Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

Η Κριμαία δεν γυρίζει πίσω στην Ουκρανία

«Εκτός ατζέντας» το θέμα για τη Ρωσία παρά την εκλογή του Πέτρο Ποροσένκο.

Η επιστροφή της Κριμαίας στην Ουκρανία, όπως επιθυμεί ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της χώρας Πέτρο Ποροσένκο είναι ένα θέμα «εκτός συζήτησης» για τη Ρωσία, αφού η χερσόνησος αυτή αποτελεί πλέον τμήμα του ρωσικού εδάφους, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Η Κριμαία είναι μια περιοχή της Ρωσικής Ομοσπονδίας και η επιστροφή της στην Ουκρανία αποκλείεται», είπε ο Πεσκόφ, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti. Η Μόσχα δηλώνει «έτοιμη για διάλογο με τον Πέτρο Ποροσένκο», χωρίς όμως να διευκρινίζει εάν θεωρεί νόμιμο τον νέο πρόεδρο της Ουκρανίας.

Ο φιλοδυτικός, πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας που εξελέγη πρόεδρος της Ουκρανίας την Κυριακή από τον πρώτο γύρο έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι η Κριμαία «ήταν και θα παραμείνει ουκρανική» και ότι αυτό είναι «αδιαπραγμάτευτο».

Η χερσόνησος προσαρτήθηκε τον Μάρτιο από τη Ρωσία, μετά από ένα αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα, η οργάνωση και τα αποτελέσματα του οποίου αμφισβητούνται από το Κίεβο και τη Δύση. Ο Ρώσος πρωθυπουργός πήγε μάλιστα στην Κριμαία την Κυριακή και μοίρασε ρωσικά διαβατήρια στους κατοίκους.