Μια κυρία στη FED

Μια κυρία στη FED

Ποια είναι η προαλειφόμενη διάδοχος του Μπεν Μπερνάνκι στην «κεφαλή» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Θεωρείται «περιστέρα» της νομισματικής πολιτικής, μία «παραδοσιακή Κεϊνσιανή Αμερικάνα». Κι εάν οι φήμες επιβεβαιωθούν, σύντομα θα γίνει η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τα «ηνία» της αμερικανικής οικονομίας.

Εν αναμονή της ανακοίνωσης του Μπαράκ Ομπάμα, το όνομα της Δημοκρατικής Τζάνετ Γέλεν ακούγεται ολοένα και πιο έντονα για την επικείμενη διαδοχή του Μπεν Μπερνάνκι στην ηγεσία της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED). Αξίωμα, που ουσιαστικά θεωρείται το δεύτερο ισχυρότερο, μετά από αυτό του ίδιου του Αμερικανού προέδρου.

Για την ίδια τη δυναμική Εβραία από το Μπρούκλιν, δεν θα αποτελέσει κάποια ριζική αλλαγή. Διακεκριμένη ακαδημαϊκός και πεπειραμένη μακροοικονομολόγος, με μένοτρα τον Νομπελίστα Τζέιμς Τόμπιν, η Γέλεν έχει πια συμπληρώσει 20 χρόνια στην FED, είναι εδώ και τρία χρόνια η αντιπρόεδρός της και κατά γενική ομολογία είναι ισχυρός παράγων.

Διαβάστε ακόμη: Η Fed θα συνεχίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων

Πριν καν διοριστεί Νο2 στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα, τον Οκτώβριο του 2010, είχε δείξει τα «δόντια» της στον τότε Κεντρικό Τραπεζίτη, Άλαν Γκρίνσπαν, και στις αντι-πληθωριστικές του εμμονές. Ανάλογα παρεμβατική ήταν η στάση της και στο πλευρό του Μπερνάνκι, η θητεία του οποίου λήγει επίσημα στα τέλη Ιανουαρίου του 2014.

Τώρα, το πρώτο μεγάλο ερώτημα που τίθεται αφορά στην επίδραση θα έχει ο διορισμός της στην πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Η Γέλεν θεωρείται υπέρμαχος της προγράμματος αγοράς ομολόγων από τη FED και της -αμφιλεγόμενης κατά πολλούς- χαλαρής νομισματικής πολιτικής της, που με μηδενικά επιτόκια επιχειρεί να τονώσει την πραγματική οικονομία και να ενισχύσει την απασχόληση στις ΗΠΑ.

Έχει επίσης ταχθεί υπέρ της στενότερης και πιο αυστηρής εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα, για να αποφευχθεί ένας δεύτερος κύκλος κρίσης, όπως αυτός που άνοιξε το 2008 με την κατάρρευση της Lehman Brothers.

Διαβάστε ακόμη: Δεν θα είναι υποψήφιος για την Fed ο Λάρι Σάμερς

Ήδη, απολαμβάνει της στήριξης σημαντικής μερίδας Δημοκρατικών γερουσιαστών που μετέχουν στην επιτροπή Τραπεζικών Υποθέσεων της Γερουσίας, σε αναγνώριση της στάσης της και πιθανόν του ενεργού ρόλου της επί της «χρυσής» προεδρίας Μπιλ Κλίντον (όταν διαδέχθηκε ως επικεφαλής των προεδρικών Οικονομικών Συμβούλων τον Νομπελίστα Γιόζεφ Στίγκλιτς).

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με τους Ρεπουμπλικανούς -και αρκετούς μεγαλοτραπεζίτες- που την αντιμετωπίζουν με καχυποψία. Κι εδώ τίθεται το δεύτερο μεγάλο ερώτημα για την τύχη του διορισμού της, που θα πρέπει να περάσει μέσα από τις «Συμπληγάδες» της ψηφοφορίας για την τελική έγκριση από το Κογκρέσο. Κι αυτό βρίσκεται τώρα ξανά στα «χαρακώματα», καθώς ήλθε και πάλι η ώρα οι ΗΠΑ να αποφύγουν την στάση πληρωμών, αυξάνοντας το ανώτατο όριο του ομοσπονδιακού δανεισμού, έως τα μέσα Οκτωβρίου.