Η Google μπαίνει σε νέα «μονοπάτια» δια της… πλαγίας οδού

Η Google μπαίνει σε νέα «μονοπάτια» δια της… πλαγίας οδού

Ο τεχνολογικός «κολοσσός» εξαγοράζει μέσω θυγατρικής του τη Dropcam και εισέρχεται στην αγορά του βίντεο ασφαλείας.

του Βερν Κοπίτοφ

Η Labs Nest της Google σχεδιάζει να αποκτήσει τη Dropcam, τη νέα εταιρεία που παρέχει βίντεο για παρακολούθηση, έναντι 555 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς προσπαθεί να αποκτήσει ένα μεγαλύτερο μερίδιο στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά για τις συνδεδεμένες συσκευές στο σπίτι.

Η συμφωνία θα βοηθήσει τη Google να επεκτείνει γρήγορα την γραμμή προϊόντων οικιακών συσκευών, η οποία ήδη περιλαμβάνει ανιχνευτές καπνού και θερμοστάτες μέσω της Nest. Η Google εξαγόρασε τη Nest έναντι 3,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων νωρίτερα μέσα στο έτος και σχεδιάζει να εξαγοράσει και τη Dropcam.

«Αν και ήταν μεγάλη απόφαση για μας, δεν ήταν δύσκολο να το αποφασίσουμε», ανέφερε σε ένα δημοσίευμα σε blog ο Ματ Ρότζερς, ιδρυτής της Nest. Συνέχισε λέγοντας: «Πολλοί από εσάς κατέχετε ήδη προϊόντα της Dropcam και ρωτούσατε αν θα μπορούσαμε να τα κάνουμε να λειτουργούν σε συνδυασμό με τη Nest. Σήμερα, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει αυτό πραγματικότητα».

Η Dropcam, μια εταιρεία που κατασκευάζει κάμερες ασφαλείας για το σπίτι, έχει αναπτυχθεί ραγδαία από την ίδρυσή της το 2009 λόγω της ευκολίας χρήσης των προϊόντων της. Οι άνθρωποι μπορούν να παρακολουθούν το σπίτι τους σε απευθείας σύνδεση και να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν υπάρχει κίνηση στο εσωτερικό. Η Dropcam επιτρέπει επίσης στους πελάτες να αποθηκεύσουν το βίντεο σε υπολογιστές της εταιρείας ως συνδρομητική υπηρεσία. Καθώς δεν είναι εισηγμένη εταιρεία, δεν αποκαλύπτει τα στοιχεία για τις πωλήσεις της.

Η εξαγορά δημιουργεί αναπόφευκτα ερωτήματα σχετικά με το απόρρητο, ένα θέμα το οποίο η Google πρέπει συνεχώς να αντιμετωπίζει, με δεδομένες τις προσωπικές πληροφορίες που συλλέγει σχετικά με τους χρήστες των διαδικτυακών υπηρεσιών της. Για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες αυτές, η Nest δήλωσε ότι δε θα μοιράζεται όλα τα δεδομένα των πελατών της με τη Google ή οποιαδήποτε άλλη εταιρεία χωρίς την άδεια του πελάτη και δε θα τους κατακλύζει με διαφημίσεις.

«Η Nest έχει ένα συγκεκριμένο επιχειρηματικό μοντέλο και οι διαφημίσεις δεν είναι μέρος της στρατηγικής μας», δήλωσε ο Ρότζερς. «Με την απόκτηση της Dropcam, θα εφαρμόσουμε την ίδια πολιτική και για τις υπηρεσίες της».

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Google προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη συμφωνία, ίσως λόγω των ευαισθησιών. Παρά το γεγονός ότι αποτελεί τμήμα της Google, η Nest δήλωσε ότι εκείνη θα εξαγοράσει τη Dropcam αποφεύγοντας να αναφερθεί στη Google στο δελτίο τύπου της.

Οι εργαζόμενοι από τη Nest και τη Dropcam θα ενώσουν τις δυνάμεις τους μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η οποία αναμένει τη ρυθμιστική έγκριση. Η αγορά συνδεδεμένων οικιακών συσκευών είναι δυνητικά τεράστια και οι εταιρείες συνωστίζονται για να κατασκευάσουν και να πωλήσουν τα πάντα, από ψυγεία μέχρι κλειδαριές και συστήματα φωτισμού που είναι συνδεδεμένα στο Διαδίκτυο και μπορούν να ελεγχθούν από οπουδήποτε.

«Τελικά, το σχέδιο είναι να εργαστούμε μαζί για να ανακαλύψουμε εκ νέου προϊόντα που θα βοηθήσουν να διαμορφώσουμε το μέλλον του έξυπνου σπιτιού και να μοιραστούμε το κοινό μας όραμα με όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο», ανέφερε το εν λόγω δημοσίευμα στο blog.

Η Google, φυσικά, ξεκίνησε ως μηχανή αναζήτησης στο Διαδίκτυο, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει κάνει μια μεγάλη στροφή πέρα από αυτό στα αυτοκίνητα χωρίς οδηγό, τα smartphones και τα ρομπότ. Η απόκτηση της Dropcam είναι ένα ακόμη παράδειγμα της ευρείας φιλοδοξίας της εταιρείας, η οποία ωθείται από τις προσπάθειες να συνεχίσει να αναπτύσσεται αφού έχει ήδη κατακτήσει το Διαδίκτυο και τη διαδικτυακή διαφήμιση.

Διαβάστε ακόμη:

Τα Google Glass ήρθαν στην Ευρώπη

Τα αερόστατα της Google έπιασαν δουλειά

Η Google στοχεύει στην κατασκευή δορυφόρων