Η «Γκόλφω» στην μεγάλη οθόνη

Η «Γκόλφω» στην μεγάλη οθόνη

Ντοκιμαντέρ για την «Γκόλφω» από τον Ηλία Γιαννακάκη στο Φεστιβάλ Αθηνών.

Η «Γκόλφω» του Νίκου Καραθάνου, ύστερα από την περσινή της επιτυχία στην Επίδαυρο επιστρέφει φέτος στο Ελληνικό Φεστιβάλ. Αυτή τη φορά όμως όχι ως παράσταση στο αργολικό θέατρο, αλλά μέσα από τον κινηματογραφικό φακό του Ηλία Γιαννακάκη που απαθανάτισε μέσα από τη δική του καλλιτεχνική ματιά την πολυσυζητημένη θεατρική παράσταση.

Το κλασικό βουκολικό ειδύλλιο του Σπυρίδωνος Περεσιάδη, που ανέβασε τον περσινό θεατρικό χειμώνα το Εθνικό Θέατρο, σκηνοθέτησε ο Νίκος Καραθάνος μέσα από μια πρωτότυπη προσέγγιση με τρία ζευγάρια ηθοποιών (Αλίκη Αλεξανδράκη, Λυδία Φωτοπούλου,Εύη Σαουλίδου, Γιάννης Βογιατζής,Νίκος Καραθάνος, Χάρης Φραγκούλης)να υποδύονται τον Τάσο και τη Γκόλφω σε τρεις διαφορετικές ηλικίες.

Μετά την μεγάλη επιτυχία του στη σκηνή Κοτοπούλη το έργο ανέβηκε από το Εθνικό Θέατρο και το Φεστιβάλ Επιδαύρου στις 16 Αυγούστου 2013 στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου, σε μια παράσταση που ενέπνευσε τον κινηματογραφιστή Ηλία Γιαννακάκη, να στήσει ένα ντοκιμαντέρ πάνω της.

«Έχω κινηματογραφήσει πάρα πολλές πρόβες πολλών σημαντικών σκηνοθετών και ηθοποιών, και μάλιστα για μεγάλα χρονικά διαστήματα κάθε φορά, στα ντοκιμαντέρ που έχω πραγματοποιήσει πάνω στο θέατρο και τη θεατρική διαδικασία. Στην Γκόλφω, από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησα την κινηματογράφηση, γέμιζαν τα μάτια μου με δάκρυα, έτσι που κάποιες φορές να μην βλέπω καλά μέσα από το φακό», εξηγεί ο ίδιος σε κείμενό του στο «εφ», για το «πώς είναι να κινηματογραφείς, τη στιγμή που γεννιέται, κάτι που είναι ήδη κλασσικό».

Για τον ίδιο, η παράσταση «…όντως ήταν μία αναγωγή στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης. Αλλά δεν ήταν εύκολη, επιφανειακή ή ό,τι άλλο μπορεί να βάλει ο νους και του πλέον καχύποπτου ή ακόμα και εμπαθούς θεατή. Ήταν μία χαρμοπένθιμη, σχεδόν παιδική προσέγγιση, αυτό το κάτι εντελώς αδύνατο να ερμηνεύσεις, που χαρακτηρίζει την ψυχή του Νίκου Καραθάνου».

«..Μου φάνηκε ως μία εντελώς συναρπαστική ιδέα να βρεθώ στην Επίδαυρο και να κινηματογραφήσω στον φυσικό της χώρο τη διαδικασία ανεβάσματος μίας παράστασης που με είχε αληθινά συγκινήσει. Γιατί ή ιδέα ήταν ακριβώς σε αυτό επικεντρωμένη. Να συνομιλήσει η παράσταση με τα βουνά. Να ξαναγεννηθεί κάτω από τον ουρανό. Και μάλιστα στο Αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου!Κι αυτό, από μόνο του ήταν συναρπαστικό…», σημειώνει ο σκηνοθέτης.

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Η Γκόλφω στην Επίδαυρο:Κινηματογραφώντας μια παράσταση» του Ηλία Γιαννακάκη θα προβληθεί στην Αίθουσα Δ της Πειραιώς 260, στις 11 Ιουνίου (στις 21.00).

Διαβάστε ακόμα:

Τριπλή πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Αθηνών

Το Μέγαρο Μουσικής πάει στον Κήπο

Γκοντάρ, ο μετρ του σινεμά