Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η κρίση στην Ουκρανία χτυπά τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις

Η οικονομική αναταραχή αρχίζει να «πληγώνει» του εταιρικούς «κολοσσούς».

Από τράπεζες μέχρι ζυθοποιίες, η κάμψη της ρωσικής οικονομίας αρχίζει να γίνεται αισθητή στην πτώση πωλήσεων και κερδών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Το χαμηλό επίπεδο παραγγελιών στα γερμανικά εργοστάσια ίσως είναι προάγγελος κακών.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέει ότι η Ρωσία έχει ήδη μπει σε ύφεση καθώς οι επενδυτές φεύγουν από την εν λόγω αναδυόμενη αγορά, φοβούμενοι ότι θα πιαστούν στα δίχτυα της κλιμακούμενης κρίσης στην ανατολική Ουκρανία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη κατηγορούν τη Μόσχα ότι ενισχύει την αυτονομιστική ένταση στην Ουκρανία, μετά την προσάρτηση της Κριμαίας. Έχουν παγώσει τα περιουσιακά στοιχεία δεκάδων Ρώσων αξιωματούχων, και οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει ακόμα μακρύτερα, στοχεύοντας 18 ρωσικές εταιρείες.

Και απειλούν ότι θα ακολουθήσουν ακόμα σκληρότερα μέτρα που θα στοχεύουν κρίσιμους τομείς της ρωσικής οικονομίας, αν οι προεδρικές εκλογές της 25ης Μαΐου στην Ουκρανία κινδυνέψουν.

Για κάποιες ευρωπαϊκές εταιρείες, το πλήγμα έχει αρχίσει να διαφαίνεται.

Η δανέζικη ζυθοποιία Carlsberg περιέκοψε την πρόβλεψη εσόδων για φέτος, αποδίδοντάς την πτώση αυτή στη μείωση της ζήτησης στη Ρωσία και στην αδυναμία του ρουβλιού – το οποίο έχει πέσει πάνω από 7% σε σχέση με το δολάριο φέτος.

Οι πωλήσεις μπύρας της Carlsberg στην ανατολική Ευρώπη μειώθηκαν κατά 7% σε όγκο το πρώτο τρίμηνο, ενώ η μετοχή της έχει χάσει 12% της αξίας της μόνο φέτος.

Η Societe Generale πλήττεται κι αυτή. Ο επαναπροσδιορισμός προς τα κάτω της αξίας των τραπεζικών δραστηριοτήτων της στη Ρωσία κόστισε 525 εκατομμύρια Ευρώ, μειώνοντας τα καθαρά κέρδη για το πρώτο τρίμηνο από 798 σε 416 εκατομμύρια Ευρώ.

«Η αναθεώρηση προς τα κάτω αντανακλά τη μείωση της ισοτιμίας ρουβλιού/ευρώ, την επιβράδυνση της οικονομίας και την αύξηση του κόστους εξασφάλισης έναντι του ρίσκου της Ρωσίας στο τρέχον περιβάλλον», δήλωσε η γαλλική τράπεζα.

Οι μετοχές της Societe Generale έπεσαν κατά 1.6% στο Παρίσι. Οι γαλλικές τράπεζες έχουν δανείσει τα περισσότερα χρήματα απ’ όλους στη Ρωσία, αν και τα συνολικά δάνεια είναι μόλις 0,6% της αξίας του συνολικού ενεργητικού του κλάδου.

Το εμπόριο και οι επενδύσεις ανάμεσα στη Ρωσία και στην Ευρώπη αγγίζουν τα 500 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, και οι γερμανικές εταιρείες συγκαταλέγονται στις πιο εκτεθειμένες.

Ο όμιλος Siemens, που έχει τζίρο 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε ετήσιες πωλήσεις στη Ρωσία, εμφανίζεται απρόσβλητος μέχρι τώρα.

Όμως, ο διευθύνων σύμβουλός της, Τζο Κέσερ, που μπήκε στο αεροπλάνο για τη Μόσχα στα τέλη Μαρτίου για να συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλάντιμιρ Πούτιν, δήλωσε ότι η κατάσταση έχει αρχίζει να χειροτερεύει.

«Είμαι εξαιρετικά ανήσυχος με τις εξελίξεις, και με το χρόνο που απαιτείται για να τεθεί το ζήτημα υπό έλεγχο», είπε στο CNN. «Είναι εξαιρετικά ανησυχητικό ό,τι συμβαίνει – θα πλήξει τον καθένα, την κοινωνία, τους ανθρώπους, και άρα και την οικονομία».

Οι παραγγελίες στα γερμανικά εργοστάσια τον Μάρτιο έπεσαν κατά 2,8% σε σχέση με το Φεβρουάριο, γεγονός που εξέπληξε τους αναλυτές οι οποίοι περίμεναν μια πτώση ύψους μόνο κατά 0,2%.

Κάποιοι απ’ αυτούς αποδίδουν αυτή την πτώση στην ένταση που γιγαντώνεται στην περιοχή.

Διαβάστε ακόμη:

Νέες αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία – Live video

«Πίστη στην Μεγάλη Ρωσία» το σύνθημα του Πούτιν