«Είμαστε σε διαπραγμάτευση κι όχι σε πόλεμο»

«Είμαστε σε διαπραγμάτευση κι όχι σε πόλεμο»

Κυβερνητικές πηγές αρνούνται το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων μέτρων.

Δεν τίθεται θέμα λήψης νέων οριζόντιων μέτρων διαβεβαίωναν κατηγορηματικά σήμερα στις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές. Όπως διευκρίνιζαν, αυτό που εξετάζεται είναι η λήψη διαρθρωτικών μέτρων που αφορούν ζητήματα όπως για παράδειγμα η μείωση της σπατάλης, η αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυφής και να μην υπάρχει υπέρβαση ορισμένων ορίων στις δαπάνες των ΔΕΚΟ. «Είμαστε σε διαπραγμάτευση και όχι σε πόλεμο», σημείωσαν, αναφερόμενες στις συζητήσεις με την τρόικα.

Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές, η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος συνιστά «διαβατήριο», ενώ «με τα διαρθρωτικά μέτρα που θα ληφθούν θα προχωρήσουμε και όλα θα πάνε καλά στις διαβουλεύσεις με την Τρόικα».

Διαβάστε ακόμη: «Ασφυκτιούν» τα ελληνικά νοικοκυριά σύμφωνα με τη Eurostat

Σχετικά με το φόρο ακινήτων, οι ίδιες πηγές επεσήμαναν ότι αυτό που είναι δίκαιο είναι να υπάρξει διεύρυνση της φορολογικής βάσης με μείωση της επιβάρυνσης του ΕΤΙΔΕΕ. Όπως τόνιζαν, η επιβάρυνση αυτή μειώθηκε κατά 15% πέρσι και φέτος θα μειωθεί κατά 10 με 15%. Για να υπάρχει μείωση της επιβάρυνσης επιβάλλεται φόρος σε όσους έχουν ακίνητα χωρίς κτίσμα, σημείωναν οι ίδιες πηγές. Οι αγρότες για παράδειγμα, θα πληρώνουν μερικές δεκάδες ευρώ το χρόνο, ενώ το 80% εξ αυτών θα πληρώνει κάτω από 90 ευρώ το χρόνο. «Άρα η θέση μας είναι να πληρώνουν όλοι και λιγότερα» ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες επεσήμαναν ακόμη ότι στόχος είναι να μειωθεί περαιτέρω η επιβάρυνση.

Διαβάστε ακόμη: Έπιασε «πάτο» η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων 

Αναφερόμενες στη συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Α. Μέρκελ, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι ήταν μια σύντομη συνάντηση στο περιθώριο της Συνόδου του ΕΛΚ, σημειώνοντας πως είναι «σε τακτική επαφή», και πως συμφωνήθηκε να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία τις επόμενες ημέρες.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ρωτήθηκε για το περιεχόμενο  της συνάντησης με τον Έλληνα πρωθυπουργό και ειδικότερα για το εάν ετέθη το θέμα της χαλάρωσης των πολιτικών στην Ελλάδα. Η Γερμανίδα Καγκελάριος αρκέστηκε στην απάντηση ότι επρόκειτο για μια σύντομη συνάντηση και ότι η γερμανική πολιτική δεν έχει μεταβληθεί.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ