«Φρένο» στα εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

«Φρένο» στα εφάπαξ σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

Πολύχρονη αναμονή περιμένει περισσότερους από 30.000 δικαιούχους για να πάρουν, πιθανώς μειωμένα ως και 50%, τα χρήματα που τους αναλογούν.

«Παγώνουν» οι πληρωμές για όσους βγήκαν σε σύνταξη από τον Σεπτέμβριο του 2013 και μετά προκειμένου να καθοριστεί ο συντελεστής βιωσιμότητας των ασφαλιστικών ταμείων. Υπολογίζεται ότι πάνω από 30.000 δικαιούχοι τόσο από τον Δημόσιο όσο και από τον Ιδιωτικό Τομέα που είναι ήδη στο περίμενε εδώ και ένα χρόνο θα χρειαστεί να περιμένουν πολύ ακόμη έως ότου πάρουν τα χρήματα που τους αναλογούν.

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος, δεν είναι γνωστό το πότε αλλά και το πόσο θα είναι το εφάπαξ, καθώς τα Ταμεία δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τους μαθηματικούς τύπους που έχουν ώστε να μπορέσουν να δώσουν εφάπαξ όσο περιμένουν τον συντελεστή βιωσιμότητας. Πιθανό είναι μάλιστα και το ενδεχόμενο με βάση τους νέους μαθηματικούς τύπους να υποστούν μειώσεις που μπορεί να φτάσουν έως και το 50%.

Πάντως οι αρμόδιες υπηρεσίες εξετάζουν το σενάριο της καταβολής των εφάπαξ σε δόσεις, έτσι ώστε να μειωθούν οι απώλειες για τους δικαιούχους. Αυτό όμως θα έχει σε πολλές περιπτώσεις ως αποτέλεσμα να αυξηθεί δραματικά ο χρόνος αναμονής τους, που μπορεί να φτάσει και τα δύο ως και τέσσερα χρόνια.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος

Διαβάστε ακόμη:

Πάγωμα κινητής και ακίνητης περιουσίας για όσους φοροδιαφεύγουν