Το γλυκό των ρεκόρ από την Ξάνθη

Το γλυκό των ρεκόρ από την Ξάνθη

Ποιος ήταν ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, εμπνευστής της θρυλικής και αμίμητης καριόκας. Πώς συνδέεται το όνομά της με τους Βραζιλιάνους του Ρίο.

Πόσες στιγμές στη ζωή μας, έχουν συνδυαστεί με μία ανάμνηση, μία αίσθηση, μία μυρωδιά, μία γεύση… Και πόσες γεύσεις, μυρωδιές κι αισθήσεις μπορούν να «αναστήσουν» τις πιο καλά κρυμμένες στο πίσω μέρος του μυαλού στιγμές… Και πόσο σπουδαίο είναι, να μπορεί κανείς να συνδέσει το όνομά του με το ξύπνημα αυτών των συναισθημάτων, έστω και σε έναν μόνο άνθρωπο…

Αυτό κατάφερε να πετύχει ο Γιώργος Παπαπαρασκευάς, ο άνθρωπος που μεταμόρφωσε το 1926 ένα «ταπεινό»  γλύκισμα της εποχής του, στη γλυκόπικρη, με το αφράτο παντεσπάνι και τα διαλεχτά καρύδια καριόκα, η μυστική συνταγή της οποίας περνά από γενιά σε γενιά, μεταφέροντας τη μαγεία μέχρι σήμερα.

Με όπλα του την αγάπη για τη ζαχαροπλαστική και την εκλεπτυσμένη αίσθηση της γεύσης, το 14ο και μικρότερο από τα παιδιά του ιερέα και δασκάλου Παπαπαρασκευά, πέτυχε την τελειότητα από τη γεύση των γλυκών του, μέχρι το περιτύλιγμα στα χαρτιά και τα κουτιά, που φέρουν την υπογραφή του, με ένα καλλιγραφικό λογότυπο που εντυπωσιάζει ακόμα.

Το πληθωρικό και χορταστικό σαραγλί, ο παραδοσιακός μπακλαβάς, το κανταΐφι και το ραβανί με επικάλυψη λαχταριστής κρέμας είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές – μετά την αμίμητη καριόκα – του ζαχαροπλαστείου του Γ. Παπαπαρασκευά στην Ξάνθη, σε όλη την Ελλάδα, αλλά και εκτός συνόρων… σε όλες τις χώρες σχεδόν της Ευρώπης, τις ΗΠΑ και την Αυστραλία, όπου αποστέλλονται λαχταριστά δέματα.

Τα ηνία της οικογενειακής επιχείρησης σήμερα κρατά η τρίτη γενιά των πρωτομαστόρων του, που «πάντρεψε» το μεράκι για τη δουλειά με τον σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, πάντα με πίστη στον απαράβατο κανόνα της τελειότητας των υλικών.

Διαβάστε περισσότερα στο news247.gr

Διαβάστε ακόμα:

To επιχειρηματικό «τάμα» του «Mr Dorna» στην Ελλάδα

O «κρυμμένος» Έλληνας δισεκατομμυριούχος

Το πρώτο εναλλακτικό online φαρμακείο