Καν’το όπως ο Γουόρεν Μπάφετ

Καν’το όπως ο Γουόρεν Μπάφετ
Photo:

Η σιωπηρή περιφρόνηση της συμβατικότητας πάντα ήταν στο στυλ του Γουόρεν Μπάφετ. Τελευταίο παράδειγμα η εξαγορά από την Berkshire Hathaway της Precision Castparts.

του Τζεφ Κόλβιν

Τις επόμενες τρεις εβδομάδες τα μέσα μαζικής ενημέρωσης θα πλημμυρίσουν με πρωτοσέλιδα άρθρα για το παρελθόν του Γουόρεν Μπάφετ στη Berkshire Hathaway, καθώς ο θρυλικός διευθύνων σύμβουλος και επενδυτής γίνεται 85 ετών στο τέλος του μήνα. Δε θα γράψω τίποτε απ’ αυτά. Ενώ φαίνεται λογικό να αρχίσει κανείς να αναλογίζεται το επόμενο κεφάλαιο στη διοίκηση της εταιρείας, ο Μπάφετ έχει καταρρίψει τον συμβατικό τρόπο σκέψης τόσο συχνά κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών που ίσως θα έπρεπε να ασχοληθούμε με την επόμενή του κίνηση. Εξάλλου, δεν έχει ακόμη αρχίσει να κουράζεται, όπως συμπεράναμε από τις ειδήσεις τη Δευτέρα το πρωί για τη μεγαλύτερη επιχειρηματική συμφωνία του εδώ και χρόνια.

Η Berkshire μόλις ανακοίνωσε ότι θα πληρώσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά για την εξαγορά της Castparts Precision (συνολική αξία εξαγοράς: 37,2 δισεκατομμύρια δολάρια), μια εταιρεία παραγωγής μηχανολογικού υλικού (βίδες-παξιμάδια, κλπ). Εδώ παρατηρούμε την χαρακτηριστική αντίφαση του Μπάφετ: η μετοχή της Precision έχει υποχωρήσει 22% αυτό το έτος, επειδή οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου έχουν πλήξει πολλούς από τους πελάτες της στον κλάδο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Αλλά ενώ η αγορά το θεωρεί πρόβλημα, ο Μπάφετ είδε μια ισχυρή μακροπρόθεσμη επιχειρηματική προοπτική σε τιμή ευκαιρίας. Και, όπως κάνει συχνά, ενθουσιάστηκε από μια εταιρεία που οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είχαν ακούσει ποτέ και που θεωρείται απελπιστικά μη-ελκυστική.

Η σιωπηρή περιφρόνηση της συμβατικότητας πάντα ήταν στο στυλ του Γουόρεν Μπάφετ. Είναι φημισμένος διότι ποτέ δεν έχει προβεί σε split μετοχών (πρόσφατη τιμή: περίπου 215.000 δολάρια ανά μετοχή) της Berkshire, και ο ίδιος ποτέ δεν λέει στους αναλυτές της Wall Street τί αναμένει για τα κέρδη της Berkshire, είτε για το τρίμηνο είτε για το έτος. Λέει, ωστόσο, στους επενδυτές από καιρό σε καιρό πως θεωρεί ότι η τιμή της μετοχής της Berkshire είναι πολύ ακριβή. Διοικεί την τέταρτη μεγαλύτερη εταιρεία της Αμερικής (έσοδα 2014: 195 δισεκατομμύρια δολάρια) με προσωπικό εταιρείας 25 ατόμων. Υπήρξε ακτιβιστής επενδυτής καθότι πολύ πριν εμφανιστεί ο όρος είχε απολύσει διευθύνοντες συμβούλους των εταιρειών στις οποίες είχε αποκτήσει συμμετοχή. Αλλά, σε αντίθεση με τους σημερινούς υψηλού προφίλ δυναμικούς ακτιβιστές, το έκανε πάντα σχεδόν αόρατα.

Συνεχίζοντας με το δικό του τρόπο, ο Μπάφετ παραμένει ένας από τους μεγάλους ηγέτες του επιχειρηματικού κόσμου τα τελευταία 50 χρόνια. Ποιός ξέρει πόσο καιρό μπορεί να διαρκέσει η κυριαρχία του; Η διατροφή του με Coca-Cola και χάμπουργκερ, ένα άλλο σημάδι της περιφρόνησης της συμβατικότητας, τον έχει υπηρετήσει εξαιρετικά καλά μέχρι στιγμής.