Μήνυμα Τόμσεν στον Σόιμπλε: Θέλουμε πραγματική δέσμευση για το ελληνικό χρέος

Μήνυμα Τόμσεν στον Σόιμπλε: Θέλουμε πραγματική δέσμευση για το ελληνικό χρέος

Το στέλεχος του ΔΝΤ αντέδρασε άμεσα μετά τη θέση του γερμανικού υπουργείου οικονομικών κατά οποιασδήποτε αναφοράς για το χρέος.

 

Απάντηση στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για το ελληνικό χρέος έδωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν.

Ο αξιωματούχος του Ταμείου ζήτησε κατά την ενημέρωση που έκανε στα μέλη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ για την συμφωνία Αθήνας – Θεσμών να υπάρξει «πραγματική δέσμευση» των Ευρωπαίων εταίρων για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε διαμηνύσει λίγο νωρίτερα την Παρασκευή ότι ενώ αναμένεται να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καμία συζήτηση για το ελληνικό χρέος δεν χρειάζεται και δεν πρέπει να ξεκινήσει τώρα.

Στο ρεπορτάζ που μετέδωσε η τηλεόραση του ΑΝΤ1 από την Ουάσινγκτον, το ΔΝΤ ζητά αξιόπιστες δεσμεύσεις και συγκεκριμένες εκτιμήσεις για τα μελλοντικά πρωτογενή πλεονάσματα και τους μακροπρόθεσμους αναπτυξιακούς στόχους της Ελλάδας και προς την κατεύθυνση αυτή κλιμακώνει τις πιέσεις προς το Βερολίνο.

Στο ΔΝΤ έχουν θέσει ως επόμενο κρίσιμο χρονικό ορόσημο, για μια ενδεχόμενη σύγκλιση των δανειστών στο θέμα αυτό, την Σύνοδο των υπουργών του G7 που διεξαχθεί στο Μπάρι της Ιταλίας από τις 11 έως 13 Μαΐου. Εκεί, όπου εκτός απροόπτου θα μεταβεί και η Κριστίν Λαγκάρντ, αναμένεται να συνέλθει στο περιθώριο της Συνόδου το Washington Group για να παρουσιαστεί στην γενική διευθύντρια του Ταμείου, το πακέτο των προτάσεων για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ώστε να πειστεί για επιστρέψει με χρηματοδότηση στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης .