IBM: Κάντο όπως το Kickstarter!

IBM: Κάντο όπως το Kickstarter!

Η IBM καθιέρωσε την εφαρμογή «iFundIT», κέρδισε τους εργαζόμενους της και αύξησε την αποδοτικότητα τους.

της Αν Φίσερ

Μια πλατφόρμα συγκέντρωσης κεφαλαίων από το κοινό, που δημιουργήθηκε μέσα στην εταιρεία, επιτρέπει στους υπαλλήλους να αξιολογούν τις ιδέες τους μεταξύ τους – και να τις χρηματοδοτούν με χρήματα της ΙΒΜ.

Την περασμένη χρονιά ο Ράιαν Χάτον είχε μια – κατά την κρίση του – λαμπρή ιδέα. Ο υπάλληλος της ΙΒΜ σκέφτηκε ότι θα ήταν καλή ιδέα να δημιουργήσει μια διαδικτυακή εφαρμογή που θα επέτρεπε στους υπαλλήλους της ΙΒΜ την πρόσβαση σε δεδομένα σε πραγματικό χρόνο που θα μετρούσαν τη χρήση των εφαρμογών που είχε σχεδιάσει κάθε υπάλληλος από τους χρήστες εντός της εταιρείας. «Ήθελα να μετρήσω την επίδραση των εφαρμογών που είχε δημιουργήσει ο καθένας, καθώς και να έχω στοιχεία για τους χρήστες μέσα στην εταιρεία για την κάθε εφαρμογή,» λέει ο Χάτον.

Μέχρι και φέτος ο Χάτον θα ήταν αναγκασμένος να ακολουθήσει το δρόμο που ακολουθούν όλοι οι καινοτόμοι σχεδιαστές σε μεγάλες εταιρείες, δηλαδή να υποβάλλει αίτημα σε μια επιτροπή αξιολόγησης η οποία μετά από μερικούς μήνες θα συμφωνούσε ή θα διαφωνούσε με την πρόταση. Αν το σχέδιο εγκρίνονταν, θα περνούσαν μερικοί ακόμα μήνες μέχρι να συγκεντρωθούν τα απαραίτητα κεφάλαια και να οριστεί το προσωπικό για να δουλέψει πάνω στο στην υλοποίηση του έργου. Όμως ο Χάτον μπόρεσε να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και να προωθήσει τη δημιουργία της εφαρμογής που είχε στο μυαλό του (αποκαλούμενη Tap-O-Meter) απευθείας στους χρήστες για τους οποίους προορίζονταν- δηλαδή όλους του υπαλλήλους της ΙΒΜ παγκοσμίως – μέσω μιας νέας πλατφόρμας συγκέντρωσης κεφαλαίων από το κοινό, που δημιουργήθηκε μέσα στην εταιρεία και αποκαλείται iFundIT.

«Τη σχεδιάσαμε κατά το πρότυπο άλλων πλατφορμών συγκέντρωσης κεφαλαίων όπως το Kickstarter και το Indiegogo», λέει η Φρανσουάζ Λεγκέ, επικεφαλής του εργαστηρίου CIO της ΙΒΜ, το οποίο δημιούργησε την πλατφόρμα. «Ξεκινήσαμε με το ερώτημα, πώς θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε ότι ο καθένας που έχει μια καλή ιδέα θα έχει την ευκαιρία να την κάνει γνωστή μέσα στην εταιρεία; Πως θα χρησιμοποιήσουμε όλη τη γνώση και τη δημιουργικότητα που υπάρχει μέσα στην εταιρεία;»

Διαβάστε: Η Τζίνι Ρομέτι, η έρευνα και ο σκεπτόμενος supercomputer της IBM

Όπως και με το Kickstarter, οι υπάλληλοι της ΙΒΜ μπορούν να υποβάλλουν μια ιδέα, να ασκήσουν κριτική και να προτείνουν βελτιώσεις, ή να επενδύσουν χρήματα σε αυτήν. Όσοι υποβάλλουν ιδέες θέτουν ένα χρηματοδοτικό στόχο για την υλοποίηση της ιδέας. Μπορούν επίσης να κάνουν χρήση εθελοντών μέσα από την εταιρεία που θα θελήσουν να βοηθήσουν στην υλοποίησή της. Όσοι επιλέξουν να στηρίξουν την ιδέα επενδύουν χρήματα σε δόσεις των 100 δολαρίων (με όριο τα 2.000 δολάρια ανά υπάλληλο) αντλώντας τα κεφάλαια από ένα κονδύλι ύψους 300.000 δολαρίων που έχει στη διάθεσή του το εργαστήριο CIO.

«Όταν το σύνολο του ποσού που έχει συγκεντρωθεί ξεπεράσει τις 25.000 δολάρια, χρηματοδοτούμε το έργο και προχωρούμε στην υλοποίησή του,» λέει η Λεγκέ. Από τότε που τέθηκε σε λειτουργία η πλατφόρμα iFundIT τον περασμένο Ιανουάριο, περισσότεροι από 1.000 υπάλληλοι της ΙΒΜ από 30 χώρες έχουν συμμετάσχει με κάποιο τρόπο. Από τις 160 προτάσεις που έχουν λάβει ψήφους μέχρι σήμερα, οι 20 έπιασαν το χρηματοδοτικό τους στόχο, που κυμαίνονταν από 10.000 έως 30.000 δολάρια.

Διαβάστε ακόμη: Κάνε το όνειρό σου πράξη με το Kickstarter

Όλα τα έργα που υποβάλλονται έχουν ως στόχο «τη βελτίωση της εσωτερικής μας λειτουργίας,» λέει η Λεγκέ. «Προσπαθούν να επιλύσουν μια σειρά θεμάτων, από τη βελτιστοποίηση της διαδικασίας παραγωγής μέχρι τη βελτίωση των εργαλείων πώλησης ή διαφορετικές εφαρμογές για εσωτερική χρήση στην εταιρεία.»

Είναι αρκετά νωρίς ακόμα για να φανεί η επίπτωση της πλατφόρμας στη βελτίωση της παραγωγικότητας της εταιρείας, λέει η Λεγκέ και προσθέτει: «Η μεγαλύτερη επίδραση μέχρι τώρα ήταν πολιτισμική. Η πλατφόρμα αρέσει πολύ στους υπαλλήλους γιατί κάνει πιο ευχάριστη την εργασία τους και τους δίνει τη δυνατότητα να επινοήσουν λύσεις για επαγγελματικά προβλήματα που τους ταλαιπωρούν.»

Αυτό που έκανε μεγαλύτερη εντύπωση στον Χάτον ήταν η ταχύτητα που λειτούργησε το iFundIT. Η εφαρμογή του εγκρίθηκε μέσα σε μόλις ένα μήνα, λαμβάνοντας στήριξη από 40 υπαλλήλους από έξι διαφορετικές ηπείρους. Μαζί με μια ομάδα πέντε εθελοντών έχουν προχωρήσει πλέον στο σχεδιασμό της αρχιτεκτονικής της εφαρμογής.

«Είναι πολύ ωραίο να έχει κανείς τόσο γρήγορα αποτελέσματα και είναι εντυπωσιακό που μπορώ να επιδράσω με τέτοιο τρόπο στη λειτουργία της εταιρείας τόσο νωρίς στην καριέρα μου,» λέει ο Χάτον ο οποίος είναι 24 ετών και προσελήφθη στην εταιρεία πριν από 3 χρόνια αμέσως μετά τις σπουδές του. «Δεν είναι συνηθισμένο αυτό σε μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Είναι πολύ ωραίο».

Heeeelp.me: To ελληνικό Kickstarter