Η Κίνα επενδύει 46 δισ. δολάρια στο Πακιστάν

Η Κίνα επενδύει 46 δισ. δολάρια στο Πακιστάν

Η κινεζική επένδυση ισούται με το 20% του πακιστανικού ΑΕΠ.

Επένδυση ύψους 46 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Πακιστάν ανακοίνωσε η Κίνα, επιβεβαιώνοντας με αυτό τον τρόπο τις στενές οικονομικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει οι δύο χώρες το τελευταίο διάστημα. Η επένδυση-μαμούθ αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ του Πακιστάν και έρχεται σε μία περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει σοβαρή ανεπάρκεια ταμειακών διαθεσίμων και χρειάζεται απεγνωσμένα τα χρήματα αυτά για την υλοποίηση έργων υποδομής. Η Κίνα από την πλευρά της, έχει ανάγκη από έναν ισχυρό σύμμαχο στην περιοχή, καθώς αναζητεί δίοδο στον Ινδικό Ωκεανό.

Ο πρόεδρος του Κινεζο-πακιστανικού Ινστιτούτου σημείωσε πως η εξέλιξη αυτή «θα αλλάξει το παιχνίδι» και θα μπορούσε να αποδειχθεί ζωτικής σημασίας για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Τα περισσότερα από τα έργα που αναμένεται να πραγματοποιηθούν αφορούν στον τομέα της ενέργειας και των μεταφορών. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην ενέργεια, η βελτίωση των υφιστάμενων συνθηκών είναι κρίσιμης σημασίας , καθώς οι διακοπές ρεύματος στο Πακιστάν εξακολουθούν να είναι συχνές. Σύμφωνα με το σχέδιο επενδύσεων, η ενεργειακή παραγωγή του Πακιστάν θα διπλασιαστεί μέσα σε λίγα χρόνια.

Η επένδυση αυτή θα δώσει στην Κίνα πρόσβαση σε λιμένα βαθέων υδάτων κοντά στον Περσικό Κόλπο. Ως ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, η Κίνα έχει άμεση ανάγκη τη μέγιστη δυνατή ενεργειακή ασφάλεια. Στο επενδυτικό σχέδιο συμπεριλαμβάνεται ένας αγωγός που φτάνει από τον Περσικό Κόλπο στην Κίνα, γλυτώνοντας χιλιάδες χιλιόμετρα μέσω της Νοτιοανατολικής Ασίας. Παράλληλα, η Κίνα βλέπει το επενδυτικό πακέτο του Πακιστάν ως έναν τρόπο αντιμετώπισης των μαχητών της περιοχής.