαλλαγές τουλάχιστον ενός δισεκατομμυρίου στερλίνων ή 1,28 δισεκατομμυρίου ευρώ εξασφάλισε η Royal Bank of Scotland (RBS), εκμεταλλευόμενη ένα ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς που ίσχυε στη Βρετανία από το 1998 μέχρι το 2007, με στόχο τη στήριξη της κινηματογραφικής βιομηχανίας στη χώρα.

Όσο παράδοξο κι αν φαίνεται, η RBS είχε δημιουργήσει πάνω από 25 εταιρείες που συμμετείχαν σε συμφωνίες «αγοράς και επαναμίσθωσης» κινηματογραφικών παραγωγών. Και σε αυτές τις κινηματογραφικές παραγωγές περιλαμβάνονται μεγάλες επιτυχίες όπως η τρίτη και η τέταρτη ταινία του Χάρι Πότερ, η «Τροία», «Ο Τσάρλι και το εργοστάσιο σοκολάτας», και το «Batman Begins» του Κρίστοφερ Νόλαν.

Μάλιστα, οι εταιρείες αυτές είναι ακόμη ενεργές και εξασφαλίζουν έσοδα για την RBS, η οποία δεν έχει καταβάλει φόρους από το 2008, όταν παρενέβη το βρετανικό κράτος για τη διάσωσή της με 45 δισεκατομμύρια στερλίνες.

Η RBS αγόραζε τα δικαιώματα μίας ολοκληρωμένης κινηματογραφικής παραγωγής και έπειτα την επαναμίσθωνε στα σινεμά, τα DVD κλαμπ, την τηλεόραση και το Διαδίκτυο. Τα κινηματογραφικά στούντιο κατέβαλλαν ένα πάγιο επί μία 15ετία ή 20ετία, το οποία αποτελούσε δικλείδα ασφαλείας εάν η κινηματογραφική παραγωγή αποδεικνυόταν ζημιογόνος. Η RBS μπορούσε να μειώσει το φορολογητέο εισόδημα της όσο το κόστος αγοράς της ταινίας και το στούντιο θα ελάμβανε μερίδιο 3-12% του οφέλους αυτού για την εκχώρηση δικαιωμάτων εκμετάλλευσης της ταινίας.

Πηγή: Η Καθημερινή