ΗΠΑ: Συμβιβαστική πρόταση για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο

ΗΠΑ: Συμβιβαστική πρόταση για να λυθεί το πολιτικό αδιέξοδο

Αισιοδοξία στα στρατόπεδα Δημοκρατικών – Ρεπουμπλικανών για λύση στο παρά πέντε της χρεοκοπίας. 

Οι Δημοκρατικοί και οι Ρεπουμπλικάνοι Γερουσιαστές επεξεργάζονται μια δημοσιονομική συμφωνία που θα προβλέπει την αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού δανεισμού των ΗΠΑ τουλάχιστον ως τα μέσα του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα θα ενσωματώνει και την παροχή χρηματοδότησης στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες ως τα μέσα του Ιανουαρίου για να τερματιστεί η διακοπή της λειτουργίας μέρους των υπηρεσιών αυτών, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Το δοκιμαστικό πλαίσιο, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί και μπορεί να αλλάξει, θα ορίζει επίσης την διεξαγωγή ενός νέου γύρου διαπραγματεύσεων για την μείωση του ελλείμματος με στόχο μια συμφωνία ως το τέλος του έτους.

Η πηγή αυτή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί, σημείωσε τέλος ότι οι μετέχοντες στις συνομιλίες εξακολουθούν να διαπραγματεύονται αν η 15η Φεβρουαρίου θα είναι η καταληκτική ημερομηνία για την αύξηση του ορίου του χρέους ή αν θα επιτραπεί στο υπουργείο Οικονομικών να λαμβάνει «έκτακτα μέτρα» για την αύξηση του ορίου δανεισμού πέραν αυτής της ημερομηνίας, όπως έχει κάνει στο πρόσφατο παρελθόν.

Διαβάστε ακόμη: Η 17η Οκτωβρίου που στοιχειώνει τις ΗΠΑ

Μετά και από ένα νέο γύρο μαραθώνιων επαφών, ο επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ρέιντ (φωτό), δήλωσε τη Δευτέρα ότι ο ίδιος και ο ρεπουμπλικάνος ομόλογός του, Μιτς Μακκόνελ, έχουν σημειώσει σημαντική πρόοδο προς την επίτευξη μιας συμφωνίας για την επανέναρξη της λειτουργίας της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και την άρση του αδιεξόδου με το ανώτατο όριο του χρέους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πάντως όπως επισήμανε υπάρχει ακόμα δουλειά μπροστά τους. «Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο αλλά δεν είμαστε ακόμη στο στόχο», δήλωσε ο Ρέιντ «Ελπίζουμε ότι με καλή τύχη (…) ίσως αύριο θα είναι μια φωτεινή μέρα».

«Είχαμε μια καλή ημέρα σήμερα, είχαμε μια καλή μέρα και χθες» είπε ο Μακκόνελ. «Είναι ασφαλές να πούμε ότι έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και ανυπομονούμε να κάνουμε μεγαλύτερη πρόοδο στο εγγύς μέλλον» συμπλήρωσε.