Κατακόρυφη μείωση τιμών ακινήτων εμφάνισε η Ελλάδα

Κατακόρυφη μείωση τιμών ακινήτων εμφάνισε η Ελλάδα

 Σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το ύψος των ενοικίων σύμφωνα με έρευνα του ΔΝΤ.

Οι τιμές των κατοικιών στην Ελλάδα βρίσκονταν κοντά στον ιστορικό μέσο όρο τους σε σχέση με τα εισοδήματα των νοικοκυριών στο τελευταίο τρίμηνο του 2013, ενώ ήταν σημαντικά μειωμένες σε σχέση με το ύψος των ενοικίων, σύμφωνα με τους νέους δείκτες που δημοσιοποίησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για 24 χώρες.

Σε σχέση με τα εισοδήματα, οι τιμές των ελληνικών κατοικιών ήταν αυξημένες κατά 1,1% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Τη μεγαλύτερη μείωση με βάση τον δείκτη αυτόν κατέγραψαν η Ιαπωνία (-40,6%) και η Κορέα (-39,7%), ενώ μείωση κατέγραψαν, μεταξύ άλλων, και η Γερμανία (-16,9%), οι ΗΠΑ (-13,4%), η Ιρλανδία (-7,1%) και η Πορτογαλία (-6,9%). Από την άλλη πλευρά, η μεγαλύτερη αύξηση σημειώθηκε στο Βέλγιο (49,5%) και τον Καναδά (33,2%).

Σε σχέση με τα ενοίκια, οι τιμές των ελληνικών κατοικιών ήταν μειωμένες κατά 16,3% σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο. Μεγαλύτερη μείωση σημείωσαν η Ιαπωνία (-37,8%) και η Εσθονία (-17,7%), ενώ τη μεγαλύτερη αύξηση κατέγραψαν ο Καναδάς (86,8%) και το Βέλγιο (59,9%).

Οι τιμές των κατοικιών, με βάση τους παραπάνω δείκτες, είναι πολύ πάνω από τους μακροχρόνιους μέσους όρους τους σε πολλές χώρες και το ΔΝΤ προειδοποίησε ότι θα πρέπει να λάβουν μέτρα για να περιορίσουν τον κίνδυνο ενός νέου καταστροφικού κραχ στη στεγαστική αγορά, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Μιν Ζου, δήλωσε ότι τα εργαλεία για τη συγκράτηση της ανόδου των τιμών των κατοικιών «είναι ακόμα υπό διαμόρφωση» αλλά πρόσθεσε ότι «αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για τη μη λήψη δράσης».

Οι τιμές των κατοικιών «παραμένουν πολύ πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους για την πλειονότητα των χωρών» σε σχέση με τα εισοδήματα και τα ενοίκια, δήλωσε ο κ. Ζου σε ομιλία που έκανε την περασμένη εβδομάδα στη γερμανική κεντρική τράπεζα (Μπούντεσμπανκ). «Αυτό ισχύει, για παράδειγμα, για την Αυστραλία, το Βέλγιο, τον Καναδά, τη Νορβηγία και τη Σουηδία» πρόσθεσε.

Ο αξιωματούχος του ΔΝΤ τόνισε ότι οι χώρες πρέπει να αρχίσουν να χρησιμοποιούν τα εργαλεία για τον έλεγχο των τιμών των κατοικιών, έστω και αν αυτά είναι νέα. Αναφέρθηκε σε δυνατότητες που υπάρχουν, όπως η θέσπιση περιορισμών στα στεγαστικά δάνεια σε σχέση με την αξία των ακινήτων και τα εισοδήματα, τη θέσπιση υψηλότερων κεφαλαιακών απαιτήσεων από τις τράπεζες που χορηγούν δάνεια υψηλότερου κινδύνου και επιβολή φορολογίας για τη μείωση της ζήτησης από το εξωτερικό για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Διαβάστε ακόμα:

Πρωτογενές πλεόνασμα 711 εκατ. ευρώ το πεντάμηνο του 2014

Απολύσεις δημόσιων υπαλλήλων ζητάει το ΔΝΤ

Πρωταθλητές ακρίβειας τα ελληνικά νησιά