Τζον Κέρι: «Φίλοι από τα παλιά» ΗΠΑ και Γερμανία

Τζον Κέρι: «Φίλοι από τα παλιά» ΗΠΑ και Γερμανία

Προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων από τους υπουργούς Εξωτερικών των δύο κρατών μετά τις αποκαλύψεις περί κατασκοπείας.

«Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι η σχέση ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Γερμανία είναι στρατηγικού χαρακτήρα, έχουμε μία τεράστρια πολιτική συνεργασία και είμαστε καλοί φίλοι», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζον Κέρι, προσπαθώντας να διαλύσει τα «σύννεφα» που έχουν συγκεντρωθεί πάνω από τη σχέση των δύο κρατών μετά τις πρόσφατες αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις από τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες και τον διπλό πράκτορα που εντέλει το Βερολίνο αποφάσισε να απελάσει από τη χώρα.

Μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμάιερ, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στη Βιέννη, στο πλαίσιο των συνομιλιών για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και μίλησαν επίσης για το Ιράν, το Αφγανιστάν και τη Μέση Ανατολή. «Αυτό δείχνει ότι αυτή η σχέση ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ είναι αναγκαία, παρά τις δυσκολίες των τελευταίων εβδομάδων. Θα εργασθούμε σε μία θεμελιώδη βάση αμοιβαίου σεβασμού», είπε ο Κέρι.

Οι εξηγήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες δίνονται μετά την θεαματική απόφαση του Βερολίνου να απελάσει τον επικεφαλής των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών στη Γερμανία, σε μία απόφαση εξαιρετικά σπάνια στους κόλπους του ΝΑΤΟ, έπειτα από την ανακάλυψη δύο Γερμανών διπλών πρακτόρων που δρούσαν για λογαριασμό των ΗΠΑ.

Σε συνέντευξή της προς το δίκτυο ZDF, της δημόσιας γερμανικής τηλεόρασης, η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως «η ιδέα ότι πρέπει συνεχώς να αναρωτιόμαστε , όταν συνεργαζόμαστε, εάν αυτός που έχω απέναντί μου εργάζεται ταυτοχρόνως και για κάποιον άλλον, για μένα δεν αποτελεί σχέση εμπιστοσύνης».

«Προφανώς έχουμε διαφορετικές απόψεις και πρέπει να τις συζητήσουμε»,πρόσθεσε η Μέρκελ, εκφράζοντας την ελπίδα για μία «αλλαγή της συμπεριφοράς των ΗΠΑ».

«Δεν ζούμε πλέον στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου, οπότε όλοι υποψιάζονταν όλους. Πιστεύω ότι οι μυστικές υπηρεσίες του 21ου αιώνα οφείλουν να επικεντρωθούν σε σημαντικά πράγματα και συνεργαζόμαστε στενά με τους Αμερικανούς. Και εύχομαι να συνεχίσουμε», είπε επίσης η Γερμανίδα καγκελάριος, απορρίπτοντας για μία ακόμη φορά την ιδέα αμφισβήτησης των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου με τις ΗΠΑ, εξαιτίας της νέας υπόθεσης κατασκοπείας.

Η Ουάσινγκτον αποδοκίμασε τον τρόπο με τον οποίο αντέδρασε το Βερολίνο. «Σύμμαχοι που διαθέτουν πολύ εξελιγμένες υπηρεσίες Πληροφοριών, όπως οι ΗΠΑ και η Γερμανία, κατανοούν σε επαρκή βαθμό σε τι συνίστανται αυτές οι δραστηριότητες των μυστικών υπηρεσιών. Ο αποτελεσματικότερος τρόπος για τη διευθέτηση των διαφορών είναι μέσω των υπαρχόντων ιδιωτικών διαύλων και όχι μέσω των μέσων ενημέρωσης», επεσήμανε με αυστηρό ύφος ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζος Ερνεστ.

Από την πλευρά του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών είχε δηλώσει χθες ότι ελπίζει σε μία αποκατάσταση της φιλίας ανάμεσα στη Γερμανία και τις ΗΠΑ. «Φυσικά, περιμένουμε μία ενεργητική συμβολή των Αμερικανών», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμη:

Διπλωματικός πόλεμος Γερμανίας – ΗΠΑ

«Τριγμοί» στις σχέσεις ΗΠΑ-Γερμανίας από τον «διπλό πράκτορα»