ΗΠΑ σε Ελλάδα: Αφήστε τα λόγια και παρουσιάστε λεπτομερείς προτάσεις

ΗΠΑ σε Ελλάδα: Αφήστε τα λόγια και παρουσιάστε λεπτομερείς προτάσεις

Ο Αμερικανός ΥΠΟΙΚ, Τζακ Λου, κάλεσε την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο.

H αμερικανική κυβέρνηση προέτρεψε την Παρασκευή την Ελλάδα να επιταχύνει τις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με στόχο την επίτευξη μια συμφωνίας με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, επισημαίνοντας ότι το ενδεχόμενο να μην επιτευχθεί συμφωνία θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία.

«Προτρέπουμε τις (ελληνικές) αρχές να δεσμευτούν σύντομα και πλήρως στις διαπραγματεύσεις σε τεχνικό επίπεδο με τους διεθνείς εταίρους τους» επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου σε μια ανακοίνωση που είχε συνταχθεί προκειμένου να διανεμηθεί σε μια συνεδρίαση της διευθύνουσας επιτροπής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

«Το να μη επιτευχθεί συμφωνία θα προκαλούσε άμεσα δοκιμασίες στην Ελλάδα και αβεβαιότητα στην Ευρώπη και την παγκόσμια οικονομία ευρύτερα» τόνισε ο ίδιος.

Ο Τζακ Λου κάλεσε την κυβέρνηση της Ελλάδας να παρουσιάσει ένα λεπτομερειακό πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς πιστωτές της, μελετώντας «γραμμή προς γραμμή» τον προϋπολογισμό της.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για το είδος της λεπτομερειακής δουλειάς που απαιτεί κυριολεκτικά να μελετήσεις γραμμή προς γραμμή τον προϋπολογισμό σου», ανέφερε ο Τζακ Λου μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας είπε πως κάλεσε τον Γιάνη Βαρουφάκη να συμβάλει να εξευρεθεί λύση το ταχύτερο. «Αυτό δεν λύνεται με ομιλίες, δεν λύνεται με ρητορική. Αυτό λύνεται με σκληρή τεχνική δουλειά», πρόσθεσε ο Τζακ Λου.

Το ζήτημα της Ελλάδας, αν και τυπικά δεν επρόκειτο να απασχολήσει τη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι (G20), ή τις εαρινές συνόδους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας, είναι ανάμεσα σε αυτά που συζητούνται περισσότερο στην Ουάσινγκτον τις τελευταίες ημέρες.

Στην ανακοίνωση της G20, έπειτα από δύο ημέρες συνομιλιών των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών, ο τόνος ήταν συγκρατημένα αισιόδοξος, αλλά υπήρξε αναφορά στα προβλήματα της διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα, αν και όχι ονομαστική.

«Οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία έχουν ισορροπήσει περισσότερο από την τελευταία συνάντησή μας. Οι βραχυπρόθεσμες προοπτικές στις ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά την ευρωζώνη και την Ιαπωνία, έχουν βελτιωθεί πρόσφατα, ενώ οι ΗΠΑ και η Βρετανία συνεχίζουν να καταγράφουν ισχυρή ανάπτυξη, κάτι που θα μπορούσε να υποστηρίξει μια ισχυρότερη παγκόσμια ανάκαμψη».

Ωστόσο, η Ομάδα των 20 πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών, που αντιπροσωπεύει περίπου το 80% του παγκόσμιου ΑΕΠ, έκανε λόγο για προκλήσεις από ένα ευρύ φάσμα πηγών—την αστάθεια των συναλλαγματικών ισοτιμιών, γεωπολιτικές εντάσεις κ.λπ.

Διαβάστε ακόμη: 

Το μήνυμα του Μπαράκ Ομπάμα για την Ελλάδα