Η Κίνα αγοράζει μανιωδώς έργα τέχνης

Η Κίνα αγοράζει μανιωδώς έργα τέχνης

Αύξηση του παγκόσμιας αγοράς κατά 13% με το συνολικό ποσό να ξεπερνά τα 12 δισ. δολάρια.

Η παγκόσμια αγορά αντικειμένων τέχνης μεγεθύνθηκε κατά 13% και πλέον το 2013, καταγράφοντας ένα νέο ιστορικό υψηλό, ενώ η Κίνα διατήρησε οριακά την πρώτη θέση στην κατάταξη, μπροστά από τις ΗΠΑ, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική εταιρεία Artprice.

Ο τζίρος από τις πωλήσεις έργων τέχνης σε δημοπρασίες σε ολόκληρο τον κόσμο διαμορφώθηκε πέρυσι στα 12,05 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αυτή η ανάκαμψη των πωλήσεων έργων «καλών τεχνών» (πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, σκίτσα, φωτογραφίες, χαρακτικά) ακολουθεί την πτώση των πωλήσεων κατά 9% και πλέον το 2012, στα 10,64 δισεκ. δολάρια, που συνδεόταν με μια σημαντική συρρίκνωση της κινεζικής αγοράς και την παράλληλη μεγέθυνση της αγοράς των ΗΠΑ.

Διαβάστε ακόμη: Οι 10 ακριβότερες δημοπρασίες στην ιστορία

Το 2013, με πωλήσεις ύψους 4,078 δις δολαρίων (αύξηση 21%), η Κίνα κατετάγη πρώτη για τέταρτη συναπτή χρονιά, αλλά οριακά πλέον, μπροστά από τις ΗΠΑ. Η Αμερική καταγράφηκαν πωλήσεις 4,016 δισεκατομμυρίων δολαρίων, (+20%), αναφέρει η Artprice, η μεγαλύτερη εταιρεία του κόσμου όσον αφορά τα δεδομένα για την αγορά τέχνης, η ετήσια έκθεση της οποίας πρόκειται να δοθεί στη δημοσιότητα σε περίπου 10 ημέρες.

Οι δύο μεγάλες δυνάμεις αυτές συγκεντρώνουν μόνες τους τα δύο τρίτα της αγοράς τέχνης (33,84% για την Κίνα, 33,33% για τις ΗΠΑ).

Η Βρετανία βρίσκεται στην τρίτη θέση με ένα σύνολο πωλήσεων 2,11 δισεκ. δολαρίων και μερίδιο αγοράς 17,57%.

Η Γαλλία βρίσκεται στην τέταρτη θέση της κατάταξης με πωλήσεις ύψους 549 εκατομμυρίων δολαρίων και μερίδιο αγοράς 4,56%.

Η Γερμανία είναι πέμπτη με τζίρο 207 εκατ. δολαρίων, μπροστά από την Ελβετία με τζίρο 159 εκατ. δολαρίων.

Διαβάστε ακόμη: Εκρηκτική άνοδος στο «χρηματιστήριο» τέχνης

«Αυτή η μεγαλόπρεπη χρονιά υπήρξε το αποτέλεσμα μιας παγκοσμιοποιημένης ζήτησης που προέρχεται κυρίως από τους αγοραστές της Ασίας, της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας, που παίζουν ένα κρίσιμο ρόλο για την επιτυχημένη πορεία της αγοράς, ενώ επιδεικνύουν την ακόρεστη όρεξη για τους καλλιτέχνες οι οποίοι σημάδεψαν με το έργο τους τον 20ό αιώνα και οι οποίοι καταρρίπτουν τα ρεκόρ το ένα μετά το άλλο» εξήγησε ο Τιερί Ερμάν, ιδρυτής, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Artprice.

Το απόλυτο ρεκόρ για ένα και μόνο έργο τέχνης από όσα δημοπρατήθηκαν πέρυσι σημειώθηκε την 12η Νοεμβρίου 2013 με την πώληση από τον οίκο δημοπρασιών Κρίστις στη Νέα Υόρκη ενός τρίπτυχου του Βρετανού ζωγράφου Φράνσις Μπέικον αφιερωμένου στον Λούσιαν Φρόιντ για το ποσό των 127 εκατομμυρίων δολαρίων (142,4 εκατομμύρια συμπεριλαμβανομένων των εξόδων).

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο