Συνολικά 68 θάνατοι και 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου

Συνολικά 68 θάνατοι και 60 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Παράταση του περιορισμού της κυκλοφορίας μέχρι 27 Απριλίου
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς (Δ) με τον επιστημονικό συνεργάτη του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα (Α) μιλούν στην συνέντευξη τύπου για την εξέλιξη της επιδημίας του κορονοϊού, στο υπουργείο Υγείας, Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020. ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Αύξηση θυμάτων και κρουσμάτων κορωνοϊού ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκευής το υπουργείο Υγείας. Μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Εξήντα νέα κρούσματα του νέου κορωνοϊού ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος  του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας. Σύμφωνα με τον κ. Τσιόδρα, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα ανέρχεται πλέον σε 1.673 ενώ ο αριθμός των νεκρών έχει φτάσει στους 68. Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι από τον συνολικό αριθμό κρουσμάτων, τα 343 έχουν σχέση με τα ταξίδια από το εξωτερικό ενώ 592 σχετίζονται με ήδη γνωστό κρούσμα.

Αναφέρθηκε ακόμη στα στοιχεία από την εξέλιξη της πανδημίας παγκοσμίως, τονίζοντας πως οι ΗΠΑ βρίσκονται στην πρώτη θέση έχοντας πλέον 278.000 κρούσματα και πάνω από 7.000 νεκρούς. Αναφέρθηκε επίσης στην εφιαλτική κατάσταση που επικρατεί σε Ιταλία και Ισπανία σημειώνοντας ότι η διασπορά του ιού είναι πολύ γρήγορη.

Πρόσθεσε ακόμη πως 92 ασθενείς είναι διασωληνωμένοι εκ των οποίων οι  20 γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες ενώ  το 70% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένος.

«Μία πανδημια εξελίσσεται μπροστά στα μάτια μας. Οι θάνατοι αντιπροσωπεύουν την εικόνα της επιδημίας περίπου 2-3 εβδομάδες πριν. Αντιπροσωπεύουν ότι από αυτούς που μπαίνουν στις ΜΕΘ σημαντικό ποσοστό δεν τα καταφέρνει» είπε ο κ. Τσιόδρας.

Αναφορικά με τη χρήση μασκών υπογράμμισε: «Κάποιες πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι άνθρωποι χωρίς συμπτώματα μεταδίδουν άθελά τους. Το αμερικανικό CDC ανακοίνωσε εθελοντική χρήση καλύμματος του προσώπου. Από κασκόλ ή μπλούζα ή μαντήλι. Σε δημόσιους χώρους. Το έκανε για να δώσει λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδοθεί από ανθρώπους χωρίς συμπτώματα ή λίγο πριν εμφανίσουν συμπτώματα».

Μπορώ να έχω τον ιό χωρίς να έχω σύμπτωμα, να φερόμαστε όμως σαν να τον έχουμε, πρόσθεσε. Αν βγάλω απρόσεκτα το μαντήλι και δεν τηρήσω τους κανόνες υγιεινής θα υπάρχει πρόβλημα.  Ένα τέτοιο κάλυμμα δεν σημαίνει να μην τηρούμε αποστάσεις. Σε ανοιχτούς χώρους δεν χρειάζεται μάσκα, σε κλειστούς θα το εξετάσουμε».

Σχετικά με την κατά βούληση χρήση φαρμάκων για τον ιό είπε ότι απαιτείται «πολλή προσοχή γιατί υπάρχει κίνδυνος, ιδίως αν δεν υπάρχει ιατρική παρακολούθηση».

Ν. Χαρδαλιάς: Παράταση των μέτρων απαγόρευσης μέχρι τις 27 Απριλίου

Παρατείνεται ο περιορισμός των μετακινήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Χαρδαλιά.

Συγκεκριμένα, μέχρι τις 27 Απριλίου και ώρα 6 το πρωί παρατείνεται το μέτρο του προσωρινού περιορισμού της κυκλοφορίας των πολιτών προς αντιμετώπιση του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού, ανακοίνωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η ενότητα, η αποφασιστικότητα και η πειθαρχία που έχει δείξει μέχρι σήμερα συντριπτικά η ελληνική κοινωνία, μας έχει επιτρέψει να ακολουθήσουμε μια διαφορετική πορεία από τις περισσότερες άλλες χώρες, σημείωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Το αποτέλεσμα όμως αυτό, επισήμανε περαιτέρω, μπορεί σε ελάχιστες ώρες αλλά και ημέρες να ανατραπεί και υπογράμμισε πως για να διασφαλιστεί χρειάζεται να εξακολουθούμε να τηρούμε τα μέτρα με την ίδια επιμονή και υπομονή.