Ήξεις – αφίξεις για την τρόικα

Ήξεις – αφίξεις για την τρόικα

«Δεν θα επιστρέψει η τρόικα εάν δεν είναι έτοιμη μία συμφωνία», διαμηνύουν Λαγκάρντ και Ρεν - Τηλεδιάσκεψη χθες για τα προαπαιτούμενα.

Νέο θρίλερ φαίνεται να είναι σε εξέλιξη σχετικά με την έλευση της τρόικας στην Αθήνα, με το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας πριν από το Eurogroup στις 9 Δεκεμβρίου να φαντάζει όλο και πιο πιθανό. Ούτως ή άλλως η δόση που εκκρεμεί από τον Ιούνιο δεν θα εκταμιευτεί και η χώρα θα καλύψει τις δανειακές της υποχρεώσεις με την έκδοση εντόκων γραμματίων.

Παρά τις διαβεβαιώσεις Σαμαρά ότι μέσα στο Δεκέμβριο θα υπάρξει συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών, ώστε η Ελλάδα να αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία χωρίς να είναι ανοιχτό το «μέτωπο» των διαπραγματεύσεων, υπάρχουν ακόμη σημαντικές διαφορές.

Η κυβέρνηση έχει ήδη υποχωρήσει στο θέμα του δημοσιονομικού κενού, το οποίο ξεκίνησε από τα 500 εκατομμύρια ευρώ, ανέβηκε στο 1 δισ. ευρώ και έχει φτάσει στο 1,5 δισ., με την Τρόικα να επιμένει για να βρεθεί συμβιβασμός στο 1,8 δισ. ευρώ. Επίσης η τρόικα δεν έχει δώσει το πράσινο φως για τη φορολόγηση των ακινήτων, με αποτέλεσμα να αναβάλλεται η κατάθεσή του σχετικού νομοσχεδίου. Σημειώνεται ότι πάλι λόγω διαφωνίας της τρόικας δεν έχει κατατεθεί ακόμη το νομοσχέδιο του κ. Γιάννη Βρούτση για τις αλλαγές στο ασφαλιστικό. Λύση δεν έχει βρεθεί ούτε για την Αμυντική Βιομηχανία για την οποία η κυβέρνηση επιμένει στη δική της θέση.

Βρυξέλλες: 29 ερωτήσεις ζητούν απάντηση από την τρόικα

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής» τα τελευταία εικοσιτετράωρα υπήρξε παρέμβαση προς την Αθήνα της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του κ. Ολι Ρεν, ώστε η ελληνική κυβέρνηση και η τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία πριν από το τέλος του χρόνου, υπερβαίνοντας τις υφιστάμενες διαφορές σε σχέση με τους πλειστηριασμούς και τις ομαδικές απολύσεις. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, Λαγκάρντ και Ρεν μετέφεραν πως η τρόικα «δεν θα έλθει για τρίτη φορά εάν η ελληνική πλευρά δεν είναι έτοιμη», ασκώντας πίεση προς την κυβέρνηση για συμφωνία και τροφοδοτώντας τα σενάρια ότι οι επικεφαλής του ελεγκτικού κλιμακίου δεν θα έλθουν την προσεχή Δευτέρα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, αργά χθες βράδυ υπήρξε και «θερμή» τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του υπουργού Οικονομικών  Γ. Στουρνάρα, της Κ. Λαγκάρντ, του Ό. Ρεν και του εκπροσώπου του ΔΝΤ Π. Τόμσεν, με αντικείμενο τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα και τις προαπαιτούμενες δράσεις για τη δόση του 1 δισ. ευρώ.

Κοινή διαπίστωση ήταν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι διαπραγματεύσεις, όμως, αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών, με τα έως τώρα δεδομένα (το βαρύ πρόγραμμα του οικονομικού επιτελείου την ερχόμενη εβδομάδα, λόγω της ψήφισης του προϋπολογισμού και της κατάθεσης στη Βουλή του νέου φορολογικού νομοσχεδίου), υπάρχει το ενδεχόμενο να αναβληθεί έως και κατά μία εβδομάδα η έλευση στην Αθήνα των επικεφαλής της τρόικας.

Οι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, αναφέρουν, επίσης, ότι ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, έχουν λάβει ένα ερωτηματολόγιο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο οποίο πρέπει να απαντήσουν σχετικά με τα «παράπονα» της Αθήνας για τη στάση της τρόικας κατά τη διαμόρφωση και εκτέλεση του ελληνικού προγράμματος. Αντίστοιχο ερωτηματολόγιο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εστάλη σε όλες τις χώρες που βρίσκονται σε Μνημόνιο.

Στο πλαίσιο αυτό είναι αμφίβολο αν θα κλείσει η διαπραγμάτευση πριν από τις 9 Δεκεμβρίου, ενώ φαίνεται πώς η στήριξη Μέρκελ στο πρόσφατο ταξίδι Σαμαρά εξαντλείται στη δημιουργία εντυπώσεων στο εσωτερικό της χώρας μέχρι στιγμής.