Η εταιρεία που μοιράζει ένα εκατομμύριο στους παίκτες των παιχνιδιών της

Η εταιρεία που μοιράζει ένα εκατομμύριο στους παίκτες των παιχνιδιών της
Photo:

Το επαγγελματικό παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών, ή eSports, αποτελεί μεγάλο μέρος της επιτυχίας της Activision.

 

 

 

του Τζον Γκοντιόζι

Tα έσοδα από τα eSports αναμένεται να ανέλθουν σχεδόν σε μισό δισεκατομμύριο δολάρια μέχρι το 2017.Κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών, ο δημιουργός βιντεοπαιχνιδιών Activision και η Microsoft έχουν συνεργαστεί με τη Major League Gaming (MLG) για να μοιράσουν 5 εκατομμύρια δολάρια σε επαγγελματικά πρωταθλήματα της σειράς βιντεοπαιχνιδιών Call of Duty. Τα χρήματα μπορεί να φαίνονται πολλά, αλλά αποτελούν μόνο ένα ελάχιστο ποσοστό των χρημάτων που κερδίζουν οι εταιρείες από το επαγγελματικό παίξιμο βιντεοπαιχνιδιών, επίσης γνωστό ως eSports.

«Τα άμεσα έσοδα σε παγκόσμιο επίπεδο από τα eSports ανήλθαν σε σχεδόν 200 εκατομμύρια δολάρια το περασμένο έτος και περιμένουμε ότι θα ανέλθουν στα 465 εκατομμύρια δολάρια το 2017», λέει ο Πίτερ Ουόρμαν, διευθύνων σύμβουλος της εταιρεία ερευνών βιντεοπαιχνιδιών Newzoo. «Σε εκείνο το σημείο αναμένουμε ότι, μεταξύ όλων των δημιουργών βιντεοπαιχνιδιών, το 90% των επενδύσεων στα eSports θα αποσβένεται άμεσα».

Η δημοτικότητα των eSports έχει μετατρέψει αυτούς τους τύπους των τουρνουά σε κάτι περισσότερο από απλά μια τακτική μάρκετινγκ. Σύμφωνα με τον Ουόρμαν, με τα έσοδα που παράγονται άμεσα από τα eSports ένα μεγάλο ποσοστό των χρημάτων αυτών των επενδύσεων ανακτώνται άμεσα από τα έσοδα από τις διαφημίσεις, τις χορηγίες, τα δικαιώματα χρήσης, το crowdfunding και άλλες καταναλωτικές δαπάνες.

Ο Μάικλ Κόντρει, συν-ιδρυτής και επικεφαλής του στούντιο Sledgehammer Games, δημιουργού του βιντεοπαιχνιδιού Call of Duty: Advanced Warfare, λέει ότι τα eSports έχουν γνωρίσει εντυπωσιακή ανάπτυξη με το Call of Duty, αλλά και ευρύτερα στη βιομηχανία παιχνιδιών.

Το ετήσιο πεντάμηνο παγκόσμιο τουρνουά Call of Duty κορυφώνεται με μια τριήμερη εκδήλωση που απονέμει εκατομμύριο δολάρια σε μετρητά στις κορυφαίες ομάδες τεσσάρων ατόμων. Παρότι το τουρνουά NCAA προσελκύει μεγαλύτερη κάλυψη από τον τύπο και τηλεθέαση, το Πρωτάθλημα Call of Duty το παρακολούθησαν εκατομμύρια άνθρωποι σε απευθείας σύνδεση και μέσω του YouTube και του MLG.tv.

Ο Μάικ Σέπσο, πρόεδρος και συνιδρυτής της MLG, λέει ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ο κύκλος των ανθρώπων που παρακολουθούν το Πρωτάθλημα Call of Duty έχει αρχίσει να διευρύνεται πέραν των φανατικών παικτών του παιχνιδιού.

«Το πιο σημαντικό πράγμα σχετικά με αυτήν την πλατφόρμα διαγωνιστικών συναντήσεων είναι το να διατηρείται το ενδιαφέρον των ανθρώπων που ασχολούνται με το παιχνίδι πέραν του τυπικού κύκλου ζωής του παιχνιδιού», λέει ο Σέπσο. «Έχει καταστεί ένα σημαντικό επιχειρηματικό και εμπορικό κανάλι, αλλά είναι επίσης μια εξολοκλήρου νέα εξέλιξη και ένας εντελώς νέος κλάδος εντός του ευρύτερου κλάδου των βιντεοπαιχνιδιών. Βρίσκεται ακόμα σε πολύ πρώιμα στάδια, αλλά παρατηρούμε απίστευτη ανάπτυξη και βλέπετε ότι η Activision απολαμβάνει αυτή την ανάπτυξη επειδή επενδύει όλο και περισσότερο κάθε χρόνο σε αυτό το διαγωνισμό».

Λόγω της επίδρασης των eSports στην επιτυχία του Call of Duty, η Activision ενθαρρύνει όλα τα στούντιο δημιουργίας βιντεοπαιχνιδιών που της ανήκουν να ενσωματώνουν στοιχεία eSports σε κάθε νέο παιχνίδι. Οι προγραμματιστές συνεργάζονται με τους βετεράνους παίκτες για να ενσωματώσουν νέες λειτουργίες στα παιχνίδια και να τελειοποιήσουν διάφορα στοιχεία τους έτσι ώστε τα παιχνίδια να γίνουν πιο διασκεδαστικά για όσους τα παίζουν και όσους τα παρακολουθούν.