Η κυβέρνηση επιμένει: Το ασφαλιστικό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση

Η κυβέρνηση επιμένει: Το ασφαλιστικό έκλεισε με την πρώτη αξιολόγηση
O υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος (Δ) και ο υπουργός Εργασίας , Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κατρούγκαλος (Α) στη σημερινή κοινή συνέντευξη τύπου σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς, Τρίτη 12 Απριλίου 2016. . ΑΠΕ-ΜΠΕ/ ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

Απάντηση στο έγγραφο του Γερούν Ντάισελμπλουμ από Γιώργο Κατρούγκαλο και υπουργείο Οικονομικών.

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών, με τη συμμετοχή των υπουργών Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου και Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου, καθώς και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, αρμόδιας για θέματα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώς Φωτίου.

Όπως ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος, «το ασφαλιστικό έχει κλείσει με την α’ αξιολόγηση και αυτό που γίνεται τώρα είναι ο έλεγχος της εφαρμογής του νόμου και η λειτουργία του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης», καθώς εκκρεμούν οι εκδόσεις αποφάσεων και εγκυκλίων. Πρόσθεσε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ δύσκολο έργο, ωστόσο όλες οι αποφάσεις και οι εγκύκλιοι θα εκδοθούν στην ώρα τους.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε, επίσης, ότι όπου υπάρχουν επικαλύψεις επιδομάτων με το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, δεν υπάρχει λόγος να παραμείνουν αυτά τα επιδόματα. Διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής επιδομάτων ειδικών κατηγοριών, όπως για παράδειγμα είναι τα αναπηρικά επιδόματα ή τα οικογενειακά επιδόματα, για τα οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά, «εάν τα “πειράξουμε”, θα είναι για να τα αυξήσουμε». Από την πλευρά του, ο κ. Χουλιαράκης, ερωτηθείς σχετικά, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν τίθεται ζήτημα περικοπής του επιδόματος θέρμανσης, και το κονδύλι των 105 εκατ. ευρώ έχει ενταχθεί κανονικά στον προϋπολογισμό του 2017.

Απάντηση Κατρούγκαλου στο έγγραφο Ντάισελμπλουμ

Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αμέσως μετά τη σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε ότι «το ασφαλιστικό έχει κλείσει κατά την πρώτη αξιολόγηση και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης», με αφορμή αναφορές σε έγγραφο του Γερούν Ντάισεμπλουμ στη Βουλή της Ολλανδίας ότι μέτρα για το ασφαλιστικό και τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας θα βρεθούν στο επίκεντρο της β΄αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Υπάρχει μια εκτεταμένη παρερμηνεία αυτών των δηλώσεων», ανέφερε ο Γιώργος Κατρούγκαλος. «Άλλοι λένε ότι θα είναι αυτοτελές θέμα στο Eurogroup στις 7 Νοεμβρίου, άλλοι λένε ότι ξανανοίγει το ασφαλιστικό. Τίποτα από αυτά δεν ισχύει. Το ασφαλιστικό έχει κλείσει και δεν πρόκειται να ξανανοίξει στο πλαίσιο της δεύτερης».

Όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας από τα θέματα που ελέγχονται ως εκκρεμότητες από τα κλιμάκια των θεσμών είναι το πώς προχωρά η υλοποίηση του νόμου. «Δηλαδή», είπε, «η έκδοση των σχετικών εγκυκλίων και των υπουργικών αποφάσεων. Εκεί αναφερόταν προφανώς, όσο μπορώ να ερμηνεύσω, ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας και σε κάθε περίπτωση κανείς δεν έχει θέσει επανάληψη αξιολόγησης του ασφαλιστικού».

ΥΠΟΙΚ: Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ αναφερόταν στο Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης

Το ασφαλιστικό, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένως και ο αρμόδιος υπουργός, έχει ολοκληρωθεί κατά την πρώτη αξιολόγηση και ως εκ τούτου «άνοιγμα του ασφαλιστικού» εκ νέου δεν υφίσταται.

Αυτό επεσήμαναν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε έγγραφό του που είδε το φως της δημοσιότητας, φέρεται να «επαναφέρει το ασφαλιστικό στην ατζέντα του Eurogroup».

Οι ίδιοι παράγοντες ανέφεραν, επίσης, ότι το ασφαλιστικό δεν αποτελεί μέρος των θεμάτων της β’ αξιολόγησης και πως ουδέποτε, κατά τις συναντήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών την περασμένη εβδομάδα, αποτέλεσε θέμα συζήτησης το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό.

Αυτό που αποτελεί μέρος της β’ αξιολόγησης, πρόσθεταν οι συγκεκριμένοι παράγοντες, είναι το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, θέμα στο οποίο προφανώς αναφερόταν ο κ. Ντάισελμπλουμ.

Διαβάστε ακόμη:

Κατρούγκαλος: Δεν κινδυνεύουν οι συντάξεις