Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

Μέρκελ και Πούτιν συμφώνησαν για την ανάγκη εκεχειρίας στην Ουκρανία

Οι δύο ηγέτες ζητούν να διεξαχθεί ανεξάρτητη έρευνα από τον ICAO για την πτώση του μαλαισιανού αεροσκάφους στην ανατολική Ουκρανία.

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στους φιλορώσους αυτονομιστές προκειμένου να επιτευχθεί μια εκεχειρία στην Ουκρανία, ανέφερε σε δήλωσή της η γερμανική προεδρία.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν σήμερα ότι μία ταχεία, άμεση συνάντηση της ομάδας επαφής διπλωματών από τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ουκρανία είναι απαραίτητη προκειμένου να επιτευχθεί η εκεχειρία.

«Και οι δύο συμφώνησαν πως μία διεθνής, ανεξάρτητη επιτροπή υπό την ηγεσία του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας (ICAO) θα πρέπει να έχει ταχεία πρόσβαση στο σημείο της συντριβής του επιβατηγού αεροσκάφους της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία», ανέφερε στη δήλωσή του το Βερολίνο.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ συμφώνησαν σήμερα για την ανάγκη να σταματήσουν επειγόντως οι εχθροπραξίες στη νοτιοανατολική Ουκρανία και να ξεκινήσουν ειρηνευτικές συνομιλίες, ανέφερε σε δική του ανακοίνωση το Κρεμλίνο.

«Σημειώθηκε πως είναι θεμελιώδους σημασίας να επαναληφθούν οι διαβουλεύσεις στο εσωτερικό της ομάδας επαφής με τους αντιπροσώπους των διαμαρτυρόμενων περιοχών καθώς επίσης και η εφαρμογή της ρωσικής πρωτοβουλίας για παρουσία των παρατηρητών του Οργανισμού για την Ανάπτυξη και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) σε δύο σημεία ελέγχου στα σύνορα Ρωσίας-Ουκρανίας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.

Στο μεταξύ η Ουκρανία ισχυρίζεται ότι διαθέτει «ακαταμάχητες αποδείξεις» ότι το πλήρωμα που χειρίστηκε το πυραυλικό σύστημα το οποίο το Κίεβο υποστηρίζει ότι κατέρριψε ένα αεροσκάφος των Μαλαισιανών Αερογραμμών ήταν ρώσοι πολίτες και πρέπει να ανακριθούν, δήλωσε σήμερα ο αρχηγός της αντικατασκοπείας της χώρας.

Ο Βιτάλι Νάντα δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου: «Έχουμε ακαταμάχητες αποδείξεις ότι αυτή η τρομοκρατική ενέργεια διαπράχθηκε με τη βοήθεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Γνωρίζουμε σαφώς πως το πλήρωμα του συστήματος αυτού ήταν ρώσοι πολίτες».
Κάλεσε επίσης τη Ρωσία να δώσει στην Ουκρανία τα ονόματα και τα επίθετα του πληρώματος έτσι ώστε το Κίεβο να μπορέσει να τα ανακρίνει.

Διαβάστε ακόμη: 

Eντοπίστηκαν 186 πτώματα από το μοιραίο Μπόινγκ

«Έπεσε» το ένα από τα δύο μεγάλα προπύργια των φιλορώσων ανταρτών