Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σλαβιάνσκ

Επίθεση του κυβερνητικού στρατού στο Σλαβιάνσκ

Επιχείρηση μεγάλης κλίμακας για την ανακατάληψη της πόλης - Δύο ελικόπτερα κατερρίφθησαν , δύο Oυκρανοί στρατιωτικοί νεκροί.

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» για την ανακατάληψη της πόλης και μάχες μαίνονται στα βορειοανατολικά προάστιά της.

Οι αντάρτες του Σλαβιάνσκ, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, δήλωσαν πως κατερρίφθη τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη. Ένας άλλος σκοτώθηκε.

Το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε δύο και με ανακοίνωση του αναφέρει:  «Δύο Ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα όταν δύο ελικόπτερα MI-24 κατερρίφθησαν με φορητούς εκτοξευτήρες ρουκετών στην περιοχή του Σλαβιάνσκ. Δύο ουκρανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν και πολλοί τραυματίσθηκαν».

Άλλα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων μεταδίδουν πως η πόλη και οι 100.000 κάτοικοί της έχουν περικυκλωθεί από βαριά οπλισμένες δυνάμεις του Κιέβου. Το Ιντερφάξ μετέδωσε επίσης πως θέσεις των ανταρτών στις παρυφές της πόλης δέχονται επίθεση.

«Πρόκειται για μια επίθεση σε πλήρη κλίμακα», δήλωσε μια εκπρόσωπος των ανταρτών. Σύμφωνα με την ίδια, «το χωριό Μπιλμπασίβκα έχει καταληφθεί» από ουκρανούς στρατιωτικούς.

Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε πως είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ και ένας δημοσιογράφος άκουσε πυρά. Σύμφωνα με πηγές μεταξύ των ανταρτών, ένα ελικόπτερο εθεάθη να ίπταται σε χαμηλό ύψος και οι αντάρτες άναψαν φωτιές με ελαστικά για να δημιουργηθεί καπνός, ενώ ακούγονται πυροβολισμοί και ισχυρές εκρήξεις.

Ομάδες ενόπλων που επιδιώκουν την ένωση με τη Ρωσία έχουν καταλάβει αριθμό κυβερνητικών κτιρίων στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση στο Σλαβιάνσκ, εφόσον επιβεβαιωθεί, συνιστά την πρώτη σημαντική στρατιωτική απάντηση του Κιέβου.

Στο Κίεβο, ένας συνεργάτης του ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. «Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό», τόνισε.

Χαρακτηρίζοντας την επίθεση «ενεργό φάση της αντιτρομοκρατικής επιχείρησης», ο Αβάκοφ δήλωσε πως οι στόχοι της είναι απλοί – «να απελευθερώσουν τους ομήρους, να καταθέσουν τα όπλα τους και να απελευθερώσουν διοικητικά κτίρια και να αποκαταστήσουν την ομαλή λειτουργία της διοίκησης της πόλης». «Εναντίον των ειδικών δυνάμεων της Ουκρανίας, τρομοκράτες χρησιμοποίησαν βαρύ πυροβολικό, περιλαμβανομένων εκτοξευτήρων βομβίδων και φορητών αντιαεροπορικών πυραύλων. Ένας πιλότος σκοτώθηκε και υπάρχουν τραυματίες», έγραψε ο Αβάκοφ στη σελίδα του στο Facebook.

Ο ίδιος ζήτησε από τους κατοίκους να μην βγαίνουν στους δρόμους και να μένουν μακριά από παράθυρα, ενώ κατηγόρησε τους «μισθοφόρους» ότι χρησιμοποιούν αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες. «Επαγγελματίες μισθοφόροι δίνουν εναντίον μας αληθινή μάχη», υπογράμμισε.

Η πόλη του Σλαβιάνσκ έχει περικυκλωθεί και εννέα φυλάκια ελέγχου τρομοκρατών στο Σλαβιάνσκ πέρασαν υπό τον έλεγχο του στρατού, πρόσθεσε ο Αβάκοφ. Οι μάχες άρχισαν στις 4 π.μ. (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας), δήλωσαν αξιωματούχοι και κάτοικοι. Ουκρανικά στρατεύματα σε τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού κινούνται σε νότιο προάστιο του Σλαβιάνσκ.

Πηγή: Reuters – Γαλλικό Πρακτορείο