ΗΠΑ: Άρση του αδιεξόδου και με υπογραφή Ομπάμα

ΗΠΑ: Άρση του αδιεξόδου και με υπογραφή Ομπάμα

Εγκρίθηκε από το Κογκρέσο ο νόμος που αποτρέπει τη στάση πληρωμών στις ΗΠΑ και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης.

Πέρασε και στη Βουλή των Αντιπροσώπων ο νόμος που αποτρέπει τη στάση πληρωμών της κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών και οδηγεί στην επαναλειτουργία της κυβέρνησης και των από την 1η Οκτωβρίου κλειστών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Η ψηφοφορία του Σώματος πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αφότου η Γερουσία ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία το νομοσχέδιο.

Συγκεκριμένα το νομοσχέδιο προβλέπει την αύξηση του ανώτατου ορίου του χρέους στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου και αποτρέπει μια στάση πληρωμών της κυβέρνησης . Παράλληλα γίνεται δυνατή η επαναλειτουργία των κλειστών ομοσπονδιακών υπηρεσιών. Ο νόμος εγκρίθηκε με 81 ψήφους υπέρ και 18 κατά.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα υπέγραψε με τη σειρά του νωρίς σήμερα το πρωί τη νομοθεσία η οποία επιτρέπει την επαναλειτουργία των ομοσπονδιακών υπηρεσιών, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. «Θα έχω περισσότερα να πω γι ‘αυτό αύριο, και έχω κάποιες σκέψεις για το πώς μπορούμε να προχωρήσουμε στο υπόλοιπο του έτους», δήλωσε ο Ομπάμα την Τετάρτη, αφότου η Γερουσία ενέκρινε τη συμφωνία.

To θρίλερ στις ΗΠΑ διήρκεσε 16 μέρες και σε περίπτωση μη συμφωνίας, το αμερικανικό κράτος αναμενόταν να «χτυπήσει» το όριο χρέους των 16,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων σήμερα Πέμπτη, με το υπουργείο Οικονομικών της χώρας να προειδοποιεί πως υπήρχε σοβαρός κίνδυνος αθέτησης υποχρεώσεων χρέους.

Κύρια εστία της διμέτωπης αντιπαράθεσης ήταν η επιδίωξη των Ρεπουμπλικάνων να συνδέσουν την επαναχρηματοδότηση κυβερνητικών υπηρεσιών και την αύξηση του ορίου χρέους με την αναστολή χρηματοδότησης για τη μεταρρύθμιση του προέδρου Ομπάμα στην Υγεία, το αποκαλούμενο «Obamacare».

Ωστόσο, τελικά υποχώρησαν, επιτρέποντας την επίτευξη συμφωνίας, καθώς οι προειδοποιήσεις από όλες τις πλευρές για τις συνέπειες μιας στάσης πληρωμών της μεγαλύτερης οικονομίας στο κόσμο ήταν συνεχείς. Την Τρίτη η Fitch ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να μειώσει τη βαθμολογία του αξιόχρεου των ΗΠΑ, που σήμερα βρίσκεται στο ανώτατο επίπεδο (ΑΑΑ).

Οι αγορές αντέδρασαν θετικά στο άκουσμα της είδησης, με το αμερικανικό χρηματιστήριο να σημειώνει άνοδο. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας κατέγραψε άνοδο 205,69 μονάδων ( 1,35%) κλείνοντας στις 15.373,70, ενώ ο Nasdaq, στον οποίο κυριαρχούν οι επιχειρήσεις τεχνολογίας, έκλεισε με άνοδο 45,42 μονάδων (1,20%) κλείνοντας στις 3.839,43. Ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor’s 500 ανέβηκε κατά 201,39 μονάδες (1,33%) κλείνοντας στις 1.721,30.

Με άνοδο 0,83% έκλεισε και το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να εκφράζουν συγκρατημένη ικανοποίηση για το τέλος, τουλάχιστον προσωρινά, της δημοσιονομικής κρίσης στις ΗΠΑ. Ο δείκτης Nikkei αυξήθηκε κατά 119,37 μονάδες (+0,83%) για να διαμορφωθεί στις 14.586,51 μονάδες. Ο δείκτης Topix ενισχύθηκε από την πλευρά του κατά 0,79%, με κέρδη 9,47 μονάδων, για να κλείσει στις 1.206,25 μονάδες.

 ΗΠΑ: Συμφωνία στο «παρά πέντε»