Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία αυξάνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

Για πρώτη φορά σε μια δεκαετία αυξάνει τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας
epa06303536 A view on the Bank of England in London, Britain, 02 November 2017. Bank of England Governor Mark Carney is expected to announce that the Bank of England is to raise interest rates 02 November 2017. EPA/ANDY RAIN

Οι Βρετανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν πάντως την ανησυχία τους για την πορεία της αγγλικής οικονομίας εν όψει Brexit.

Την αύξηση των τραπεζικών επιτοκίων για πρώτη φορά σε μια δεκαετία αποφάσισε σήμερα η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας. Συγκεκριμένα, η υπό τον διοικητή Μαρκ Κάρνεϋ επιτροπή τάχθηκε με ψήφους 7 προς 2 υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου στο 0,5% από το 0,25%.

Οι αρμόδιοι αξιωματούχοι της Τράπεζας της Αγγλίας, ωστόσο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για την οικονομία της χώρας μετά το Brexit, καθώς άφησαν να εννοηθεί ότι δεν επίκειται κι άλλη αύξηση των επιτοκίων. Τα πρακτικά της συνεδρίασης αποτυπώνουν τις ανησυχίες των αξιωματούχων ότι η οικονομία είναι εύθραυστη, καθώς πλησιάζει το «διαζύγιο» της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2019.

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι αξιωματούχοι παρέλειψαν κάποιες αναφορές που έκαναν σε προηγούμενες ανακοινώσεις τους, όπου δήλωναν ότι ίσως χρειαστούν περαιτέρω αυξήσεις σε σχέση με ό,τι αναμένουν οι αγορές.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, δήλωσε πως η Τράπεζα θα επαναξιολογήσει τις οικονομικές της προβλέψεις όταν θα καταστεί περισσότερο σαφές το είδος και η μετάβαση προς τη νέα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit. «Ο αντίκτυπος του Brexit στις προβλέψεις θα εξελιχθεί όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Ειδικότερα, η όποια διευθέτηση της αβεβαιότητας για τη φύση και τη μετάβαση προς τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, στο βαθμό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της οικονομικής προοπτικής».

Η στερλίνα υποχώρησε σχεδόν 1% έναντι του αμερικανικού νομίσματος, με την ισοτιμία της λίρας να φτάνει στο 1,3096 το δολάριο μετά την ανακοίνωση της αύξησης.

Παράλληλα, η τράπεζα διατήρησε αμετάβλητες τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό και αναμένει οι τιμές να αυξηθούν κατά 2,2% σε τρία χρόνια, οριακά υψηλότερα από το στόχο του 2%. Οι εκτιμήσεις βασίζονται στις προβλέψεις της αγοράς ότι το βασικό επιτόκιο θα φθάσει το 1% την περίοδο αυτή.

Η Τράπεζα της Αγγλίας διατήρησε, επίσης, αμετάβλητα τα προγράμματα ομολόγων και επανέλαβε ότι οι όποιες μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων θα είναι περιορισμένες και σταδιακές.

Έρχονται μελλοντικές «πολύ σταδιακές» αυξήσεις

Η Τράπεζα της Αγγλίας θα επαναξιολογήσει τις οικονομικές της προβλέψεις όταν θα καταστεί περισσότερο σαφές το είδος και η μετάβαση προς τη νέα σχέση της χώρας με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το Brexit, δήλωσε σήμερα ο διοικητής της Μαρκ Κάρνεϊ.

Τα σχόλια του Κάρνεϊ έγιναν αφού η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και περισσότερο από 10 χρόνια, αλλά είπε ότι αναμένει μόνο «πολύ σταδιακές» μελλοντικές αυξήσεις τα επόμενα τρία χρόνια.

«Ο αντίκτυπος του Brexit στις προβλέψεις θα εξελιχθεί όσο προχωρούν οι διαπραγματεύσεις», δήλωσε ο Κάρνεϊ. «Ειδικότερα, η όποια διευθέτηση της αβεβαιότητας για τη φύση και τη μετάβαση προς τη μελλοντική σχέση του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ, στο βαθμό που επηρεάζει τη συμπεριφορά των νοικοκυριών, των επιχειρήσεων και των παραγόντων της χρηματοπιστωτικής αγοράς, θα οδηγήσει σε επανεκτίμηση της οικονομικής προοπτικής».