«Λέξεις & Σκέψεις» στην Στέγη: O αινιγματικός Romain Gavras

«Λέξεις & Σκέψεις» στην Στέγη: O αινιγματικός Romain Gavras

Ο Romain Gavras βρέθηκε το βράδυ της Τρίτης στην Στέγη για μία συζήτηση εφ' όλης της ύλης με τον Γιώργο Αρχιμανδρίτη.

Της Νιόβης Τσόγια

Ο πολυτάλαντος Romain μεγάλωσε σ’ ένα περιβάλλον κινηματογραφικής δημιουργίας και σαφώς επηρεάστηκε από αυτό, όμως διάλεξε τον δικό του δρόμο. Επέλεξε να ξεφύγει, όπως είπε, από τις πιο «βαριές» επιλογές ταινιών που έκανε ο πατέρας του Κώστας Γαβράς και να βλέπει τα κατορθώματα του Bruce Willis.

Κι όπως συνηθίζει να εκπλήσσει και να προκαλεί χωρίς να αποσαφηνίζει το μήνυμα, αυτήν τη θολή αίσθηση άφησε και στην συνέντευξη του στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Είπε πολλά χωρίς να τα πει όλα, το παζλ των απαντήσεών του συνθέτει την εικόνα του, όχι όμως τα γιατί του, λες κι ένα κομμάτι του ηθελημένα δεν αποκαλύπτεται.

Παρ’ όλο που ο ίδιος, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, δεν έχει ψηφίσει ποτέ παρά μόνο μία φορά που τον ανάγκασαν, η ματιά του είναι ιδιαίτερα πολιτική πάνω στην βία της καθημερινότητας.

Ο Romain Gavras δεν περιθωριοποιείται δεν σνομπάρει το εμπορικό, φτιάχνει βίντεο κλιπ για πολύ εμπορικούς καλλιτέχνες όπως ο Jay-Z και ο Kanye West και διαφημίσεις υπερπαραγωγές και μας εξηγεί τους λόγους του. Δεν προδίδει τις απόψεις του και την τέχνη του, αλλά του δίνεται η δυνατότητα με ένα απεριόριστο budget να κάνει ό,τι θέλει, αυτή είναι η συμφωνία. Κι όπως λέει περνάει πάντα τα δικά του μηνύματα και ας μην τον καταλαβαίνουν.

150 χρόνια Κ.Π. Καβάφης: Οι δράσεις της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών

Για όσους δεν ήταν εξοικειωμένοι με το έργο του 32χρονου σκηνοθέτη ήταν μία υπέροχη συζήτηση και πρώτη γνωριμία, για τους φανατικούς θαυμαστές του όμως η συζήτηση αυτή δεν ήταν αρκετή.

Οι ερωτήσεις ήταν λακωνικές, σχεδόν τυποποιημένες, με τον δημοσιογράφο-συντονιστή της συζήτησης να υπενθυμίζει το ειδικό βάρος του οικογενειακού ονόματος. Ευτυχώς το έργο του Romain Gavras του επιτρέπει να μην στιγματίζεται ως «γιος του πατέρα του» και να αποφεύγει το μάλλον ελληνικό marketing του νεποτισμού.

Μετά από αυτή τη δίωρη συνάντηση πάντως, δύσκολα θα καταλήξει κάνεις αν πρόκειται για έναν προκλητικό από άποψη σκηνοθέτη ή σαν νέος της εποχής του θέλει να προκαλέσει για να προσελκύσει.