Γιατί ο Καραμανλής λέει «όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Γιατί ο Καραμανλής λέει «όχι» στην Προεδρία της Δημοκρατίας

Τα σενάρια τιμητικής αποστρατείας που προκαλούν εκνευρισμό στην Παναγή Κυριακού.

Της Βίκυς Σαμαρά

Η επαναφορά κάθε τόσο στην επικαιρότητα των σεναρίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας με ακούσιο πρωταγωνιστή τον Κώστα Καραμανλή (παρά την σχεδόν «επίσημη» γραμμή υπέρ του Φώτη Κουβέλη) προκαλούν ενόχληση στην Παναγή Κυριακού, όπου βρίσκεται το γραφείο του πρώην πρωθυπουργού.

Από εκεί περνούν τακτικά σχεδόν άπαντες οι βουλευτές και τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, εντός και εκτός κομματικών τειχών, μεταξύ των οποίων ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο οποίος δήλωσε χθες πως ο πρώην πρωθυπουργός τον «εξουσιοδότησε» να διαμηνύσει πως η Προεδρία δεν τον ενδιαφέρει.

Ο κ. Κακλαμάνης δεν ανακοίνωσε φυσικά κάτι που δεν ήταν γνωστό από το ρεπορτάζ, ούτε κάτι που δεν είχε ξεκαθαριστεί δια των καραμανλικών Ευάγγελου Αντώναρου, Προκόπη Παυλόπουλου και Γιώργου Βλάχου, αλλά και κάτι που δεν είχε ξαναπεί ο ίδιος, καθώς για δεύτερη φορά σε ένα μήνα αναφέρεται στην αδιαφορία Καραμανλή για την Προεδρία.

Το γεγονός όμως πως ο διαγραφείς τον περασμένο Μάρτιο από τον Αντώνη Σαμαρά κ.Κακλαμάνης επικαλέστηκε συζήτηση του με τον πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος συνήθως ζητεί από τους συνομιλητές του να κρατούν το off the record, προκάλεσε όμως εντύπωση. Ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής ήταν μάλιστα εκ των πρώτων που είχαν «ρίξει» το όνομα του Κώστα Καραμανλή στο τραπέζι της προεδρολογίας, καθώς φέρεται να είναι εξ αυτών που δεν αποκλείουν να ψηφίσουν τον υποψήφιο που θα προτείνει η Ν.Δ.

Ο κ. Αντώναρος μάλιστα συμφώνησε και επαύξησε στη συνέχεια μέσω twitter. «Κι όμως κάποιοι επιμένουν σε ψιθύρους. Αναρωτιέμαι τι και κυρίως ποιους εξυπηρετούν αυτοί οι ανυπόστατοι ψίθυροι και διαδόσεις…», σχολίασε, σταθερός στην καραμανλική γραμμή διάψευσης των σεναρίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Σενάρια που στο καραμανλικό στρατόπεδο ερμηνεύουν είτε ως τιμητική αποστρατεία του «μάχιμου» (κατά παλαιότερη δήλωση του κ.Αντώναρου) πρώην πρωθυπουργού, είτε ως προάγγελο πιθανών σκέψεων του Μαξίμου να «ρίξει το μπαλάκι» στον κ.Καραμανλή σε περίπτωση διαφαινόμενης αποτυχίας διασφάλισης της προεδρικής πλειοψηφίας.

Ακόμη και τα σενάρια που κυκλοφόρησαν για προσπάθεια να δελεαστεί ο πρώην πρωθυπουργός με την ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας και την αλλαγή τρόπου εκλογής του όταν και εφόσον ξεκινήσει η προαναγγελθείσα διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης, που είχε παραπεμφθεί για το φθινόπωρο, προκάλεσαν αρνητικές αντιδράσεις.

Το «όχι» του κ.Καραμανλή στην Προεδρία της Δημοκρατίας, προτού καν τεθεί τέτοιο ζήτημα από τον καθ ύλην αρμόδιο δηλαδή τον κ.Σαμαρά, σημαίνει ότι αποφεύγει εμμέσως να διαθέσει εαυτόν στον αγώνα για τη σωτηρία της κυβέρνησης ή ότι δεν έχει αποκλείσει οριστικά το ενδεχόμενο της επιστροφής του στην κεντρική πολιτική σκηνή;

Σημαίνει μάλλον απλά ότι επιθυμεί να διαφυλάξει το προσωπικό του γόητρο από μία αντιπαράθεση, η οποία θα είναι πολωτική και κατά πάσα πιθανότητα καθόλου κολακευτική για τον όποιο υποψήφιο και το θεσμό. Και επίσης ότι ειλικρινώς θεωρεί πως δεν «του πάει».

Πηγή: news247.gr