Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Μεγάλο ενδιαφέρον για το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι

Τουλάχιστον δέκα εταιρείες στους ενδιαφερόμενους – Την Πέμπτη δημοπρατείται το νέο αεροδρόμιο. 

Ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανακοίνωσε από την Κρήτη, τη δημοπράτηση του νέου αεροδρομίου του Καστελλίου, άμεσα, την Πέμπτη 15 Μαΐου 2014.

Χαρακτηριστικά, ανέφερε:
«Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο βρίσκομαι εδώ σήμερα είναι ότι πριν από λίγες μέρες, πριν από μία εβδομάδα περίπου, ανακοίνωσα μαζί με τους συνεργάτες και τις υπηρεσίες μου, τη δημοπράτηση του έργου του νέου αεροδρομίου της Κρήτης, του νέου αεροδρομίου του Καστελλίου. Η Κρήτη χρειάζεται ένα μεγάλο, σύγχρονο αεροδρόμιο και η απάντηση είναι αυτό που σχεδιάστηκε εδώ και πολλά χρόνια αλλά δεν έγινε. Καθυστέρησε και λόγω της κρίσης, όμως, σήμερα πια, σε λίγους μήνες, μπορεί να είναι μία πραγματικότητα. Την Πέμπτη λοιπόν, στις 15 Μαΐου, δημοπρατείται το αεροδρόμιο του Καστελίου.

Θα δοθούν τα επίσημα τεύχη της προκήρυξης και ελπίζω ότι σε έξι, το πολύ επτά μήνες, να έχουμε νέο ανάδοχο, ο οποίος θα αναλάβει υπό το καθεστώς παραχώρησης, μετά την έγκριση των αποτελεσμάτων και από την Βουλή, να κατασκευάσει το νέο αεροδρόμιο.

Το νέο αεροδρόμιο έχει προϋπολογισμό 800 εκατ. ευρώ, θα απασχολήσει κατά την κατασκευή του χίλιους εργαζόμενους, θα απασχολεί κατά την διάρκεια της λειτουργίας του περίπου άλλους τέσσερις χιλιάδες γύρω από τις δραστηριότητές του, και έτσι θα μπορούμε, μαζί με το οδικό δίκτυο το οποίο θα είναι μέσα στην σύμβαση, να έχουμε ένα ολοκληρωμένο δίκτυο και δίκτυα συνολικότερα στην Κρήτη που θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της, τη μαζικότερη έλευση επισκεπτών και τουριστών και στην αύξηση της δυνατότητας της Κρήτης να φιλοξενεί ακόμη περισσότερους επισκέπτες.»

Σύμφωνα με την εφημερίδα Ημερησία, μέχρι στιγμής τουλάχιστον δέκα μεγάλες εταιρείες έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για το αεροδρόμιο. Ανάμεσα τους δύο κινεζικοί όμιλοι, δύο γαλλικοί, ο όμιλος του Αργεντινού κροίσου Αρμενικής καταγωγής Eduardo Eurnekian, η Fraport AG (αεροδρόμιο Φραγκφούρτης), μεγάλο αμερικανικό fund αλλά και μεγάλες ελληνικές εταιρείες που συνεργάζονται με τις ξένες.

Η Ελλάκτωρ πρόκειται να συνεργαστεί με τη Vinci, η J&P Άβαξ με τη γαλλική Bouygues και το Aerodrome de Paris, ενώ η αργεντίνικη Corporacion America συνεργάζεται με τη ΜΕΤΚΑ στη διεκδίκηση των περιφερειακών αεροδρομίων.

Τέλος πριν δύο εβδομάδες η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της Κίνας, η China State Construction Engineering είχε εκφράσει το ενδιαφέρον της για το αεροδρόμιο σε συνάντηση αντιπροσωπείας της με τον πρωθυπουργό.

Διαβάστε σχετικά: Κινέζικο ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου