Οι ειρωνικές δηλώσεις Σόιμπλε και το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου

Οι ειρωνικές δηλώσεις Σόιμπλε και το ραντεβού Σαμαρά – Βενιζέλου

Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως θα υπάρξει συμφωνία με την τρόικα μέχρι την Κυριακή. 

Οι διαπραγματεύσεις με τη τρόικα θα τεθούν στο επίκεντρο της σύσκεψης που θα έχει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο στις 20:00 στο Μέγαρο Μαξίμου, σύμφωνα με πηγές της «Χαριλάου Τρικούπη». Επίσης, οι κ.κ. Σαμαράς και Βενιζέλος θα ενημερωθούν από τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για την πορεία των διαπραγματεύσεων καθώς και για την τελευταία συνεδρίαση της Ευρωομάδας (Eurogroup).

Χθες εντύπωση προκάλεσαν οι επιθετικές δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη. Μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του Mega ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δήλωσε:

«Η Ελλάδα μας απασχόλησε πάρα πολύ στο τελευταίο Eurogroup. Μελετήσαμε την ενδιάμεση έκθεση της Τρόικας και διαπιστώσαμε ότι η Ελλάδα δεν έχει εκπληρώσει όσα έχουν συμφωνηθεί. Γνωρίζω ότι δεν είναι απλά τα πράγματα στην Ελλάδα. Αλλά η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει όσα συμφωνήθηκαν, αλλιώς δεν θα εκταμιευθεί η δόση».

Από τη δήλωση του δεν απουσίαζε και η ειρωνεία, καθώς ο Γερμανός υπουργός καταλήγοντας είπε: «Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να δώσουμε οικονομική βοήθεια με το ζόρι, εάν κάποιος δεν την θέλει».

Σαμαράς: «Δεν υποχωρώ για το πρωτογενές πλεόνασμα»

«Θα συμφωνήσουμε την τρόικα μέχρι την Κυριακή»
Την εκτίμηση του πάντως ότι η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή, εξέφρασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, και κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο απάντησε για το χρέος ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον Γερμανό υπουργό με επίμονο τρόπο, ενώ μιλούσε για άλλα θέματα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, ο κ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες με υψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία. Έφερε ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς εκτίμησε ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα στην αγορά.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε χθες στις Βρυξέλλες ότι έχει μεν επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά δεν είναι λίγα τα θέματα που παραμένουν ανοιχτά. Ενώ, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι «έχουμε διατρέξει όλα τα κείμενα, υπάρχουν διαφορές, ωστόσο είναι εντοπισμένες». Σύμφωνα με τον ίδιο, παρά την απουσία των επικεφαλής της τρόικας, οι συζητήσεις συνεχίζονταν όλο αυτό το διάστημα, σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τα τεχνικά κλιμάκια.

Ο κ. Στουρνάρας ανέφερε, ότι οι διαπραγματεύσεις θα εστιαστούν κυρίως σε διαρθρωτικά θέματα (πχ εργαλειοθήκη ΟΟΣΑ), ενώ παραμένουν υπό συζήτηση τα ζητήματα των φόρων υπέρ τρίτων και της μείωσης κατά 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών. Σήμερα στις 17:00 αναμένεται νέα συνάντηση του με τους επικεφαλής της τρόικας.

Διαβάστε επίσης: Δραματική φτωχοποίηση της Ελλάδας