Η εξ αποστάσεως εργασία και οι μαζικές απολύσεις διαγράφουν τα παλιά όρια εργασίας

Η εξ αποστάσεως εργασία και οι μαζικές απολύσεις διαγράφουν τα παλιά όρια εργασίας
Photo: pixabay.com
Οι εργαζόμενοι έχουν να αντιμετωπίσουν μια εβδομάδα εργασίας 7 ημερών.

της Prarthana Prakash

Ο εργασιακός χώρος έχει αλλάξει από την έναρξη της πανδημίας της COVID-19, όταν τα γραφεία και οι εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να υιοθετήσουν την εξ αποστάσεως εργασία. Ξεκίνησε με τη Μεγάλη Παραίτηση, την σιωπηρή παραίτηση και τη χαοτική εργασία, με την οποία οι εργαζόμενοι παίρνουν τον έλεγχο της επαγγελματικής τους ζωής.

Ωστόσο, τρία χρόνια μετά, καθώς οι επιχειρήσεις επιστρέφουν σε μεγάλο βαθμό στους κανονικούς ρυθμούς, οι εργαζόμενοι αναγκάζονται ολοένα και περισσότερο να αντιμετωπίσουν ένα νέο βάρος: να εργάζονται τα Σαββατοκύριακα. Ενώ οι πρόσφατες εξελίξεις στο χώρο εργασίας έχουν ως επί το πλείστον ευνοήσει την ευελιξία και δίνουν προτεραιότητα στην ευημερία των εργαζομένων, η περιορισμένη αγορά εργασίας και η ευρεία υιοθέτηση της τεχνολογίας της απομακρυσμένης εργασίας ανάγκασαν ορισμένους σε επταήμερη εργασία που δεν έχει τέλος.

Κατά μέσο όρο, οι εργαζόμενοι εργάζονταν περισσότερες ώρες τα Σάββατα και τις Κυριακές πέρυσι από ό,τι το 2021, σύμφωνα με έκθεση της ActivTrak, μιας εταιρείας λογισμικού στο χώρο εργασίας. Μόνο το 5% όλων των ερωτηθέντων εργάστηκε το Σαββατοκύριακο το 2022. Ο χρόνος εργασίας τους αυξήθηκε κατά 18 λεπτά σε 6,6 ώρες κατά μέσο όρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αλλά για ορισμένους άλλους κλάδους, ο αριθμός των ωρών του Σαββατοκύριακου αυξήθηκε απότομα. Στον κλάδο της τεχνολογίας, ο αριθμός των ωρών του Σαββατοκύριακου αυξήθηκε κατά 31% σε 11,5 ώρες κατά μέσο όρο, ενώ οι εργαζόμενοι στα μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν 53% περισσότερο χρόνο τα Σαββατοκύριακα, σε 10,7 ώρες κατά μέσο όρο.

Η έκθεση της ActivTrak δείχνει ότι οι υπάλληλοι εταιρειών υλικού υπολογιστών και επιχειρήσεων πολυμέσων έχουν τη μεγαλύτερη αύξηση στις εργάσιμες ώρες του Σαββατοκύριακου το 2022. Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει πληγεί ιδιαίτερα από απολύσεις σε εταιρείες όπως η Amazon, η Google, η Salesforce και το Twitter. Από τις αρχές του 2023, περισσότεροι από 122.000 εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας έχουν απολυθεί από περισσότερες από 400 εταιρείες, σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης απολύσεων, Layoffs.fyi.

Η έκθεση προσδιορίζει δύο λόγους για την εργασία του Σαββατοκύριακου. Πρώτον, οι μαζικές απολύσεις, ειδικά στον τομέα της τεχνολογίας, κατέστησαν απαραίτητο για τους υπαλλήλους να συσσωρεύσουν μεγαλύτερο φόρτο εργασίας για να καλύψουν το έλλειμμα του προσωπικού. Δεύτερον, οι εργαζόμενοι που προσπαθούν να αποφύγουν τις εικονικές κλήσεις και τις συναντήσεις στον υβριδικό χώρο εργασίας θεωρούν όλο και περισσότερο τα Σαββατοκύριακα ως τη μοναδική στιγμή που μπορούν να εργαστούν χωρίς περισπασμούς.

«Καθώς οι εταιρείες μειώνουν το προσωπικό τους και προσπαθούν να κάνουν περισσότερα με λιγότερο κόσμο, είναι πολύ πιθανό η εργασία να επεκταθεί πέρα από την 5ήμερη εβδομάδα εργασίας και τα Σαββατοκύριακα», είπε στο Fortune η Gabriela Mauch, αντιπρόεδρος του εργαστηρίου παραγωγικότητας στην ActivTrak. «Βλέπουμε πολύ περισσότερους πειραματισμούς καθώς οι εταιρείες αρχίζουν να συνειδητοποιούν ότι η προσέγγισή τους στην εργασία πρέπει να ταιριάζει στην επιχείρησή τους και στους ανθρώπους τους».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η έκθεση από την ActivTrak εξετάζει δεδομένα που συλλέχθηκαν από 134.000 υπαλλήλους το 2021 και το 2022 για να μελετήσει τις τάσεις στην παραγωγικότητα, την τεχνολογία και την ευημερία των εργαζομένων.

Η επιλογή της εξ αποστάσεως εργασίας ωφέλησε τους εργαζόμενους εξοικονομώντας τους ώρες εβδομαδιαίας μετακίνησης και ενισχύοντας την παραγωγικότητα. Αλλά η υβριδική εργασία δεν ήταν ομόφωνα επιτυχημένη – ορισμένες γυναίκες δυσκολεύονται να χαράξουν όρια όταν βρίσκονται σε υβριδικά προγράμματα εργασίας και οι εργαζόμενοι μπορεί να χάνουν στοιχεία που επιθυμούν να έχουνστην επαγγελματική τους ζωή, όπως η αυτονομία και η συνδεσιμότητα.

Η έκθεση υπογραμμίζει επίσης τις τάσεις στον ψηφιακό χώρο εργασίας, που κάποτε διαφημίζονταν ως η «νέα κανονικότητα» και πλέον γίνονται απλώς «κανονικότητα», καθώς οι εργαζόμενοι προσαρμόστηκαν πιο μόνιμα στις αλλαγές των τελευταίων ετών.

«Τα τελευταία 3 χρόνια, η ευελιξία έχει γίνει πολύ πιο αποδεκτή και για κάποιους αυτό σημαίνει ότι επιλέγουν μια μικρότερη εργάσιμη ημέρα και μετατοπίζουν μέρος του φόρτου εργασίας στο Σαββατοκύριακο», είπε η Mauch.

Ακόμη και με μεγαλύτερη ευελιξία στον τρόπο εργασίας, η ευημερία των εργαζομένων παραμένει σε κίνδυνο. Η εξουθένωση μεταξύ των Αμερικανών εργαζομένων συνεχίστηκε με ανησυχητικό ποσοστό 89% το 2022. Και ενώ οι εταιρείες λειτουργούν πιο προληπτικά βοηθώντας τους υπαλλήλους τους να λάβουν την υποστήριξη που χρειάζονται, ακόμη και στελέχη υψηλού επιπέδου αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ:

Πηγή: Fortune.com