Το κρίσιμο δίμηνο για το «Μεσογειακό Grand Prix» της Ελλάδας

Το κρίσιμο δίμηνο για το «Μεσογειακό Grand Prix» της Ελλάδας

Διαβάστε το δεύτερο μέρος της συνέντευξης του επικεφαλής της DielpisFormula1, Αθανάσιου Παπαθεοδώρου.

της Μαίρης Ιτσέγκο

Το επόμενο δίμηνο θα είναι κρίσιμο για την κατασκευή ή όχι πίστας Formula 1 στην Ελλάδα.

Στο δεύτερο μέρος του αφιερώματος του FortuneGreece.com, o επικεφαλής της DielpisFormula1, Αθανάσιος Παπαθεοδώρου ανοίγει τα χαρτιά του και μιλάει για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, για τη πορεία του πρότζεκτ μέχρι σήμερα και για το σχέδιο που θα ωφελήσει όχι μόνο την ευρύτερη περιοχή του έργου αλλά και την ελληνική οικονομία ευρύτερα.

Ποια είναι τα οφέλη για το δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνα αλλά και για τον Πειραιά που είναι όμορος δήμος;
Ο Πειραιάς έχει το όνομα, είναι γνωστός σε όλο τον κόσμο. Επίσης, είναι ένα πολύ γνωστό, πρώην ναυτιλιακό κέντρο. Η διαχείριση του έργου διοικητικά ανήκει στο Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου. Όπως έγινε όμως με τους Ολυμπιακούς Αγώνες που λέγαμε «Αθήνα 2004» χωρίς να διαθέτει κανένα γήπεδο, έτσι και ο Πειραιάς θα λάβει όλα τα οφέλη από αυτό το γεγονός. Έχουμε κάνει μια πρώτη μελέτη για τις ζώνες επιρροής αυτού του έργου. Το έργο θα γίνει στη Δραπετσώνα, αλλά υπάρχουν οι όμοροι δήμοι που δεν διαθέτουν εμπορικά κέντρα του μεγέθους που έχουμε σχεδιάσει, δεν υπάρχουν ξενοδοχεία πέντε αστέρων να φιλοξενήσουν τον κόσμο που αναζητά τέτοια ξενοδοχεία.

SONY DSC

 

Ο νυν δήμαρχος Κερατσινίου – Δραπετσώνας, κ. Βρεττάκος, συμφωνεί με αυτό το έργο;
Έχω έρθει σε επαφή μαζί του. Προεκλογικά έλεγε για πράσινο και άλλου είδους ανάπλαση. Τον συνάντησα μετά τις εκλογές και του εξήγησα πως θα είναι άδικο για κάποιους ανθρώπους που περιμένουν να γίνει το έργο και να βρουν δουλειά, να πει «Έξω η Formula». Πρέπει να έχει ένα εναλλακτικό σχέδιο πολύ πιο ισχυρό. Θα γυρίσει την πλάτη σε τόσες θέσεις εργασίας; Το έργο καλύπτει 220.000 τ.μ. πρασίνου. Είναι μια τεράστια έκταση πρασίνου. Το πράσινο είναι μέρος της ανάπτυξης, δεν μπορεί να γίνει σε βάρος αυτής.

Έχετε υπογράψει ένα συμφωνητικό με τον κ. Λουκά Τζανή στο οποίο υπάρχει δέσμευση πως το 70% του ανθρώπινου δυναμικού που θα προσληφθεί για την κατασκευή του έργου θα είναι Κερατσινιώτες και Δραπετσωνίτες. Ισχύει αυτός ο όρος, τώρα που άλλαξε χέρια ο Δήμος;
Υπάρχει ένα συμφωνητικό μεταξύ του κ. Τζανή Λουκά και του φορέα DielpisFormula1, το οποίο υποχρεώνει τον φορέα, εμάς δηλαδή, κατά τη δημιουργία, τη λειτουργία αλλά και το στήσιμο του έργου, να ακολουθήσουμε κάποιους κανόνες. Δηλαδή, είναι υποχρεωμένος αυτός που θα ξεκινήσει το έργο να επιλέξει ανθρώπους πρώτα από τον δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας. Αυτός ο όρος είναι πολύ σημαντικός. Εάν ο νέος Δήμαρχος πάρει την ευθύνη να γυρίσει την πλάτη του σε ένα τέτοιο συμφωνητικό που προβλέπει να εργασθούν οι δημότες, που αυτή τη στιγμή είναι άνεργοι στην πλειοψηφία τους, ας την πάρει. Οι εργαζόμενοι αυτοί θα μπορούν να εργάζονται στο έργο, διότι θα δημιουργηθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Θα δημιουργηθούν 8.500 θέσεις εργασίας μόνο για το εργοτάξιο. Θα χρειασθούν επίσης, πολλές χιλιάδες θέσεις σε διάφορες ειδικότητες, μόνιμων και εποχικών υπαλλήλων. Συγκεκριμένα μόλις ολοκληρωθεί το έργο προβλέπονται 4.650 θέσεις εργασίας μόνιμων υπαλλήλων.

Με τον νυν δήμαρχο του Πειραιά, δηλαδή τον κ. Μώραλη, αλλά και τον κ. Μαρινάκη έχετε έρθει σε επικοινωνία; Γνωρίζετε αν βλέπουν θετικά ένα τόσο μεγάλο έργο;

Με τον κ. Μώραλη έχουμε κάνει αίτημα συνάντησης και μάλλον θα ικανοποιηθεί τις επόμενες ημέρες. Με τον κ. Μαρινάκη έχουμε μιλήσει, αλλά δε μου επιτρέπεται να δημοσιοποιήσω κάτι. Αν ήταν θα το είχε κάνει ο ίδιος.

Οι αγώνες της Formula1 είναι 3 ημέρες το χρόνο. Πως αλλιώς θα μπορούσε να χρησιμοποιείται ο χώρος για να υπάρχουν οφέλη για την τοπική κοινωνία και το κράτος;
Καταρχάς, θα υπάρχουν δημοτικά τέλη για το δήμο. Οι αγώνες των τριών ημερών χρειάζεται να στηθούν και να ξεστηθούν. Η διάρκεια του γύρου των αγώνων είναι 45 ημέρες, όπου χρειάζονται 2.500 εξειδικευμένοι εργαζόμενοι.

Οι υπόλοιπες λειτουργίες κατά τη διάρκεια του έτους μπορεί να είναι: Αγώνες Dragsters, Αγώνες επίδειξης δεξιοτεχνίας, Κέντρο εκπαίδευσης ασφαλούς οδήγησης, Μικρή πίστα cart, Διοργάνωση καρναβαλιού με παρέλαση σε τοπικό αλλά και σε διεθνές επίπεδο, Παρελάσεις (σχολικές, επετειακές κτλ), Εκθέσεις οχημάτων ελαφρού και βαρέως τύπου, Εκθέσεις μεγάλων και μικρών σκαφών, Μουσικές συναυλίες, Διοργάνωση ποδηλατικών αγώνων, Διοργάνωση αγώνων δρόμου με εκκίνηση και τερματισμό εντός της εγκατάστασης.

Το κτήριο φιλοξενίας VIP – Pit Stop θα έχει παράπλευρες λειτουργίες όπως: Restaurant, Bar Restaurant, ραδιοφωνικός σταθμός Δήμου, αίθουσες σχολής ασφαλούς οδήγησης, σχολή Δημοσιογραφίας, υπόγειοι χώροι στάθμευσης αυτοκινήτων και υπαίθριο χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων.

Θα δημιουργηθούν κατάλληλοι προπονητικοί χώροι για αθλήματα όπως: Ξιφασκία, πυγμαχία, πάλη, άρση βαρών, τοξοβολία, σκοποβολή, επιτραπέζια αντισφαίριση και επιπλέον, περιλαμβάνονται χώροι στάθμευσης δίκυκλων, αυτοκινήτων και λεωφορείων.

Ο περιβάλλον χώρος έχει προβλεφθεί να περιέχει: Χώρους περιπάτου, χώρους άθλησης και χώρους ανοικτών εκδηλώσεων. Οι λοιπές εγκαταστάσεις πλην πίστας περιλαμβάνουν: Ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων, Μαρίνα Σκαφών, Εγκαταστάσεις Ναυτικών Ομίλων. Είναι φανερό ότι όλα τα παραπάνω αθροιστικά, συνηγορούν σε μία τεράστια δυναμική εκμετάλλευσης των υποδομών.

Επίσης, θα διεκδικήσουμε να κλείνει ο χώρος για άλλα δύο τριήμερα τον χρόνο για άλλους αγώνες. Τέλος, θα υπάρχει το μουσείο Μυθολογίας που δεν υπάρχει πουθενά αλλού στον κόσμο, αυτό είναι το δυνατότερο σημείο στην υποψηφιότητά μας. Μέσα εκεί θα προβάλλονται θέματα 3D, εικονικής πραγματικότητα και θα υπάρχουν εξομοιωτές.

SONY DSC

 

Γιατί ο κ. Bernie Ecclestone έκανε τη δήλωση στο CNN τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή που το θέμα στην Ελλάδα δε φαινόταν να κινείται;
Χαίρομαι που προβληματίζεστε και αυτό προσπαθούσαμε να πούμε στην Κυβέρνηση γιατί εμείς έχουμε επικοινωνία με τον Bernie Ecclestone και την ομοσπονδία. Ο Bernie Ecclestone έχει κάνει τώρα δύο συμβόλαια στο Αζερμπαϊτζάν και στο Μεξικό και υπάρχει ένα μικρό κενό για άλλη μία πίστα. Εμείς αυτά τα στοιχεία έχουμε. Οι υπόλοιπες χώρες αισθάνονται ότι έχει κλειδώσει το καλεντάρι γιατί είναι 20 ή 21 οι πίστες ανά τον κόσμο. Η πραγματικότητα δεν είναι αυτή, χωράμε και εμείς με μία αλλαγή που θα κάνει ο ίδιος τα επόμενα χρόνια. Δηλαδή κάποια πίστα θα πρέπει να αφαιρεθεί ή ακόμα, έχει το δικαίωμα ο Bernie Ecclestone να φτάσει έως τις 23 πίστες. Ο χώρος πραγματικά υπάρχει, έχω τη διαβεβαίωση του ότι η Ελλάδα είναι «ζωντανή». Ο Bernie Ecclestone έκανε τη δήλωση «…αρκεί οι Έλληνες να βρουν τα λεφτά» που μεταφράζεται ως εξής: στον κόσμο υπάρχουν άλλες 15 χώρες που ενδιαφέρονται για την Formula1, κάποιες από αυτές έχουν τα λεφτά, έχουν και πίστα. Εμείς δεν έχουμε ούτε πίστα, ούτε λεφτά, αλλά αν εξασφαλίσουμε επενδυτές έχουμε πιθανότητες. Αυτό δεν το έχει πει για άλλη χώρα. Άρα λοιπόν, είναι μια διαδικασία κατά την οποία ο επικεφαλής της Formula 1 προσπαθεί να επισπεύσει και να κινητοποιήσει ανθρώπους που δεν κινούνται για να υλοποιηθεί το έργο και αυτοί οι άνθρωποι δεν είναι άλλοι από εκείνους που αποτελούν την ίδια την κυβέρνηση.

f1.2

 

Αυτός είναι ο λόγος που κατοχύρωσε και το όνομα “Μεσογειακό Grand Prix”;
Μας δίνει μια αβάντα. Ποιο είναι το «Μεσογειακό Grand prix»; Είναι η Βαρκελώνη, το Μονακό, η Μόνζα; Τρείς χώρες στη Μεσόγειο έχουν ήδη «Grand prix» και πάει και ονομάζει ένα ελληνικό «Grand Prix», ως «Μεσογειακό Grand prix».  Μας βάζει δηλαδή κορωνίδα πάνω από τέτοια «Grand prix», γεγονός που δίνει μεγαλύτερη αξία στη προσπάθεια μας.

Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον; Ποιοι είναι οι ενδιαφερόμενοι;
Υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα έλεγα έντονο. Δεν μπορώ να αποκαλύψω ονόματα. Υπάρχουν τέσσερις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από την Ελλάδα και τρείς εταιρείες από το Εξωτερικό. Με τους ενδιαφερόμενους είμαστε σε επικοινωνία και διαπραγμάτευση. Αν και θα ήθελα να πω ονόματα δεν μπορώ γιατί υπάρχει ιδιωτικό συμφωνητικό εμπιστευτικότητας. Είναι τόσο μεγάλα τα ονόματα που δυσκολεύομαι από τη χαρά μου να το πιστέψω κι εγώ. Υπάρχουν συνολικά επτά πλευρές ενδιαφέροντος εν μέσω αδράνειας κυβερνητικών προσώπων. Φανταστείτε λοιπόν να υπήρχε στην Κυβέρνηση -και δεν εννοώ τον Πρωθυπουργό, ο Πρωθυπουργός το επιθυμεί και προσπαθεί να βρεί τον τρόπο να δρομολογηθεί διαδικαστικά- ένας συντονισμός κάποιων Υπουργών που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να συντονιστούν, πόσοι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι θα υπήρχαν.

Σε ποιον παρουσιάστηκε πρώτα το πρότζεκτ;
Με το πρότζεκτ ασχολούμαστε πεντέμισι χρόνια και έχουμε επωμιστεί όλο το οικονομικό βάρος. Η μελέτη παρουσιάστηκε πριν από τρία χρόνια, πρώτα στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος ήταν θετικός. Όμως τότε η οικονομική κατάσταση στη χώρα και οι «καταιγιστικές» εξελίξεις δεν επέτρεψαν κάτι περισσότερο. Με τον κ. Παπαδήμο δεν είχα επικοινωνία. Ο τρόπος για να προχωρήσει το θέμα είναι εύκολος αλλά δεν μπορούν να τον αφομοιώσουν, να τον επεξεργαστούν.

Ποια είναι εκείνα τα προβλήματα που δεν ξεπερνιούνται;
Τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου που θα αφορά το συγκεκριμένο έργο, π.χ δεν προβλέπονται στην Ελλάδα ουρανοξύστες, Καζίνο, ή μαρίνες και αυτά είναι μεγαλοσυμφέροντα και μικροσυμφέροντα των υπολοίπων. Να σημειωθεί όμως πως για την περιοχή της Χαλανδρίτσας, σε άλλη μελέτη για Formula1 που τελικά δεν προχώρησε, το Υπουργείο Ανάπτυξης υπέγραψε την Υπουργική Απόφαση για την ένταξη του έργου στον αναπτυξιακό νόμο με σημαντική συμμετοχή κρατικών κεφαλαίων. Στη δική μας μελέτη δεν προβλέπεται ούτε ένα ευρώ κρατικής επιχορήγησης. Όπως καταλαβαίνεται δεν υπάρχουν τα μεγέθη ή οι υπουργοί που να υψώσουν ανάστημα για να σηκώσουν ένα πραγματικά μεγάλο έργο. Αυτά είναι τα προβλήματα. Δεν μιλώ για τον Πρωθυπουργό, εκείνος έχει δώσει την εντολή.

Γνωρίζετε τις προθέσεις της αξιωματικές αντιπολίτευσης;
Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α μπορεί σε λίγο καιρό να κυβερνήσει. Σίγουρα θέλει ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Δεν πιστεύω πως θα έρθει και θα τα κάνει όλα πράσινα και θα καθόμαστε όλοι στη σκιά και δε θα δουλεύουμε, ούτε πιστεύω πως θα γίνουν όλα Μουσεία. Μόλις έρθει στην ιδιοκτησία του κράτους ένα κτίριο το κάνει Μουσείο. Θα πρέπει να σκεφτόμαστε λίγο πιο δημιουργικά.

Ο κ. Τσίπρας φαίνεται πως έχει ανοικτό πνεύμα. Ο Πρόεδρος γυρίζει όλο τον κόσμο, οι κινήσεις του δε δείχνουν κάτι τέτοιο. Αν υπήρχε πρόβλημα θα το είχε πει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Έχουμε μιλήσει με κάποια τμήματα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α, έχουμε μιλήσει με τον κ. Μηλιό , που είναι Γενικός Υπεύθυνος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ο κ. Μηλιός έχει πολύ ανοικτό μυαλό, είναι πολύ σύγχρονος άνθρωπος και σε ένα σύντομο διάστημα δέκα ημερών μας έδωσε την απάντησή του για το έργο η οποία ήταν θετική. Από την άλλη υπάρχουν άλλα στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α που δεν βλέπουν θερμά ένα τέτοιο έργο.

Ποια είναι η δική σας εκτίμηση για το έργο. Πιστεύετε ότι μπορεί να υλοποιηθεί;
Αν ξεπεραστούν οι δυσκολίες, το έργο μπορεί να εγκριθεί σε μια εβδομάδα. Εκείνοι που δεν επιθυμούν να γίνει, παρουσιάζουν τα προβλήματα ως άλυτα ή δυσεπίλυτα. Έχω βρεθεί σε συσκέψεις και έχω ακούσει «Αυτό δεν πρόκειται να γίνει ποτέ», προσωπικά, δε θα σταματήσω να παλεύω γι’αυτό το έργο. Επίσης, η σύμφωνη γνώμη από τις FIA & FOM δε θα υπάρχει για πάντα, κάποια στιγμή θα σταματήσει. Το επόμενο δίμηνο είναι καθοριστικό για το τι πρόκειται να γίνει και θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα. Οι λόγοι είναι συγκεκριμένοι, ο Bernie Ecclestone θα κλείσει τα συμβόλαιά του, έχει δηλώσει πως στο τέλος του χρόνου θα αποσυρθεί, δηλαδή θα μεταβιβάσει τα δικαιώματα, ενώ έχει κλείσει τους αγώνες για πολλά χρόνια ακόμα. Άρα κλείνει το θέμα. Προσπαθώ να ασκήσω μεγαλύτερες πιέσεις τώρα.

Ο κ. Σαμαράς έχει συναντηθεί με τον Bernie Ecclestone για να συζητήσουν το θέμα;
Δεν μπορώ να πω αν ο κ. Σαμαράς έχει βρεθεί με τον Bernie Ecclestone και τι είπαν. Αν θέλει μπορεί να το κάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Γνωρίζω αλλά δεν μπορώ να αποκαλύψω κάτι τέτοιο.

Διαβάστε το πρώτο μέρος της συνέντευξης εδώ