Μεγάλες διαδηλώσεις στο Κίεβο υπέρ της σύνδεσης με την Ε.Ε.

Μεγάλες διαδηλώσεις στο Κίεβο υπέρ της σύνδεσης με την Ε.Ε.

Περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί πολίτες διαδήλωσαν κατά της απόφασης της κυβέρνησης να «παγώσει» την υπογραφή συμφωνίας με την Ε.Ε.

Φωνάζοντας συνθήματα όπως «Κάτω η συμμορία!», «Θέλω να ζω στην Ευρώπη» και «Η Ουκρανία είναι τμήμα της Ευρώπης» και κρατώντας σημαίες της Ευρωπαïκής Ένωσης, περισσότεροι από 100.000 Ουκρανοί διαδήλωσσαν χθες στην πρωτεύουσα Κίεβο, κατά της απόφασης της ουκρανικής κυβέρνησης να διακόψει τις συνομίλιες για μια συμφωνία σύνδεσης με την Ε.Ε. και να στραφεί και πάλι προς τη Μόσχα.

Όπως μετέδωσε το Reuters ήταν η μεγαλύτερη διαδήλωση που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μετά την «Πορτοκαλί Επανάσταση» του 2004. Μάλιστα, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων όταν διαδηλωτές επιχείρησαν να εισβάλουν στο κτίριο του υπουργικού συμβουλίου. Λίγα μέτρα πιο κάτω περί τα 10.000 άτομα, πραγματοποίησαν φιλο-κυβερνητική πορεία.

Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τον πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς να προχωρήσει στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας με την Ε.Ε. στις 29 Νοεμβρίου, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί να γίνει στη Σύνοδο που θα γινόταν στις 28-29 Νοεμβρίου στο Βίλνιους. Η Ε.Ε. και ειδικά το Βερολίνο είχαν θέσει ως όρο για την επίτευξη της συμφωνίας την απελευθέρωση της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο, κάτι που το κοινοβούλιο της Ουκρανίας δεν έκανε δεκτό.

Η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης του Μίκολα Αζάροφ, που αιφνιδίασε τους ευρωπαίους ηγέτες την Πέμπτη με την απόφαση να αναστείλει τη διαδικασία υπογραφής της συμφωνίας ύστερα από χρόνια διαπραγματεύσεων και να στραφεί πάλι προς τη Ρωσία.

Διαβάστε ακόμη: Πούτιν – Ευρώπη: Σημειώσατε άσσο