«Καταρρέουν τα σχέδια για ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ»

«Καταρρέουν τα σχέδια για ενίσχυση των σχέσεων με την ΕΕ»

Σφοδρή κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Ντέιβιντ Κάμερον.

Καταρρέει το σχέδιο του πρωθυπουργού της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον να αναδιαμορφώσει τη σχέση της χώρας του με την Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αποτυχία της προσπάθειάς του να εμποδίσει τον διορισμό του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υποστήριξε σήμερα ο βασικός πολιτικός του αντίπαλος, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Εντ Μίλιμπαντ.

Η συντριπτική ήττα του Κάμερον στην δίχως προηγούμενο ψηφοφορία που προκάλεσε ο ίδιος για να κριθεί εάν θα δινόταν ή όχι το χρίσμα στον Γιούνκερ την περασμένη εβδομάδα οξύνει τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο η έκτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου να ολισθαίνει προς έξοδο από την ΕΕ. Μόνον η Ουγγαρία τάχθηκε υπέρ της βρετανικής θέσης στην ψηφοφορία, το αποτέλεσμα της οποίας ήταν 26-2.

Ο Μίλιμπαντ επανέλαβε σήμερα —όπως είχε δηλώσει και την Παρασκευή— ότι το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας αυτής αποτέλεσε «απόλυτη ταπείνωση» για τον ηγέτη των Συντηρητικών και πρόσθεσε πως η αποτυχημένη προσπάθεια του Κάμερον να εμποδίσει την ανάδειξη του Γιούνκερ στη θέση του επόμενου προέδρου της Κομισιόν δείχνει πως οι ευρύτεροι σχεδιασμοί του για να τεθούν σε νέες βάσεις οι σχέσεις ανάμεσα στην ΕΕ και τη Βρετανία μέσω διαπραγματεύσεων έχουν πλέον διαλυθεί.

«Δεν μπόρεσε να καταφέρει τέσσερις χώρες να τον υποστηρίξουν για το θέμα του κ. Γιούνκερ», τόνισε ο Μίλιμπαντ μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων αναφερόμενος στον Κάμερον. «Κι εάν δεν μπορεί να εξασφαλίσει την υποστήριξη τεσσάρων χωρών για να εμποδίσει τον διορισμό ενός προέδρου (της Ευρωπαϊκής Επιτροπής), πώς ακριβώς θα επιτύχει να πείσει 27 χώρες να ταχθούν υπέρ μιας νέας Συνθήκης (της ΕΕ); Η στρατηγική του όσον αφορά την επαναδιαπραγμάτευση έχει γίνει συντρίμμια», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Κάμερον έχει υποσχεθεί πως θα προσπαθήσει να αναδιαμορφώσει τη σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ εάν επανεκλεγεί στις εκλογές της επόμενης χρονιάς και ότι κατόπιν θα δώσει στους Βρετανούς τη δυνατότητα να ψηφίσουν σε δημοψήφισμα για να κριθεί εάν η χώρα θα μείνει εντός της ΕΕ ή θα αποχωρήσει από αυτήν.

Ο Μίλιμπαντ εκτίμησε ότι το «κέντρο βάρους» των Τόρις, του μείζονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού στη Βρετανία, έχει μετακινηθεί προς την έξοδο από την ΕΕ, λέγοντας σαρκαστικά πως ο Κάμερον παραδίδει μαθήματα για το πώς μπορεί κανείς να αποξενώσει τους εταίρους της χώρας στην ΕΕ προβαίνοντας σε απειλές, διατυπώνοντας ύβρεις και προωθώντας την απεμπλοκή από τις ευρωπαϊκές διαδικασίες.

«Ανακτούν το προβάδισμα» οι Τόρις

Πάντως παρά τη βαριά ήττα του Κάμερον σε ευρωπαϊκό επίπεδο, οι Συντηρητικοί ανέκτησαν το πλεονέκτημα επί των Εργατικών σε εγχώριο επίπεδο, κάτι μάλλον σπάνιο το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα.

Με λιγότερους από 12 μήνες να απομένουν ως τις βουλευτικές εκλογές στη Βρετανία (τον Μάιο του 2015), η δημοσκόπηση αυτή, η οποία διεξήχθη με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε δείγμα 1.006 ενηλίκων καταγράφει μια αύξηση 5 εκατοστιαίων μονάδων στο ποσοστό των Συντηρητικών: οι Τόρις συγκεντρώνουν ένα 33%, έναντι ενός 31% που υποστηρίζει τους Εργατικούς.

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων δύο ετών έδιναν σταθερά στους Εργατικούς το προβάδισμα, με τη διαφορά σε ορισμένες εξ αυτών να εμφανίζεται να είναι ακόμη και διψήφια.

Οι Συντηρητικοί ανέκτησαν τον Μάιο το προβάδισμα, για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2012, καθώς δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την ίδια ημέρα τους εμφάνισαν να προηγούνται με διαφορά 2 εκατοστιαίων μονάδων επί του Εργατικού κόμματος.

Τη σημερινή δημοσκόπηση χρηματοδότησε ο Μάικλ Άσκροφτ, πρώην αντιπρόεδρος των Συντηρητικών, ο οποίος πάντως διατείνεται ότι οι έρευνες που χορηγεί δεν έχουν πολιτικό χαρακτήρα αλλά σκοπό έχουν να φέρνουν στην επιφάνεια άβολες αλήθειες για όλα τα κόμματα.

Διαβάστε ακόμα:

«Καταστροφική μια έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε.»

Γαλλία – Σκάνδαλο: Υπό κράτηση ο Νικολά Σαρκοζί

Όταν η British Airways μπέρδεψε την Γρανάδα με την Γρενάδα