Γερμανική δημόσια τηλεόραση: Ο Τσίπρας κάνει πράξη τη δημιουργία μετώπου του Νότου

Γερμανική δημόσια τηλεόραση: Ο Τσίπρας κάνει πράξη τη δημιουργία μετώπου του Νότου
O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας (Δ) υποδέχεται τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi (Α) , στο Ζάππειο Μέγαρο, Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016. Στο Ζάππειο Μέγαρο πραγματοποιείται η Σύνοδος των Μεσογειακών Χωρών της Ε.Ε., την οποία συγκάλεσε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας François Hollande, του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκής Ένωσης της Ισπανίας Φερνάντο Εγκιδάθου, του πρωθυπουργού της Ιταλίας Matteo Renzi, του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού της Μάλτας, Joseph Muscat και του πρωθυπουργού της Πορτογαλίας, Antonio Costa. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Όλα τα γερμανικά ΜΜΕ είναι στραμμένα στη Σύνοδο των Μεσογειακών χωρών της ΕΕ, με ιδιαίτερα επικριτικό τρόπο.

«Ευνοϊκός άνεμος για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Κατάφερε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να προσκαλέσει σε σύνοδο στην Αθήνα όλους του ηγέτες της νότιας Ευρώπης», σημειώνει το γερμανικό δίκτυο ZDF το οποίο αμφισβητεί τις υποσχέσεις ότι στόχος του Έλληνα πρωθυπουργού δεν είναι η δημιουργία ενός μετώπου Νοτίων κατά του ευρωπαϊκού βορρά.

«Σε καμία όμως περίπτωση, δεν θέλει να συμπήξει μέτωπο κατά των βορείων χωρών οι οποίες είναι υπέρ της λιτότητας. Αλήθεια;», διερωτάται το γερμανικό δίκτυο, και συνεχίζει:

«Το αντίθετο πρέπει να είναι το σωστό. Διότι θα μπορούσε επιτέλους να γίνει κατορθωτό να αποφευχθούν ευκολότερα από πριν οι όροι για τη λιτότητα, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις. Αυτό είναι κάτι που έχει να κάνει με την προσφυγική κρίση. “Τώρα που η γερμανική κυβέρνηση εξαρτάται από τη βοήθεια των Ευρωπαίων του νότου, δεν θα εφαρμοσθούν τα κριτήρια του Μάαστριχτ με τη μεγαλύτερη αυστηρότητα”, εικάζει ο Ράινχαρντ Κλούσε, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ευρώπη της μεγάλης ελβετικής τράπεζας UBS. Επομένως “θα πρέπει να είναι κανείς πολιτικά γενναιόδωρος”.

Παρόμοια γνώμη έχει ο συνάδελφός του Ντάνιελ Λέντς o οικονομικός αναλυτής της συνεταιριστικής τράπεζας της Φρανκφούρτης DZ. Τον Tσίπρα τον ενδιαφέρει “να αποφύγει τον εναγκαλισμό των αυστηρών μέτρων”. Τον Τσίπρα τον διευκολύνει όμως και το Brexit, αφού τώρα πρέπει να αποφευχθεί η διάλυση της Ευρώπης: “Το χρονικό σημείο σύγκλησης της συνόδου των Ευρωπαίων του νότου επελέγη έξυπνα από τον Τσίπρα” λέει ο Λέντς. Σημαντικό ήταν για το σχέδιο του Τσίπρα και το γεγονός ότι στα μέσα Σεπτεμβρίου οι δανειστές θα ελέγξουν αν εφαρμόζονται οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα.

Συγκολητική ουσία για τους Ευρωπαίους του νότου είναι η οικονομική τους αδυναμία. Το γεγονός ότι χάρη στην κοινή τους προσπάθεια εισακούστηκαν και εγκαταλείφθηκαν τα κριτήρια του Μάαστριχτ έχει ήδη διαφανεί. Η Κομισιόν δεν επέβαλε κυρώσεις στην Ισπανία και την Πορτογαλία.

Ο επίτροπος για την Οικονομία της Ε.Ε. Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε μάλιστα ότι πολλοί αμφιβάλλουν πια για την Ευρώπη και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη. “Ακόμα και συμβολικές κυρώσεις δεν θα γίνονταν κατανοητές από τους πολίτες”, είπε ο Μοσκοβισί. Η ενίσχυση αυτής της θέσης στην Ε.Ε. και την ευρωζώνη πρέπει να είναι ο πολιτικός στόχος της συνάντησης των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα».

Die Welt: Ο νότος της Ευρώπης κηρύσσει τον πόλεμο στην λιτότητα