Μεγάλη εξαγορά: Το LinkedIn στα χέρια της Microsoft για 26,2 δισ. δολάρια

Μεγάλη εξαγορά: Το LinkedIn στα χέρια της Microsoft για 26,2 δισ. δολάρια
epa05361795 The logo of Microsoft windows and Professional social networking service LinkedIn is pictured in Taipei, Taiwan, 13 June 2016. According to reports, Microsoft is going to buy LinkedIn for 26.2 billion US dollars in cash. EPA/RITCHIE B. TONGO Photo:

Ο γίγαντας λογισμικού μπαίνει δυναμικά στο χώρο των social media. 

Μια μεγάλη εξαγορά ανακοινώθηκε πριν λίγο, καθώς το LinkedIn περνάει στα χέρια της Microsoft για 26,2 δισ. δολάρια.

Ο κολοσσός της τεχνολογίας θα πληρώσει 196 δολάρια ανά μετοχή για να εξαγοράσει το δημοφιλές κοινωνικό δίκτυο.

Ο CEO του LinkedIn, Jeff Weiner, θα παραμείνει στη θέση του και θα αναφέρεται στον Satya Nadella, επικεφαλής της Microsoft.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση το LinkedIn θα κρατήσει το «brand, τη κουλτούρα και την ανεξαρτησία του».

Το LinkedIn ιδρύθηκε το 2003 και σήμερα έχει 433 εκατομμύρια μέλη σε όλον τον κόσμο. Η εξαγορά του από τη Microsoft θα γίνει με τιμή 196 δολαρίων ανά μετοχή. Μόλις γνωστοποιήθηκε η εξαγορά, η μετοχή του ιστοτόπου κοινωνικής δικτύωσης εκτοξεύτηκε στα 194,46 δολάρια (+48,35%) γύρω στις 15.50 (ώρα Ελλάδας), στις ηλεκτρονικές συναλλαγές πριν το άνοιγμα της Wall Street. Αντιθέτως, η μετοχή της Microsoft υποχωρούσε κατά 2,99%, στα 49,94 δολάρια.

Οι δύο εταιρείες ανέφεραν ότι η εξαγορά, για την οποία δόθηκε το πράσινο φως από τον ιδρυτή και βασικό μέτοχο του LinkedIn Ρέιντ Χόφμαν, θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη του έτους, αφού εγκριθεί από τις αρχές ελέγχου του ανταγωνισμού.

«Η ομάδα του LinkedIn έχει σημειώσει φανταστική πρόοδο που εστιάζει στο να συνδέσει τον κόσμο των επαγγελματιών παγκοσμίως» ανέφερε ο Nadella σε δήλωσή του. «Μαζί μπορούμε να επιταχύνουμε την ανάπτυξη του LinkedIn» συμπλήρωσε.

Σε δηλώσεις του ο Weiner είπε: «Δεν θα αλλάξουν πολλά, καθώς μας δίνεται η δυνατότητα να δουλέψουμε ανεξάρτητα. Το όραμα μας παραμένει το ίδιο: έχουμε την ίδια κουλτούρα και αξίες. Είμαι ο CEO του LinkedIn».

Microsoft, είδε τα κέρδη της να υποχωρούν κατά 25% για το τελευταίο τρίμηνο, αποτέλεσμα που οδήγησε σε πτώση κατά 4% της αξίας της μετοχής της.

Η εταιρεία συνεχίζει να τα πάει πολύ καλά στο κομμάτι των cloud υπηρεσιών, αλλά οι πωλήσεις των Windows δείχνουν να έχουν κολλήσει. To γεγονός όμως ότι η εταιρεία αντιμετώπισε υψηλότερους φόρους, αλλά και το πιο ισχυρό δολάριο οδήγησαν σε χειρότερες επιδόσεις.

Συγκεκριμένα τα κέρδη της εταιρείας υποχώρησαν στα 3,8 δισ. δολάρια από 5 δισ. δολάρια το αντίστοιχο διάστημα του 2015, ενώ οι πωλήσεις έφτασαν τα 20,5 δισ. δολάρια από 21,7 δισ. δολάρια.

Όσον αφορά στις πωλήσεις των Windows, αυτές σημείωσαν αύξηση της τάξης του 15% όσον αφορά τους καταναλωτές αλλά 11% μείωση όσον αφορά τους εταιρικούς πελάτες.