Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι

Ιράκ: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήρε ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι
Photo:

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στη χώρα – Οι μισοί από τους βουλευτές φαίνεται ότι έχουν εγκαταλείψει τον νυν πρωθυπουργό Νούρι αλ-Μάλικι.

Ο πρόεδρος του Ιράκ ζήτησε επισήμως σήμερα από τον Χάινταρ αλ-Αμπάντι, ο οποίος είχε επιλεγεί νωρίτερα από τον σιιτικό συνασπισμό για την πρωθυπουργία, να σχηματίσει κυβέρνηση, δήλωσε εκπρόσωπος. «Η χώρα βρίσκεται στα χέρια σας», δήλωσε ο πρόεδρος Φουάντ Μασούμ στον Αμπάντι.

Ο Πρόεδρος του Ιράκ είναι αρμόδιος για να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον υποψήφιο της πλειοψηφίας του κοινοβουλίου, μια διαδικασία που είχε καθυστερήσει εξαιτίας των πολιτικών διενέξεων και του κύματος βίας που πλήττει τη χώρα.

Η κίνηση, η οποία έρχεται έπειτα από μήνες πολιτικής διαμάχης, είναι πιθανό να συναντήσει αντίσταση από τον Νούρι αλ-Μάλικι, ο οποίος έχει απορρίψει εκκλήσεις να παραιτηθεί από την επιδίωξή του για μια τρίτη πρωθυπουργική θητεία.

Λίγο νωρίτερα ο σιιτικός συνασπισμός στο ιρακινό κοινοβούλιο είχε ορίσει τον Αμπάντι υποψήφιο για την πρωθυπουργία στη θέση του Μάλικι. Σύμφωνα με τον ιστότοπο του πρακτορείου ειδήσεων Al-Forat News, 127 από τους 173 σιίτες βουλευτές του συνασπισμού των σιιτών υποστήριξαν τον Αμπάντι, παρά την επιμονή του Μάλικι να σχηματίσει ο ίδιος την επόμενη κυβέρνηση.

Οι αριθμοί, εφόσον επιβεβαιωθούν, σημαίνουν ότι περίπου οι μισοί από τους βουλευτές του Μάλικι εγκατέλειψαν τον πρωθυπουργό.

Ο Χάινταρ αλ-Αμπάντι, γεννημένος το 1952 και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ, ήταν μέχρι σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου.

Ιράκ: Ανοίγει ο δρόμος να παραμείνει πρωθυπουργός ο Νούρι αλ Μάλικι