Το «μενού» της μυστικής συνάντησης Στουρνάρα – Λαγκάρντ

Το «μενού» της μυστικής συνάντησης Στουρνάρα – Λαγκάρντ

Ποια ήταν τα θέματα που συζητήθηκαν για την Ελλάδα παρουσία και του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ελλάδα, Πολ Τόμσεν.

Μπορεί επισήμως οι αξιωματούχοι τόσο του ΔΝΤ όσο και της Κομισιόν να μεταθέτουν κάθε συζήτηση για το ελληνικό χρέος μετά τον Σεπτέμβριο, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνονται συζητήσεις έστω και ανεπίσημες για αυτό το θέμα.

Δεδομένου ότι το ελληνικό χρέος θεωρείται μη βιώσιμο και δύσκολα η χώρα μας θα πιάσει το στόχο για χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ στο 110% το 2020 , εντείνονται οι διαβουλεύσεις για «ελάφρυνση» του, όπως έχουν δεσμευτεί οι Ευρωπαίοι εταίροι μας από το 2012.

Μέχρι στιγμής υπάρχουν δύο διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα του χρέους. Οι πιο «σκληροπυρηνικοί» από την πλευρά του Ταμείου ζητούν «κούρεμα» του χρέους, καθώς πιστεύουν ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε να είναι βιώσιμο άμεσα, ενώ δεν ανησυχούν για τα δικά τους δάνεια καθώς δεν μπορούν να κουρευτούν.

Από την άλλη στην Κομισιόν τονίζουν ότι μόνος τρόπος για ελάφρυνση του χρέους είναι μέσα από επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου, αλλά και μείωση των επιτοκίων.

Έτσι και αλλιώς, η πρόταση για «κούρεμα» θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει από την Ευρώπη, αφού εκτός από τους πολιτικούς λόγους υπάρχουν και συνταγματικοί λόγοι που δεν επιτρέπουν μία τέτοια απόφαση σε ορισμένα κράτη-μέλη, ενώ το Βερολίνο έχει ξεκαθαρίσει ότι απορρίπτει κάθε σκέψη για haircut στα ομόλογα που διακρατεί ο επίσημος τομέας (OSI).

Σε αυτή τη «διαμάχη» σημαντικό ρόλο θα παίξει η στάση που θα κρατήσει η επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ και αυτό το γνωρίζουν στο ελληνικό ΥΠΟΙΚ.

Η συνάντηση στο Παρίσι
Έτσι την Τρίτη ο Γιάννης Στουρνάρας είχε συνάντηση μαζί της, παρουσία του επικεφαλής της Τρόικας στην Ελλάδα Πόλ Τόμσεν, ο οποίος γνωρίζει τα ελληνικά θέματα όσο λίγοι, αλλά και του στενού συμβούλου του πρωθυπουργού, Σταύρου Παπασταύρου, που έχει αναλάβει σε μεγάλο βαθμό τις διαπραγματεύσεις και έχει την πλήρη εικόνα των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο που το όνομα του έχει ακουστεί και ως πιθανού αντικαταστάτη του κ. Στουρνάρα στον ανασχηματισμό που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, αν ο τελευταίος εγκαταλείψει τελικά το πόστο του.

Από το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε κοινοποιηθεί το παραμικρό για το ταξίδι του κ. Στουρνάρα στη γαλλική πρωτεύουσα και η επίσκεψη έγινε γνωστή την Τετάρτη.  Κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας προγραμματισμένης ενημέρωσης ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις αποκάλυψε ότι υπήρξε συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ και του Πολ Τόμσεν με τον Γιάννη Στουρνάρα.

Ο κ. Στουρνάρας είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη στάση που θα κρατήσει το ΔΝΤ για το χρέος, καθώς ανησυχεί ότι οι πιθανές διαφωνίες για τον τρόπο χειρισμού της ελάφρυνσης του δεν θα πρέπει να οδηγήσουν την Ελλάδα στη μέση μιας διαμάχης με επίκεντρο την ίδια.

Το δεύτερο θέμα ήταν ο προγραμματισμός των δόσεων που αναμένονται από το ΔΝΤ καθώς τα δεδομένα για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση φαίνεται να αλλάζουν.

Όπως λένε πηγές της Κομισιόν αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, η αξιολόγηση που αναμενόταν να κλείσει στο τέλος του καλοκαιριού είναι πιθανό να τραβήξει ως το τέλος του 2014 ή ακόμη ως τις αρχές του 2015, καθώς είναι σημαντικό να έχουν τελειώσει τα stress test της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εκεί θα φανεί αν το «μαξιλάρι» των 11 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που είναι για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα χρησιμοποιηθούν για τις τράπεζες ή για το χρηματοδοτικό κενό που μπορεί να προκύψει. Χωρίς την αξιολόγηση δεν θα μπορούν να γίνουν και οι καταβολές των δόσεων συνόλου 7 δισ. που αναμένονται από την Ουάσιγκτον, έτσι η συζήτηση ήταν γύρω από το πώς θα μπορούσαν να χρονολογηθούν οι επόμενες δόσεις του ΔΝΤ.

Η συζήτηση της άτυπης αυτής συνάντησης, που διήρκεσε μία ώρα, φαίνεται να ήταν σε πολύ φιλικό περιβάλλον με την κυρία Λαγκάρντ να είναι αρκετά ενημερωμένη, αλλά και να μη διστάζει να ζητάει περισσότερες πληροφορίες στα σημεία που δεν γνώριζε.

Διαβάστε ακόμη: 

Τι προβλέπει το Νέο Μνημόνιο για την Ελλάδα

Το ΔΝΤ δεν θέλει μεγάλες αλλαγές στο υπουργείο Οικονομικών

Ήρθε το πολυαναμενόμενο πακέτο μέτρων της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό

Alpha Bank: Προκαλεί το ΔΝΤ ζητώντας νέα μέτρα