Παναγία των Παρισίων: Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν- Τεράστια η καταστροφή (Φωτογραφίες και Βίντεο)

Παναγία των Παρισίων: Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν- Τεράστια η καταστροφή (Φωτογραφίες και Βίντεο)
epa07509043 The flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/JULIEN DE ROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών δήλωσε σήμερα ότι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων δεν είναι γνωστή ακόμη, με τις αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για το πώς ξέσπασε.

«Όλες οι εστίες φωτιάς έσβησαν στη Νοτρ Νταμ», ανακοινώθηκε από τους πυροσβέστες. Ο Γάλλος αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λοράν Νουνές δήλωσε σήμερα ότι η αιτία της πυρκαγιάς που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων δεν είναι γνωστή ακόμη, με τις αρχές να συνεχίζουν την έρευνα για το πώς ξέσπασε.

epa07509131 General view of the roof of the Notre-Dame Cathedral after a massive fire in Paris, France, late 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/YOAN VALAT Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Η πυρκαγιά είναι υπό έλεγχο, όμως δεν έχει σβήσει εντελώς», επεσήμανε ο Νουνές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου έξω από τον εμβληματικό καθεδρικό ναό στο Παρίσι, ενώ πρόσθεσε ότι το ερώτημα πλέον είναι να μάθουμε «πώς θα συμπεριφερθεί το κτίριο».

«Ο κίνδυνος της πυρκαγιάς έχει αποσοβηθεί, το ζήτημα είναι δομικό: να δούμε πώς θα αντισταθεί το κτίριο στην πολύ μεγάλη πυρκαγιά της νύκτας», επεσήμανε ο Γάλλος υφυπουργός λίγο πριν τις 07:00 (τοπική ώρα, 08:00 ώρα Ελλάδας). «Για τον λόγο αυτό θα πραγματοποιηθεί στις 08:00 (τοπική ώρα, 09:00 ώρα Ελλάδας) μια συνάντηση με ειδικούς, με αρχιτέκτονες κτιρίων στη Γαλλία για να προσπαθήσουμε να καθορίσουμε αν η δομή είναι σταθερή και αν οι πυροσβέστες μπορούν να εισέλθουν στο εσωτερικό για να συνεχίσουν το έργο τους», κατέληξε ο Νουνές.

«Μια τόσο μεγάλη φωτιά έχει επιπτώσεις στις δομές, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι εξακολουθούν να είναι σταθερές ώστε να επιτρέψουμε στους άνδρες μας να ξαναμπούν στο εσωτερικό. Το έκαναν στη διάρκεια αυτής της νύκτας με πολλή γενναιότητα στα κωδωνοστάσια για να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν την πυρκαγιά από το εσωτερικό και να αποτρέψουν την κατάρρευσή τους», εξήγησε ο ίδιος. «Χωρίς την επέμβασή τους (των πυροσβεστών), η οποία έγινε με κίνδυνο τη ζωή τους, είναι βέβαιο ότι θα είχαν καταρρεύσει», τόνισε ο Νουνές.

Εκτός από τις καταστροφικές φλόγες, ο γοτθικός ναός της Παναγίας των Παρισίων έχει να αντιμετωπίσει πλέον και έναν άλλον κίνδυνο, το ίδιο το μέσο που καλείται να τη σώσει από τη φωτιά: το νερό. Αυτό επεσήμανε από την πρώτη στιγμή της είδησης για την πυρκαγιά στη Νοτρ Νταμ ο καθηγητής Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής και Αποκατάστασης Μνημείων και υποδιευθυντής του Ινστιτούτου Εθνικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ισπανίας Χαβιέρ Ριβέρα Μπλάνκο, επικαλούμενος το προηγούμενο παράδειγμα του καθεδρικού ναού της Λυών, ο αντίστοιχος ναός στη Νότιο Γαλλία σώθηκε το 1966 επειδή αποφεύχθηκε να κατασβεστεί η πυρκαγιά με τη χρήση νερού.

Σύμφωνα με τον ίδιο, είναι προτιμότερο να αφεθούν τα ξύλινα και γύψινα δομικά στοιχεία στους υποστηρικτικούς αρμούς και στις αντηρίδες της Νοτρ Νταμ να καούν παρά να ρίξουν νερό στις νευρώσεις, διότι αυτές θα απορροφήσουν την υγρασία, αυξάνοντας έτσι το βάρος τους, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν κατάρρευση όλου τού συνόλου. «Στη Λυών συνέβη το ίδιο πριν πενήντα χρόνια. Οι ειδικοί έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, αποφεύχθηκε να βρέξουμε τις πέτρες και ο Καθεδρικός σώθηκε».

Ο Πρόεδρος Μακρόν υπόσχεται ότι ο ναός θα ανοικοδομηθεί

epaselect epa07509139 French President Emmanuel Macron (C) looks inside the Notre-Dame Cathedralas after a massive fire that burnt the roof of the Notre-Dame cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/YOAN VALAT

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δηλώνει ότι «αποφεύχθηκε το χειρότερο», αναγγέλλει την έναρξη εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του γοτθικού καθεδρικού ναού· «Θα ανοικοδομήσουμε την Παναγία των Παρισίων μαζί», υποσχέθηκε, εμφανώς συγκινημένος, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη, μετά την πυρκαγιά που κατέστρεψε μεγάλο μέρος του γοτθικού ναού-κομψοτεχνήματος, εμβληματικού μνημείου της γαλλικής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.  «Η Νοτρ Νταμ είναι η ιστορία μας, η λογοτεχνία μας, μέρος της ψυχής μας, ο τόπος όπου βιώσαμε όλα τα μεγάλα γεγονότα, τις επιδημίες, τους πολέμους, τις απελευθερώσεις μας, είναι το επίκεντρο των ζωών μας», δήλωσε ο Μακρόν σε δημοσιογράφους μπροστά στο παρισινό γοτθικό μνημείο, όπου οι φλόγες δεν είχαν ακόμη κατασβεστεί τελείως από τους πυροσβέστες.

«Η Παναγία των Παρισίων φλέγεται και συναισθάνομαι τη θλίψη, το τρέμουλο που νιώθουν τόσοι πολλοί Γάλλοι. Αλλά απόψε, θα ήθελα επίσης να μιλήσω για την ελπίδα», πρόσθεσε, αναγγέλλοντας την έναρξη μιας εκστρατείας συγκέντρωσης κεφαλαίων για την ανοικοδόμηση του καθεδρικού ναού.   «Ας είμαστε υπερήφανοι, διότι οικοδομήσαμε αυτόν τον καθεδρικό πριν από 800 χρόνια και πλέον και, διαμέσου των αιώνων, τον μεγαλώσαμε και τον βελτιώσαμε. Λέω λοιπόν επίσημα απόψε: θα τον ανοικοδομήσουμε μαζί», συμπλήρωσε ο Μακρόν απευθύνοντας έκκληση να συμμετάσχουν «τα μεγαλύτερα ταλέντα» εντός και «πολύ πέραν των συνόρων μας».

Το Βατικανό εξέφρασε επίσης τη θλίψη του για την καταστροφή του συμβόλου του καθολικισμού στη Γαλλία.

epaselect epa07508942 General view of the flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/IAN LANGSDON Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πυρκαγιά κατέκαψε την Παναγία των Παρισίων χθες Δευτέρα, προκαλώντας την κατάρρευση μεγάλου μέρους της οροφής του εμβληματικού παρισινού μνημείου, αφήνοντας άναυδη τη Γαλλία και όλο τον κόσμο, ωστόσο οι πυροσβέστες μπόρεσαν να σώσουν την πέτρινη κτιριακή δομή και τα δύο κωδωνοστάσια, αποτρέποντας την κατάρρευσή τους. Οι πυροσβέστες χρειάστηκε να δώσουν μάχη με τον καπνό και με το λιωμένο μολύβι που έσταζε στην προσπάθειά τους να σώσουν κάποιους από τους θησαυρούς μέσα στη Νοτρ Νταμ.

Ένα αγκάθινο στεφάνι διακοσμημένο με χρυσό κι ένα άμφιο που φόραγε ο Λουδοβίκος ο Θ΄, επίσης γνωστός ως ο Λουδοβίκος ο Άγιος, μονάρχης της Γαλλίας τον 13ο αιώνα, σώθηκαν, είπε ο μονσινιόρος Πατρίκ Σοβέ, ιερωμένος αρμόδιος για τη διαχείριση της Παναγίας των Παρισίων. Αλλά οι πυροσβέστες δεν μπόρεσαν να κατεβάσουν κάποιους από τους ανεκτίμητους μεγάλους πίνακες ζωγραφικής έγκαιρα, πρόσθεσε.

Ενώ οι φλόγες συνέχιζαν να κατακαίνε τον ναό όλο το βράδυ, πυροσβέστες μάχονταν για να αποτρέψουν την κατάρρευση του ενός κωδωνοστασίου του, ενώ προσπαθούσαν να περισώσουν όσα περισσότερα θρησκευτικά κειμήλια και- ανεκτίμητης αξίας- έργα τέχνης ήταν δυνατόν. Ένας πυροσβέστης τραυματίστηκε βαριά. Πρόκειται για το μοναδικό θύμα της πυρκαγιάς που έχει αναφερθεί μέχρι τώρα.

epa07509000 (FILE) - Bell 'Maria' is prepared for transport at the Royal Eijsbouts Bell Foundry in Asten, The Netherlands, 20 December 2012 (reissued 15 April 2019). A fire started in the late afternoon on 15 April 2019 at the roof of Notre Dame, one of the most visited monuments of the French capital. The bells, which are named after saints and prominent Catholic figures are also in danger. The Notre Dame Cathedral in Paris, France, received nine new bells and the biggest one, 'Maria', has been casted at the Dutch bell foundry. EPA/KOEN VAN WEEL *** Local Caption *** 50641443 Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η φωτιά, που εκδηλώθηκε νωρίς το βράδυ, εξαπλώθηκε αστραπιαία στην οροφή του γοτθικού κτιρίου που ανεγέρθηκε πριν από οκτώ αιώνες και πλέον, φθάνοντας στο βέλος της, που κατέρρευσε, ακολουθούμενο από ουσιαστικά όλη τη στέγη. Αποσβολωμένοι, Παριζιάνοι, τουρίστες αδυνατούσαν να πάρουν τα μάτια τους από το θέαμα της πύρινης κόλασης στην Παναγία των Παρισίων, στο Ιλ ντε λα Σιτέ, στο κέντρο της γαλλικής πρωτεύουσας. Κάποιοι έψαλλαν το Χαίρε Μαρία, άλλοι προσεύχονταν γονατιστοί. Έβρεχε στάχτη.

epa07509036 Parisians gather on the Seine river bank to look at the flames burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/JULIEN DE ROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η πυρκαγιά ανάγκασε τον Μακρόν να ακυρώσει το διάγγελμά του προς το έθνος, που σκόπευε να κάνει το βράδυ της Δευτέρας για να δώσει απάντηση στο κύμα των διαδηλώσεων των «κίτρινων γιλέκων» που συνταράσσει την προεδρία του. Αντ’ αυτού, πήγε επιτόπου, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μπριζίτ και πολλούς από τους υπουργούς του. Ευχαρίστησε και συνεχάρη στελέχη της πυροσβεστικής για τις προσπάθειές τους.

epa07509125 French firemen spray water to extinguish a fire as flames are burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/JULIEN DE ROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηγέτες κρατών σε όλο τον κόσμο εξέφρασαν σοκ αλλά και τη συμπαράστασή τους στους Γάλλους. Νωρίτερα, η γαλλική γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, προφανώς απαντώντας στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που προέτρεψε τις γαλλικές αρχές να «δράσουν γρήγορα» και να χρησιμοποιήσουν πυροσβεστικά αεροσκάφη, επισήμανε ότι αυτό δεν εξεταζόταν καν: η ρίψη νερού από αέρος θα μπορούσε να καταστρέψει το γοτθικό κτίριο-κόσμημα ολοσχερώς.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη θλίψη της για την πυρκαγιά στον γοτθικό καθεδρικό ναό, «σύμβολο της Γαλλίας και του Ευρωπαϊκού πολιτισμού μας». Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι διαβεβαίωσε ότι οι σκέψεις της βρίσκονται στον γαλλικό λαό και στους πυροσβέστες που μάχονταν με τη «φρικτή πυρκαγιά». Το Βατικανό ανέφερε ότι η φωτιά σε αυτό το «σύμβολο του Χριστιανισμού στη Γαλλία και στον κόσμο» του προκάλεσε σοκ και λύπη και διαβεβαίωσε ότι η Αγία Έδρα «προσεύχεται» για τους πυροσβέστες.

Η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό τόνισε επιτόπου πως πολλά έργα τέχνης που βρίσκονταν στον καθεδρικό ναό απομακρύνθηκαν και είναι ασφαλή.

Σοκ και λύπη για την συνταρακτική φωτιά που καίει την Παναγία των Παρισίων εκφράζουν με ανακοινώσεις τους εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Αγγλίας, στέλνοντας τις προσευχές τους για άμεση κατάσβεση της πυρκαγιάς και τη διάσωση του ιστορικού και πνευματικού μνημείου.

Ο αρχιεπίσκοπος του Ουέστμινστερ, καρδινάλιος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, και πρόεδρος του Συνεδρίου Καθολικών Επισκόπων Αγγλίας και Ουαλίας, Βίνσεντ Νίκολς, επισημαίνει σε μήνυμά του ότι το σοκ από το ξέσπασμα της πυρκαγιάς εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο και ότι πρόκειται για ένα εμβληματικό κτίριο που επισκέπτονται εκατομμύρια άνθρωποι, αλλά κυρίως ένα σημαντικό σύμβολο πίστης στην καρδιά της Ευρώπης. «Προσευχόμαστε να σβηστεί γρήγορα η πυρκαγιά και με κοινή προσπάθεια να αποκατασταθεί το κτίριο» γράφει.

Ο διευθυντής καθεδρικών ναών και εκκλησιαστικών κτιρίων της Εκκλησίας της Αγγλίας, Μπέρκι Κλαρκ υποστηρίζει ότι είναι σπαρακτική η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά. «Προσευχόμαστε μαζί με όσους αγαπούν τη Νοτρ Νταμ… κατανοούμε το αίσθημα της απώλειάς τους και την ανάταση που νιώθουν οι άνθρωποι με τους καθεδρικούς ναούς και τις εκκλησίες σε όλο τον κόσμο. Πέρα από την καταστροφή, το πνεύμα του τι σημαίνει ένας ναός, μπορεί και επιβιώνει από τέτοιες καταστροφές» επισημαίνει.

Υπενθυμίζει επίσης τις καταστροφές που υπέστησαν διάφορα ιστορικά μνημεία της Αγγλίας (ο μεσαιωνικός καθεδρικός ναός στο Λίνκολν το 1500, ο Άγιος Παύλος από την Μεγάλη Φωτιά του Λονδίνου και το Κόβεντρι από τους βομβαρδισμούς), αλλά όλα ανακατασκευάστηκαν, θυμίζοντας την αιωνιότητα και την ανάσταση που είναι η βάση της χριστιανικής πίστης.

Ο αρχιεπίσκοπος του Κάντερμπερι, Τζάστιν Γουέλμπι, έγραψε στο twitter: «Προσευχόμαστε για τους πυροσβέστες που αντιμετωπίζουν την τραγική φωτιά στη Νότρ Νταμ και για όλους στη Γαλλία και ακόμη πιο μακριά που παρακολουθούν και θρηνούν για αυτό το όμορφο και ιερό μέρος, όπου εκατομμύρια συναντήθηκαν με τον Ιησού. Είμαστε μαζί σας».

Ο πρόεδρος του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων, Μπεν Ντέρμπισαϊρ, έγραψε ότι η απώλεια της στέγης και του καμπαναριού της Νότρ Νταμ και πιθανώς του πέτρινου θόλου είναι ένα αναντικατάστατο χτύπημα στην κληρονομιάς της γαλλικής γοτθικής αρχιτεκτονικής.

«Μία απόλυτη τραγωδία εκτυλίσσεται. Ελπίζω οι Παριζιάνοι να μπορέσουν να σώσουν τον όμορφο ναό» έγραψε σε μήνυμά του ο αναπληρωτής επικεφαλής του Εργατικού κόμματος, Τομ Γουότσον, ενώ η βουλευτής του Εργατικού κόμματος, Ιβέτ Κούπερ, που βρίσκεται στο Παρίσι έγραψε στο twitter ότι είδε την πτώση του καμπαναριού της εκκλησίας, αλλά «δεν αντέχει» να παρακολουθεί άλλο την καταστροφή. «Φοβερό για οποιονδήποτε κοντά στην φωτιά και συνταρακτικό το ότι αιώνες ιστορίας και ομορφιάς μπορούν να εξαφανιστούν στους καπνούς τόσο γρήγορα».

«Οι σκέψεις μου στον Ζαν Ιβ Λεντριάν και στους φίλους μας στην Γαλλία σήμερα μετά την καταστροφική φωτιά στην Παναγία των Παρισίων. Συνταρακτικό για τα εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο που αγαπούν αυτόν τον σημαντικό καθεδρικό και την σπουδαία πόλη» γράφει σε μήνυμά του στο twitter ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζέρεμι Χαντ, για την μεγάλη φωτιά που καίει το ναό του Παρισιού.

epa07509124 French firemen spray water to extinguish a fire as flames are burning the roof of the Notre-Dame Cathedral in Paris, France, 15 April 2019. A fire started in the late afternoon in one of the most visited monuments of the French capital. EPA/JULIEN DE ROSA Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο ναός βρίσκεται στο επίκεντρο της πλοκής ενός κλασικού μυθιστορήματος του Βίκτορα Ουγκό, αποτελεί Μνημείο της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO και προσελκύει εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο. Βρισκόταν εν μέσω ανακαίνισης, με σκαλωσιές σε τμήματά του, κι ορισμένα από τα περίφημα μπρούτζινα γλυπτά του είχαν αφαιρεθεί την περασμένη εβδομάδα για συντήρηση. Η Νοτρ Νταμ, που άρχισε να οικοδομείται το 1163 και ολοκληρώθηκε περίπου έναν αιώνα αργότερα, θεωρείται υπόδειγμα της γαλλικής γοτθικής εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής. Η οροφή του ναού, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας καταστράφηκε, ήταν μια από τις παλαιότερες τέτοιες κατασκευές στο Παρίσι.

Δείτε ακόμη: Τυλίχθηκε στις φλόγες η Παναγία των Παρισίων – Εικόνες ολικής καταστροφής (ΒΙΝΤΕΟ)