«Καθησύχασε» το Φέργκιουσον ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης

«Καθησύχασε» το Φέργκιουσον ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης

Ο Έρικ Χόλντερ υποσχέθηκε στους γονείς του Μάικλ Μπράουν μια «δίκαιη και ανεξάρτητη έρευνα» για τη δολοφονία του.

Με μέλη της κοινότητας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι που συγκλονίζεται εδώ και δώδεκα ημέρες από ταραχές μετά τη δολοφονία του 18χρονου Μάικλ Μπράουν από άνδρα της τοπικής αστυνομίας, συναντήθηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης, Έρικ Χόλντερ.

Ο Χόλντερ, που συναντήθηκε για περίπου 20 λεπτά της ώρας με τους γονείς του Μπράουν στο γραφείο του εισαγγελέα του Σεντ Λούις, υποσχέθηκε πως θα διεξαχθεί μια εμπεριστατωμένη έρευνα για τον μοιραίο πυροβολισμό του άοπλου Αφροαμερικανού εφήβου. Πριν από τη συνάντησή της με τον Χόλντερ, η μητέρα του Μπράουν είδε τη σορό του γιου της σε τοπικό νεκροτομείο για πρώτη φορά αφότου αυτός πυροβολήθηκε.

Επίσης χθες, ένα σώμα ενόρκων άρχισε να ακούει τα στοιχεία της υπόθεσης, αν και οι διαδηλωτές ενίσχυσαν τα αιτήματά τους να ανατεθεί η ποινική έρευνα σε ειδικό εισαγγελέα.

Πριν ενημερωθεί στα τοπικά γραφεία του FBI, ο Χόλντερ επισήμανε πως η έρευνα που διεξάγει το υπουργείο του διαφέρει από την έρευνα που διεξάγεται από τις τοπικές αρχές. Το υπουργείο Δικαιοσύνης επιδιώκει συγκεκριμένα να προσδιορίσει αν ομοσπονδιακοί εισαγγελείς μπορούν να απαγγείλουν ποινικές κατηγορίες εναντίον του Ντάρεν Ουίλσον, του αστυνομικού που πυροβόλησε τον Μπράουν, επειδή παραβίασε τα δικαιώματα του Μπράουν ως πολίτη κάνοντας χρήση υπερβολικής βίας.

Ο πρώτος Αφροαμερικανός που ηγείται του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ μίλησε επίσης με φοιτητές και στη συνέχεια με ηγέτες της κοινότητας σε ένα κοινοτικό κολέγιο.

Η επίσκεψη του Χόλντερ πραγματοποιήθηκε μερικές ώρες μετά τη σύλληψη δεκάδων διαδηλωτών στη διάρκεια ταραχών. Πολλές από τις διαδηλώσεις είναι ειρηνικές, αλλά σε άλλες, μικρότερες, που πραγματοποιούνται αργά το βράδυ, γίνονται λεηλασίες, βανδαλισμοί και συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία.

Διαβάστε ακόμη:

Από τον Ρόντεϊ Κινγκ στον Μάικλ Μπράουν

Εξακολουθεί να «φλέγεται» το Φέργκιουσον των ΗΠΑ

«Λάδι στη φωτιά» το βίντεο από τη δολοφονία του 18χρονου στο Φέργκιουσον